MR. CHANG: ‘Onze metamorfose is een groot succes!’

Aangeboden door MR.CHANG 1 februari 2019

Meneer en mevrouw Hu van restaurant MR.CHANG hebben altijd risico’s durven nemen. Gelukkig maar, daarom is hun restaurant in Waalre waarschijnlijk zo populair. Hard werken en jezelf altijd willen verbeteren, loont. Dit is het verhaal van de familie Hu:

Mevrouw Hu, de dochter van een Chinese horecaondernemer in Nederland, ontmoette in 1977 haar man Chang Hu in China. Hij kwam met haar mee naar hier en samen runden ze een aantal restaurants in Nederland. 25 jaar geleden settelden ze zich definitief in Waalre. Ze hadden inmiddels vier dochters en begonnen restaurant Sing An; een luxe, traditioneel Chinees restaurant. Dat was destijds heel vernieuwend in een dorp als Waalre en Sing An was dan ook erg succesvol. “Mijn vader vernieuwde regelmatig de kaart. Hij wilde zijn gasten de állerbeste gerechten voorschotelen, dus het eten was ook echt bijzonder”, legt dochter Tjachy uit.

Tekst loopt door onder de foto

MR. CHANG
Een vriend van Chang Hu voor restaurant Sing An Foto: MR. CHANG

Prijzen

Het kooktalent van meneer Hu is niet onopgemerkt gebleven. In de loop der jaren heeft hij al veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder twee zilveren medailles voor het wereldkampioenschap Chinees koken in Kuala Lumpur, Maleisië in 2009. Hij won de tweede prijs in twee categorieën: het warme gerecht en het wortelsnijwerk. In 1996 werd hij ook al Nederlands kampioen met het snijden van kunstwerken uit wortel. Een eenvoudige versie hiervan zie je in de garnering van de gerechten van MR.CHANG, in de vorm van een bloem of vlinder.

Tekst loopt door onder de foto

MR.CHANG
Meneer Chang met zijn zilveren plakken in Kuala Lumpur Foto: MR.CHANG

Metamorfose

Alle vier de Chang kinderen werkten in de weekenden mee in de bediening. Het was een gezellig familiebedrijf. Na verloop van tijd werd het helaas steeds minder druk in het restaurant. De gasten van Sing An kwamen vooral afhalen. Tjachy: “Dat gebeurt bij veel Chinese restaurants in Nederland. Mensen hálen Chinees, maar gaan er niet voor uit eten. Omdat onze vader zoveel passie had voor koken en wij zijn talent niet zomaar wilde laten verdwijnen, besloten wij samen met onze ouders dat we nog één keer wilden verbouwen. Ze moesten mee met de tijd én we wilden zowel de gerechten als het restaurant nieuw leven inblazen. Ik en mijn zus hebben toen samen met hen een concept bedacht voor een complete metamorfose. Dat werd MR. CHANG. Genoemd naar de voornaam van onze vader.”

Tekst loopt door onder de foto

MR. CHANG
De verbouwing van Sing An naar MR. CHANG Foto: MR. CHANG

Authentiek en gezellig

Het restaurant moest een hedendaagse uitstraling krijgen, besloten ze, én een gezellige oosterse sfeer. Tjachy: “We wilden vooral laten zien dat Aziatisch eten buiten de deur heel lekker kan zijn. Daarnaast moest het eten authentieker worden dan de standaard gerechten in een Chinees restaurant én we wilden ze serveren in kleinere porties. Daarnaast was de sfeer belangrijk, met hier en daar Aziatische elementen, maar zeker geen stoffige chinees met goudvissen en lampionnen. Dit was altijd al de wens van onze vader en nu hadden we als gezin de kans om dat uit te voeren. Heel bijzonder.”

Tekst loopt door onder de foto

MR.CHANG
Meneer Hu aan het werk Foto: MR.CHANG

Aanwinst voor het dorp

In 2017 werd MR. CHANG geopend. Tjachy: “We krijgen superveel positieve reacties sinds de verbouwing. Het nieuwe concept blijkt een aanwinst voor het dorp én er komen gasten helemaal uit Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Dat is een groot compliment en we voelen ons zeer vereerd.” Het idee achter MR. CHANG is hetzelfde gebleven sinds Sing An. Tjachy: “We willen onze gasten een heerlijk avondje uit bezorgen. Een avond met een fijne sfeer, verrassende ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties. Eten bij ons moet een unieke beleving zijn. Een die je thuis of ergens anders niet ervaart. Volgens mij lukt dat aardig. Bovendien werkt ons hele gezin er nog steeds. Ik en mijn zussen staan in de bediening, mijn vader in de keuken uiteraard en mijn moeder die de gasten verwelkomd, is nog altijd hét vertrouwde gezicht van het restaurant.”

Urenlang genieten

MR. CHANG is niet te vergelijken met een Chinees restaurant. Er worden kleine gerechtjes geserveerd uit verschillende Aziatische keukens, soms met een Westers tintje. Tjachy: “Op deze manier kunnen onze gasten veel verschillende smaken ervaren. We wilden af van het serveren van hoofdgerechten, waarna mensen na een uur weer buiten staan. Gasten die bij ons komen eten, zitten met gemak drie uur lang te genieten. Dat is mooi om te zien.” Inspiratie voor nieuwe gerechten doet Meneer Hu op, door boeken te lezen en films te kijken en natuurlijk door nieuwe dingen uit te proberen in zijn keuken. De gerechten op de menukaart worden regelmatig vernieuwd. Tjachy: “Zo kan hij zich blijven ontwikkelen en dat doet hij het allerliefst.”

Kijk hier voor nog meer foto’s: 

MR. CHANG na de verbouwing Foto: MR. CHANG
Pompoen snijkunst Foto: MR. CHANG
Foto: Ria van der Ploeg
Foto: MR. CHANG

 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door MR.CHANG. Meer over MR.CHANG ontdekken?

MR.CHANG restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Den Hof 150, Waalre

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.