Mohamad en Anouk hebben een afhaalrestaurant aan huis: ‘De Syrische keuken is heel verfijnd’
Kibbeh, falafel en man’ouche… het zijn een paar authentiek Syrische gerechten die je kunt bestellen bij Memories of Damascus; de afhaalkeuken van Mohamad Habanakeh (35) en Anouk Willemsen (29). ‘Ik kookte in Syrië nooit zelf’, zegt Mohamad. “Ik heb urenlang met mijn moeder aan de telefoon gehangen. Zij nam heel geduldig, stap voor stap de gerechten met me door.”
Eind december 2020 begonnen Mohamad en Anouk met Memories of Damascus vanuit hun eigen keuken in Vredeoord. “Alles wat we maken is halal en we hebben altijd vegetarische en veganistische opties”, zegt Anouk. “Syrisch eten is niet gemakkelijk zelf te maken, omdat er heel veel verschillende kruiden worden gebruikt. Het bereiden ervan komt nogal nauw. Het is wel echt superlekker en erg gezond.”
Tekst loopt door onder de foto

Het lot
In Damascus werkte Mohamad als manager in kledingzaken voor merken als Benetton en Stefanel. “Syrië was in oorlog”, legt Mohamad uit. “Ik ging weg omdat mijn moeder bang was dat ik in het leger moest vechten. We zijn met zeven kinderen en we wonen allemaal ergens anders nu. Ik in Nederland. Mijn broers in Duitsland, Dubai, Bahrein en Syrië en mijn zus woont in Saudi Arabië. Ik heb Nederland niet gekozen. Het was mijn lot.”
Via omzwervingen naar Eindhoven
“Ik had geen doel toen ik wegging”, zegt Mohamad. “Toevallig was de eerste stad waar ik in Nederland aankwam Eindhoven. Ik kwam ’s nachts aan en ik heb buiten bij het station geslapen totdat het open ging. Toen ben ik naar Amsterdam gegaan omdat ik dacht dat ik daar asiel moest aanvragen. Ik werd in een kamp in Nijmegen geplaatst, toen in Zeewolde. Uiteindelijk kwam ik in Eindhoven terecht.”
Tekst loopt door onder de foto

Arabisch praten
Anouk is sociaal-juridisch begeleider van afgewezen vluchtelingen, bij Stichting Vluchteling in de Knel. Ze studeerde Midden-Oostenstudies en Arabisch in Nijmegen. “Een vriendin van me organiseerde een internationaal diner in Nijmegen op de universiteit. Ze wees naar een paar Syriërs, waaronder Mohamad en zei: ‘Je moet Arabisch praten. Dat verwachten ze niet.’ Het klikte meteen. In 2017 kregen we een dochter. Twee jaar later kwam onze zoon en in april wordt nummer drie verwacht.”
Eten voor de buren
“In onze wijk brengen buren vaak een bordje eten bij elkaar. Gewoon zomaar”, zegt Mohamad. “Wij ook. Ik maakte soms crispy kip of falafel en deelde dat uit. Een groot succes en wanneer er mensen bij óns kwamen eten, werden ze ook heel blij. Voor mij was het moeilijk om leuk werk te vinden op mijn niveau. Daarom besloten we om voor onszelf te beginnen. Anouk is een thuiscursus HACCP gaan volgen en we hebben onderzocht wat je moet doen om een catering vanuit huis op te zetten.”
Tekst loopt door onder de foto

Heel veel stappen
Mohamad is geen groot fan van de Nederlandse keuken. “Het is niet echt gekruid en het is veel te snel klaar”, zegt hij. “Dat verfijnde vind ik juist zo lekker.” Anouk vult aan: “Ik hou zelf ook meer van Arabisch eten. Toen ik in Istanbul woonde at ik meestal Syrisch, Libanees of Turks.” Ze kan inmiddels ook Syrisch koken. Ik moest er aan wennen dat dat zo lang duurt en dat het veel stappen kent. Als je er één overslaat, dan smaakt het minder lekker. Ik moest mijn geheugen trainen om alles te onthouden.”
Ontbijt als verrassing
Behalve je avondeten, kun je bij Memories of Damascus ook ontbijt bestellen. “Ontbijt is in Syrië uitgebreider dan in Nederland”, vertelt Anouk. “Zo heb je bijvoorbeeld ingelegde aubergine of za’atar kruidenmix. Dat zijn smaken die je niet snel ’s ochtends zou verwachten, maar ze zijn heerlijk. We bezorgen het ontbijt zelf. Je kunt het ook bij iemand anders laten bezorgen als verrassing. Als je niet wilt dat wij die persoon wakker maken, dan verpakken we het goed en zetten we het voor de deur.”
Tekst loopt door onder de foto

Terug naar Syrië
“Ik mis mijn thuisland en mijn familie”, zegt Mohamad. “Als ons bedrijf goed blijft lopen en misschien groeit, is de kans groot dat ik in Nederland blijf. Maar wanneer er in de toekomst goede kansen zijn in Syrië en het daar veilig genoeg is, dan kan het zijn dat we met het hele gezin naar Syrië vertrekken. Of een ander land in het Midden-Oosten.”
Kookcursussen en workshops
“Een eigen restaurant is momenteel niet onze ambitie”, zegt Anouk. “Wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden willen we wel kookcursussen en -workshops gaan geven. Waar we over tien jaar staan weten we niet. We nemen het leven per dag. Met de ambitie om elke dag onze gerechten nóg beter te maken.”
Tekst loopt door onder de foto

Bestellen doe je hier:
Honger gekregen? Snappen we. Bestel jouw gerecht of ontbijt op de website, stuur een appje naar 0624470098 of een bericht via de Facebookpagina. let op: plaats je bestelling minimaal drie uur van te voren. Ze moeten het nog maken natuurlijk.