Jeroen van COFEELAB: ‘Koffiedrinken is overal ter wereld anders’

In de tijd dat wij al blij werden van ‘iets met schuim’, was Jeroen Veldkamp (49) een van de weinige barista’s in Nederland die figuurtjes kon maken van melkschuim. Inmiddels hebben hij, Rob Bongers en Jan Willem van der Aa vijf COFFEELABS in vier Nederlandse steden, waaronder twee in Eindhoven. “Toen ik erachter kwam dat je een ‘wauw’ kon krijgen met koffie, ben ik in het wereldje blijven hangen.”
“Ik heb altijd in de horeca gewerkt”, zegt Jeroen. “Als barman, manager en bedrijfsleider. Koffie trok al heel snel mijn aandacht en nadat ik twee keer Nederlands kampioen werd als barista, ben ik gevraagd om voor Douwe Egberts te komen werken. Bizar: werd ik naar Chicago gevlogen om even mijn kunstje te doen in een hippe koffietent. Heerlijke tijd was dat!”
Tekst loopt door onder de foto

Stationsplein
Rond 2014 wilde Eindhoven 356 het VVV kantoortje op het Stationsplein ombouwen tot brandstore. “We wilden er een Eindhovense koffiebar van internationale allure van maken, voor en dóór Eindhovenaren”, zegt Jeroen. “Ik was nog maar net uit de Randstad naar hier verhuisd voor de liefde, dus het was een mooie gelegenheid voor mij om Eindhoven te leren kennen.”
Verbinding
“Het was een geweldige tijd”, vertelt Jeroen. Het werd een informele, laagdrempelige zaak met toffe muziek en een crappy, maar prachtig interieur waar werkelijk iedereen over de vloer kwam voor een kop koffie en een gezellig praatje. De zwervers en dealers die hier rondhingen mochten binnen komen zitten en kregen koffie als het koud was. Daarnaast zaten er zakenlui, ouderen, expats en studenten. Iedereen kwam elkaar tegen bij ons en die verbinding was nou net precies wat we wilden bereiken.”
Tekst loopt door onder de foto

Andere plek
In 2016 volgde COFFEELAB Den Bosch en inmiddels vind je ze ook in Breda en Nijmegen. In 2019 werd Onder de Leidingstraat op Strijp-S aan de COFFEELAB-familie toegevoegd. “Al onze zaken zitten bij stations”, zegt Jeroen. “Dat is wat ze gemeen hebben. Dát en het informele, verbindende karakter en de eerlijke producten. De overige sfeer wordt bepaald door de plek waar ze zich bevinden.”
Tekst loopt door onder de foto

Overal anders
Ook de manier van koffiedrinken verschilt per locatie. “Logisch”, zegt Jeroen. “Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn koffiereizen, is dat er geen waarheid is in koffie. Merken kunnen wel zeggen: ‘het moet zo’, maar koffiedrinken doen mensen overal anders. Het is afhankelijk van verschillende factoren als cultuur en geschiedenis. Daarnaast is de manier waarop we koffiedrinken ook steeds in ontwikkeling door trends die ontstaan.”
Tekst loopt door onder de foto

Allure
“Bij COFFEELAB Den Bosch zal men eerder een latte in drie lagen bestellen”, vertelt Jeroen. “Terwijl gasten op Strijp-S misschien liever willen weten waar de koffie vandaan komt en of het faitrade is. Dat bedoel ik met die verschillende belevingen. CS is momenteel dicht, want er zijn maar weinig mensen die naar het station gaan nu natuurlijk. Wat een bijzondere plek is dat! Er zaten veel mensen te werken én we trokken veel ouderen. Zij voelden zich deftig op deze statige plek die ze nog kenden van vroeger.”
Showtje
Achter het koffieapparaat vind je Jeroen vandaag de dag niet veel meer. Hij houdt zich vooral bezig met de marketing en communicatie. “Ik mis het soms wel hoor”, zegt hij. “Vooral dat showtje opvoeren in een volle bruisende tent waar de muziek nét iets te hard staat.”
Tekst loopt door onder de Instapost
Uitgestelde koffie
Wil jij COFFEELAB helpen én iemand blij maken met een kopje koffie? Dat kan! Bestel een uitgestelde koffie via de ansichtkaartenactie. Hoe het werkt? Je gaat naar de webshop. Kies jouw aantal kaarten, ontvang ze via de post en schrijf er een leuke, persoonlijke boodschap op. Vervolgens plak je de meegestuurde postzegel op de kaarten en je doet ze op de post!