Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan van Van Kooten Tuin & Buitenleven: ‘Wij werken net zo hard mee als onze medewerkers’

Aangeboden door Van Kooten Tuin & Buiten Leven 4 januari 2020

Hij groeide op in de Hoeksche Waard. Omringd door groen en mensen die hun brood verdienden in de agrarische sector. Daarnaast was zijn vader tuinder. Je kunt dus zeggen dat het tuin- en buitenleven Jan van Kooten (39) met de paplepel is ingegoten. Best logisch dat Jan zich specialiseerde in tuinhuizen en blokhutten.

“We verkopen alles op het gebied van comfortabel buiten genieten”, vertelt Jan. “Denk aan houten chalets, aluminium terrasoverkappingen, priëlen, veranda’s, buitensauna’s en hottubs, maar op het gebied van tuinhuizen en blokhutten zijn we de allergrootste in de hele Benelux. Heerlijk om van die die grote bouwwerken van de grond af aan aan op te bouwen tot een mooi buitenverblijf.”

Voor zichzelf beginnen

In 2004 kwam Jan thuis met de boodschap dat hij voor zichzelf ging beginnen. “Ik was in loondienst in grond- en bestratingswerk, maar wilde graag als ZZP-er aan de slag”, zegt hij. “Ook was ik in de avonden en op zaterdagen aan het klussen bij mensen thuis. Als ik werk aannam moest ik materialen aanschaffen. Ik kreeg het idee om die spullen van tevoren in te kopen en ze zelf aan te leveren. Dat scheelde veel tijd. Het was de eerste aanzet tot het bedrijf dat we nu hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Kooten Tuin & Buitenleven
Jan op de heftruck Foto: Van Kooten Tuin & Buitenleven

Begonnen in een schuur

Jan en zijn vrouw Hanneke (39) verkochten vanaf toen hardhouten tuinmaterialen. “We huurden een kleine schuur van een bevriende boer om de voorraad op te slaan. We hadden blijkbaar een gat in de markt ontdekt. Ziedaar: Van Kooten Tuinmaterialen was een feit. In Goudswaard, waar we nog altijd wonen, zetten we onze eerste vestiging op.” Inmiddels heeft het bedrijf zeven vestigingen, waaronder die hele grote in Veldhoven.

Mede-eigenaar

Toen Van Kooten marktleider werd, kwam in 2013 Jans zwager Benjamin de Jong (41) in de zaak. “Ben was helemaal niet van plan om met blokhutten in de weer te gaan. Hij had een prima baan als directielid bij een kwekerij. We hadden hem al een paar keer gevraagd om met ons in zee te gaan als financieel expert en mede-eigenaar. We kenden hem natuurlijk goed en we wisten dat we veel aan elkaar zouden kunnen hebben. Gelukkig zei hij uiteindelijk ja.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Kooten Tuin & Buitenleven
V.l.n.r Jan van Kooten, Hanneke van Kooten, Benjamin de Jong Foto: Van Kooten Tuin & Buitenleven

Juiste mensen op de juiste plek

Zeven filialen. Is dat niet onoverzichtelijk? “Ik heb nog geen manier gevonden om mezelf te klonen”, zegt Jan. “Ik kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Daarom hebben een speciale Van Kooten selectie-en wervingsprocedure. Benjamin en ik doen die altijd samen en het lukt ons steeds om in alle filialen precies de juiste mensen op de juiste plekken neer te zetten. We voelen dat goed aan.”

Een groot team

“Hanneke is verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten”, zegt Jan. “Met haar ga ik vaak mee naar beurzen om de nieuwste trends te spotten qua inrichting en styling. Zij heeft daar oog voor. Ook al zijn Hanneke, Ben en ik eigenaar, toch werken wij net zo hard mee als de rest”, We hebben ruim tachtig medewerkers en zonder al die geweldige mensen zou Van Kooten niet zo’n groot succes zijn. We zijn echt een groot team.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Kooten Tuin & Buitenleven
Foto: Van Kooten Tuin & Buitenleven

Plek om te relaxen

Bij de familie van Kooten thuis is Hanneke degene die de tuin bijhoudt. Jan: “Zij is de expert in styling van ons twee. Het maakt mij niet zoveel uit welke kleur een bloempot heeft en tuinieren doe ik wel als ik met pensioen ben. Hanneke regelt dat we op een wintermiddag marshmallows roosteren boven de vuurkorf en dat we warme chocolademelk drinken met onze twee zoons. In de zomer zorgt zij ervoor dat onze tuin een waanzinnige plek is om te relaxen, te spelen en te genieten.”

Boek schrijven

In het voorjaar gaat het achtste Van Kooten filiaal in Woerden open. “Er komen de komende jaren nog een paar vestigingen bij”, zegt Jan. “Alles op zijn tijd. Een winkel openen is gemakkelijk: drie man personeel erin en je hebt weer een vestiging. Maar zo’n winkel gaat ook spullen verkopen, dus moeten er mensen bij in de buitendienst, bij de orderverwerking en bij de financiële administratie. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Toch kan Jan geen leuker beroep bedenken dat dit. Jan: “Als ik ooit nog iets anders ga doen, ga ik misschien een boek schrijven over dit hele avontuur.”


Meer over Van Kooten Tuin & Buiten Leven ontdekken?

Van Kooten Tuin & Buiten Leven tuincentra

Geopend08:30 - 17:30

De Run 4202, Eindhoven

Bekijk meer:tuincentra

Lees ook:

Van Kooten Tuin & Buiten Leven

Wij gingen blokhutten spotten bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven

16 en 17 maart waren spannende dagen voor Van Kooten Tuin & Buiten Leven. Waarom? Deze dagen werden ...
Van Kooten Tuin & Buiten Leven

Nieuw: Van Kooten Tuin & Buiten Leven

Op 16 en 17 maart is het één groot feest aan De Run in Veldhoven: Het zevende filiaal van Van Kooten...

adv.