Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan is directeur van Boekhandel van Piere: ‘Wij runnen deze winkel samen’

Aangeboden door Boekhandel van Piere 26 juni 2020

Een liefde voor lezen is essentieel als je directeur bent van een boekhandel, maar Jan Verhagen (43) is naast boekenwurm vooral een goede teamplayer. “Het was in het begin best spannend om een team aan te sturen dat al zolang samen was”, zegt hij. “Ik ben er langzaam ingegroeid. Natuurlijk is het míjn taak om grote beslissingen te nemen, maar dat doe ik het liefst in overleg. We doen het samen.”

Na zijn opleiding communicatie ging hij cultuurwetenschappen studeren. “Ik heb altijd geweten dat ik iets wilde gaan doen met mijn liefde voor literatuur”, zegt Jan. “Dus na mijn afstuderen in 2002 heb ik mezelf als stagiair aangeboden bij uitgeverij de Geus. Het leek me goed om in mezelf te investeren door werkervaring op te doen. Ik had eens gehoord dat als je ergens heel graag wilde gaan werken, je dat moest laten merken. Nou, dat hebben ze geweten. Ik heb stapels sollicitatiebrieven geschreven en uiteindelijk hebben ze ‘die stalker’ maar uitgenodigd.”

Verkoopleider en accountmanager

“Na mijn stage op de redactie kwam ik al snel op de afdeling verkoop terecht”, zegt Jan. “Vervolgens werd ik verkoopleider en accountmanager, totdat ik in 2014 bij een kunstuitgeverij ging werken. Al die sollicitatiebrieven hebben ze me bij de Geus bij mijn afscheid uiteraard onder m’n neus geduwd. Dat was te verwachten.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Piere
Jan en een deel van het Van Piereteam Foto: Opgemerkt

Uitdaging

Boekhandel van Piere werd in 1848 opgericht door de Eindhovense familie van Piere en groeide uit van een klein boekwinkeltje tot een groot bedrijf. Tot 1998 was Van Piere een familiebedrijf. Daarna ging het op in een concern. Na enkele turbulente jaren, ging Polare (zoals de winkel driekwartjaar heette) failliet. Sinds maart 2014 draagt Van Piere weer de vertrouwde naam. Na de doorstart in 2014, werd Jan gevraagd om de winkel te gaan leiden. “Ik had weliswaar niet eerder in een winkel gewerkt, maar vanuit mijn werk bij die uitgeverijen kende ik veel boekhandels en boekverkopers”, zegt hij. “Het klonk als een uitdaging en ik zei ‘ja’.”

De Wijzer

De boekwinkel heeft een lange geschiedenis. In 1914 was het de eerste Eindhovense winkel met elektrische verlichting, het eerste pand op de hoek bij de Catharinakerk werd meerdere keren verbouwd en werd steeds groter, totdat het bij het bevrijdingsbombardement sneuvelde. Het pand waar nu Taco Bell zit, heet nog steeds ‘De Wijzer’, de naam die het gebombardeerde pand ook droeg. Daarna verhuisde de winkel naar winkelcentrum Heuvel en vervolgens naar de Nieuwe Emmasingel.

Tekst loopt door onder de foto

Van Piere
Jan en een deel van het Van Piereteam Foto: Opgemerkt

Eindhovens erfgoed

“Vlak nadat ik was aangenomen liep ik door de Nieuwe Emmasingel en keek naar de gevel”, zegt Jan. “Toen kreeg ik het even benauwd. Ik moest een team gaan leiden dat helemaal op elkaar was ingespeeld. Die winkel leek ook ineens veel groter dan eerst en ik realiseerde me hoe belangrijk Van Piere altijd is geweest voor de stad. Het is een Eindhovens erfgoed om te koesteren, maar tegelijkertijd een moderne boekwinkel die met beide benen in de eenentwintigste eeuw staat. Ik vond het belangrijk dat die functie werd voorgezet.”

Activiteiten

“Van Piere organiseert inmiddels al jaren verschillende activiteiten in de winkel, waaronder lezingen, boekpresentaties en filosofiestudieclubs en tijdens ‘Het Filosofiecafé’ op zondagmiddag geeft een schrijver een lezing geeft naar aanleiding van een een recent verschenen boek. Een keer per maand komt op vrijdagavond ‘De Leesbeesten Leesclub’ bij elkaar, waar Young Adult-lezers elke maand een boek kiezen om samen te bespreken. Jan: “Ook doen we elk jaar mee aan de Popronde. Vijf artiesten/bandjes komen dan spelen in de buurt van de koffiecorner. Ook komt Bjorn van der Doelen langs wanneer hij een nieuwe plaat uit heeft en interviewen leerlingen van het Van Maerlant Lyceum elke jaar de schrijver van het Boekenweekgeschenk. En dit is nog maar een fractie van ons programma.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Piere
Jan Verhagen Foto: indebuurt

Bedenken wat wél kon

Toen kwam de crisis. Weinig reuring sindsdien. “Tijdens De Boekenweek in maart hadden we onze laatste twee activiteiten”, vertelt Jan. “Op 16 maart ging de horeca dicht en toen had ik bedacht dat wij ook zouden sluiten. We waren te goed bezocht. Op een gemiddelde zaterdag waren er driehonderd klanten in de winkel, We gingen dicht, maar ik ging meteen overleggen wat wél nog kon, zodat we mensen van boeken konden blijven voorzien. We gingen ons op de website focussen, want dat is in feite ook een filiaal van ons en we gingen boeken bezorgen. Een paar weken later openden we de boekenbalie en inmiddels zijn we coronaproof weer open. Na elke stap vroeg ik om feedback van de medewerkers. Het is belangrijk dat mensen worden gehoord.”

Netflix

Heeft Jan nog dromen voor de toekomst? “Ik had nooit bedacht dat ik hier zou gaan werken. Dingen komen voorbij en je grijpt je kans. Zo zie ik het leven. In 2023 bestaat de winkel 175 jaar. Ik hoop dat we tegen die tijd een mooi  jubileumfeest mogen vieren. Als we dat halen ben ik heel blij.” Heeft hij nog wel tijd om boeken te lezen? “Het schiet er wel eens bij in”, zegt hij. “Normaal lees ik minstens één boek per week, maar Netflix staat de laatste tijd regelmatig aan, moet ik bekennen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Boekhandel van Piere. Meer over Boekhandel van Piere ontdekken?

Boekhandel van Piere boekhandels

Gesloten09:30 - 18:00

Nieuwe Emmasingel 48, Eindhoven

Bekijk meer:boekhandels

adv.