Martijn werd op zijn 24e eigenaar van Café Bommel: ‘Deze kans kon ik niet laten lopen’

Aangeboden door Eetcafé Bommel 18 januari 2019

Hij was 16 jaar oud toen hij er kwam werken als afwasser. Nu, negen jaar later is Martijn van de Meerakker (25) al ruim een jaar eigenaar van Café Bommel op de Kleine Berg, sinds 1981 een fenomeen in Eindhoven. Martijn: “Al mijn vrienden raadden het me af. Ik zou te jong en onervaren zijn. Tja, misschien was ik dat ook, maar het gaat eigenlijk best lekker allemaal.”

Het speelde al langer door zijn hoofd om iets voor zichzelf te gaan beginnen. Het leek hem alleen verstandiger om eerst zijn studie hotelmanagement af te ronden. Voormalig Bommel-eigenaar Frans gaf aan dat hij de zaak wilde verkopen en toen was school inééns iets minder belangrijk. Martijn: “Als je een zaak van de grond af aan moet opbouwen, dan is dat heel veel werk. Dat kost jaren. De Bommel had alles al: supersfeer, heel veel vaste gasten, een goede naam en het personeel is als één grote familie. Deze kans kon ik niet laten lopen.”

Tekst loopt door onder de foto

Eetcafé Bommel
Nog altijd gezellig oubollig Foto: Eetcafé Bommel

Zelf afwassen

Studeren doet hij nog steeds. Deeltijd, dat wel. Martijn: Één dag per week ga ik naar school en de rest doe ik thuis. Stage lopen hoef ik niet. In plaats daarvan krijg ik opdrachten die gerelateerd zijn aan mijn werk hier. Stel je voor dat ik er een half jaar uit moet om ergens anders te gaan werken. Zou een beetje gek zijn.” Martijn wist wel min of meer waar hij aan begon toen hij de zaak overnam. Martijn: “Ik kende het café, maar er waren randzaken waar ik niet aan had gedacht van te voren. De boekhouding was pittig bijvoorbeeld en als je te maken krijgt met plotselinge ziekmeldingen van je personeel, dan moet je zélf afwassen die avond.”

Eetcafé Bommel
Het terras Foto: Eetcafé Bommel

Weinig veranderd

Verder is er zo op het oog weinig veranderd aan het oude bruine café. Het ziet er nog altijd vooroorlogs uit en je kunt er nog steeds iedere dag voor €15,50 een ander dagmenu met voorgerecht bestellen. Martijn: “Ik heb de drankenkaart wat uitgebreid, heb de terrasmeubels vervangen en we hebben een tuin aan de achterkant nu. Daar hebben we in die lange hete zomer van 2018 al heel veel plezier van gehad. We huurden een barbecue en een koelwagen en we kookten buiten. Het concept, daar wil ik zoveel mogelijk vanaf blijven. Ik zal zo nu en dan kleine dingen veranderen, als ze maar niet afdoen aan het gevoel van oubolligheid. Dat maakt de Bommel de Bommel.”

Tekst loopt door onder de foto

Eetcafé Bommel
De tuin: Foto: Eetcafé Bommel

Veel gehad aan mijn vrienden

Aan het personeel waarmee hij eerst op gelijke voet stond, geeft hij nu leiding. Martijn: “Inmiddels werken er niet meer veel mensen meer uit de tijd dat ik er zelf werkte. Er is veel verloop in de horeca. Ik had dus weinig last van verhoudingsverschillen. Aan de mensen met wie ik jarenlang collega’s en vrienden ben geweest, heb ik juist heel veel gehad. Die wisten wat er moest gebeuren en ze hielpen me waar ze konden.” Ook Frans, de oude eigenaar heeft me in het begin op weg geholpen met de administratie, de bestellingen en het contact met de brouwer. Nu komt hij nog regelmatig een borrel drinken. Heel grappig: in het begin liep hij soms zonder te betalen weg. Uit gewoonte natuurlijk. Daar heb ik meteen een stokje voor gestoken.”

Tekst loopt door onder de foto

Eetcafé Bommel
De tuin bij nacht Foto: Eetcafé Bommel

Notitieblokje

Zowat iedereen om hem heen raadde hem af om de Bommel over te nemen. Martijn: “Ik zou te jong zijn en moest echt eerst mijn studie afmaken. Best een logische gedachte, maar toch gaat het tot nu toe lekker. Het loopt goed en ik heb zowaar een ritme gekregen in mijn leven. Heerlijk! Goed voor het overzicht, want er moet steeds van alles natuurlijk. In het begin sliep ik met een notitieblokje naast mijn bed, omdat ik het anders niet kon onthouden. Dat hoeft niet meer. Ik heb zelfs iemand die taken van me overneemt: een soort assistent-manager.

Nog steeds spotgoedkoop

Martijn heeft al een hoop geleerd in zijn eerste jaar. Tegenslagen loslaten bijvoorbeeld. “Soms is het het een avond rustig. Tja, dan komt er daarna wel weer een keer een drukke avond. Die schommelingen horen erbij. Net als kritiek van oude gasten. Die hebben natuurlijk overal een mening over omdat ze hier al jaren komen. Soms neem ik het mee, maar soms ook niet. Gezeur over de prijsverhogingen daar trek ik me niks van aan. Bier en wijn zijn hier nog steeds spotgoedkoop.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Eetcafé Bommel Meer over Eetcafé Bommel ontdekken?

Eetcafé Bommel cafés

Nu gesloten16:00 - 02:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Kleine Berg 32, Eindhoven

Bekijk meer:cafés

adv.