Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gerárd van der Heijden: ‘Wij bestaan al zó lang. Mensen rijden hier blind naartoe’

Aangeboden door Van der Heijden Wijnen & Gedistilleerd 21 februari 2020

Voor bijzondere wijnen en whisky’s moet je bij van der Heijden Wijnen en Gedestilleerd zijn. “We zijn inmiddels een begrip in Eindhoven en omstreken”, zegt eigenaar Gerárd van der Heijden (54). Logisch. Gerards vader Charles was eind jaren tachtig een van de eersten in Nederland die single malt whiskys verkocht. Gerard: “Daarvóór dronken Nederlanders vooral jenever en citroenbrandewijn.”

Gerárds opa begon in 1927 een supermarkt, samen met zijn broer Bas van der Heijden (ja díe). “Mijn opa is verder gegaan met slijterijen en specialiseerde zich in Sherry”, zegt Gerárd. “Hij had zelfs zijn eigen sherry bodega. Hij en mijn vader hadden al snel in de gaten dat het beter was voor je zaak als je je onderscheidde. Er waren zóveel drankwinkels met allemaal hetzelfde assortiment. Door je te specialiseren trek je liefhebbers naar je winkel.”

Tekst loopt door onder de foto

Van der heijden Wijnen en Gedestilleerd
Foto: Indebuurt

Steekwoorden

Gerárd en zijn vrouw Patricia hebben meer dan 900 wijnen en 550 soorten whisky’s in hun winkel. Ze kopen zelf in en proeven álles voordat het in de schappen gaat. Patricia: “We moeten natuurlijk kunnen uitleggen hoe het smaakt.” Gerárd vult aan: “Wij luisteren naar de klant en analyseren wat er wordt gezegd. Dat vertalen we. Niet iedereen kan benoemen wat hij wel of niet lust. Aan ons de taak om uit steekwoorden te halen welke wijn of whisky in de smaak zal vallen. Wij moeten ons ook blijven ontwikkelen hoor. Ben je er vijf jaar uit, dan ben je het kwijt.”

Smaak ontwikkelen

“Iedereen kan smaak ontwikkelen”, zegt Gerárd. “De een heeft daar wat meer aanleg voor dan de ander, maar we merken dat mensen die hier in het begin voor een zogenoemd laagdrempelig wijntje kwamen, langzaam doorgroeien naar wijnen met een complexere smaak. Wij sturen daar op aan natuurlijk, maar het is mooi om te zien dat iemands smaak evolueert. Patricia en ik kunnen goed smaken onthouden. Dat is níet iets dat iedereen kan leren. Meer aanleg denk ik. Daar hebben we geluk mee.”

Tekst loopt door onder de foto

Van der Heijden Wijnen & Gedistilleerd
Van der Heijden Wijnen & Gedistilleerd Foto: indebuurt

Vernieuwen

In 1995 nam Gerárd de zaak over van zijn vader. “We hadden een paar jaar daarvoor al even samen in de winkel gestaan, maar mijn vader was niet zo’n fan van technische snufjes als pinapparaten en computers. Ik wel. Ik wilde vernieuwen. Hij niet en dat botste. Niet dat we ruzie hadden hoor. Toen mijn pa een paar jaar later toch stopte ben ik naar de Kruisstraat gekomen. De winkel was inmiddels zo’n begrip. Mensen rijden hier blind naartoe. Zonde als zoiets als dit zou verdwijnen.”

Overnemen?

Patricia en Gerárd hebben twee zoons die allebei studeren. Wie gaat de winkel overnemen als zij geen dozen wijn meer kunnen sjouwen? Gerárd: “Geen idee. Je weet nooit hoe dingen lopen. Mijn oom heeft een hele grote drankzaak in een dorpje in Zwitserland. Juist de neef van wie niemand het had verwacht, zegde zijn topbaan in het centrum op en ging na het pensioen van zijn vader de winkel runnen. We zien het wel. Voorlopig staan wíj hier nog wel even.”

Tekst loopt door onder de foto

Van der Heijden Wijnen en Gedestilleerd
Van der Heijden Wijnen en Gedestilleerd Foto: indebuurt

Vrolijkheid

“Deze baan is veel te leuk”, gaat Patricia verder. “Wij hebben meestal vrolijke mensen in de zaak die iets bijzonders voor zichzelf of voor een ander kopen. Die vrolijkheid slaat over op ons.” Gerárd vult aan: “Waar wij heel blij van worden, is wanneer onze klanten hier tevreden de deur uit lopen. Heerlijk, als ze terugkomen om te zeggen dat die wijn zo lekker was bij dat ene gerecht.”

Werken bij van der Heijden

Aangezien Van der Heijden ook veel levert aan horecazaken in Eindhoven en er een hoop administratief werk te doen is, zijn Gerárd en Patricia op zoek naar extra personeel. Patricia: “We zoeken een zaterdaghulp én een parttimer voor twintig uur. Het liefst iemand met affiniteit en een liefde voor wijnen en gedistilleerde dranken uiteraard. Als die iemand nou óók nog de weg weet op social media, dan is dat helemaal fijn. Daar komen wij helaas vaak niet aan toe.” Gerard: “Er wordt wat afgesjouwd met zware dozen hier, dus een goede conditie is ook geen overbodige luxe.”

Wil jij graag bij van der Heijden werken? Kijk dan hier voor de vacature.


Meer over Van der Heijden Wijnen & Gedistilleerd ontdekken?

Van der Heijden Wijnen & Gedistilleerd speciaalzaken

Gesloten09:00 - 18:00

Kruisstraat 85, Eindhoven

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.