Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hanny van Echt Welschap: ‘Soms voelt het hier nog als een echt vliegveld’

Aangeboden door Echt Welschap 26 april 2019

In Meerhoven staat misschien wel het allermooiste pand van Eindhoven: het oude luchthavengebouw van voormalig vliegveld Welschap. Compleet met luchtverkeerstoren, klok én vliegtuigspot-terras. Echt Welschap heet het. Je kunt er lunchen en tapas eten.

Het mooiste compliment dat eigenaresse Hanny Arens kreeg over haar restaurant, was van een Italiaanse dame die ertegenover woont. “Ze zei dat het hier net voelde alsof ze in Italië was”, zegt ze trots. “Alles wat je hier kunt eten, kun je namelijk ook in Italië krijgen. De koffie, de wijnen én de Piadine, dat is warm Italiaans platbrood. Daarnaast serveren we ’s avonds tapas. Er wonen veel expats hier in de wijk en als zij onze gerechten goedkeuren, nou, dan doen we iets goed.”

Tekst loopt door onder de foto

Echt Welschap
Echt Welschap Foto: indebuurt

Burgervliegveld

Het witte gebouw werd in 1935 gebouwd als KLM restaurant met vertrekhal en luchtverkeerstoren. Dirk Roosenburg, de architect die de Witte Dame bedacht, ontwierp het. Het vliegveld, met een start- en landingsbaan van gras (ja, echt!) dat eromheen lag, was naast Schiphol en vliegveld Waalhaven bij Rotterdam, het derde eerste burgervliegveld van Nederland. Best bijzonder voor die tijd en dat had natuurlijk alles te maken met Philips.

Vliegshows

Hanny: “Frits Philips en zijn vrienden van de ‘Noord-Brabantse Aeroclub’, vlogen in de weekenden met hun privévliegtuigjes en er werden vliegshows georganiseerd. Welgestelde Eindhovenaren kwamen hier samen om vanaf het terras naar het spektakel te kijken onder het genot van een drankje. Daarnaast vertrokken er verschillende lijnvluchten van KLM.”

Tekst loopt door onder de foto

Echt Welschap
Het restaurant van Echt Welschap Foto: indebuurt

Rijksmonument

Veel mensen, komen behalve voor het lekkere eten, voor de geschiedenis van dit pand. “Die is ook heel interessant”, vertelt Hanny. “In de gloriejaren voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in Duitse handen en op 19 september 1944, één dag na de bevrijding, werd de linkervleugel gebombardeerd. Gelukkig is dat direct na de oorlog hersteld. Het pand is nu een Rijksmonument.”

Originele details

Hanny is supertrots dat ze het gebouw in 2011 kon kopen en besteedt veel aandacht aan de aankleding, met bijzondere details uit de jaren 30 en 50. Zelfs de teksten ‘Luchthaven Eindhoven’ aan de voorkant en ‘Luchthaven Welschap’ aan de achterzijde van het pand, heeft ze  opnieuw laten aanbrengen. Hanny: “Voor de twee vergaderruimtes die we verhuren in de oude luchtverkeerstoren, heb ik hele mooie oude Philipslampen en een tafel van Gispen gekocht. Op archieffoto’s zag ik dat die daar ooit stonden.”

Tekst loopt door onder de foto

Echt Welschap
De luchtverkeerstoren vanaf het vliegtuigspot-terras Foto: indebuurt

Zwart-wit foto’s

Je kunt er misschien geen vliegtuigen meer  van dichtbij spotten nu (er vliegen er genoeg overheen natuurlijk), maar je waant je toch terug in de tijd wanneer je bij Echt Welschap komt lunchen of dineren. Vanaf het gezellige terras kun je met een beetje fantasie de landingsbaan zó zien liggen en binnen herinneren levensgrote zwart-wit foto’s van dit oude vliegveldje je aan lang vervlogen tijden.

Net een echt vliegveld

Hanny: “Soms voelt het hier nog steeds als een vliegveld. De snelbuslijn vanaf Eindhoven Airport stopt hier voor de deur. Sommige reizigers lopen met hun rolkoffer vanaf het vliegveld naar hier. Ze eten en drinken wat en nemen dan de bus naar de stad. Laatst stond er een Aziatische toerist te slapen tegen onze gevel met zijn koffer aan de hand. Net echt.” Echt Welschap is vanaf 1 mei op dinsdag tot en met zondag ook ’s avonds open.

Kijk hier voor supermooie oude foto’s van het vliegveld:

Flying Control met gebombardeerde linker flank Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Fokker voor luchthavengebouw Foto: Archief Welschap Hanny Arens
KLM toestel voor luchthavengebouw Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Luchtvaartdag en vlaggenparade Wereld Jamboree Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Rondleiding KLM kiviet voor Welschap Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Toespraak mei 1937 bij opening zomerdienstregeling of Wereldjamboree Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Vliegshow 1936 met een Duitse Klem Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Vliegshow 1936 met toeschouwer (dak)terras Welschap Foto: Archief Welschap Hanny Arens
Welschap 1935 Ir Frits Philips in Zijn PH-LPS Foto: Archief Welschap Hanny Arens

Meer over Echt Welschap ontdekken?

Echt Welschap restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Zandkasteel 43, Eindhoven

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.