Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Femke en Jeroen van Tuincentrum Soontiëns: ‘Onze werkplek is een soort oase’

Aangeboden door Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers 17 januari 2020

Sinds hij met zijn compagnon het familiebedrijf overnam, is Jeroen Soontiëns (45) de baas van zijn zus Femke (41). Femke: “Ik geef misschien wat meer tegengas dan de meeste werknemers en ik zeg niet op alles ja en amen. We blijven broer en zus hè.” Jeroen: “We zijn allebei opgegroeid in deze zaak, dus we hoeven elkaar niks uit te leggen. Alles gaat vanzelf.”

Alles begint bij de bodem, was het motto van vader Dés Soontiëns. Femke: “Hij zei altijd dat, pas wanneer je aandacht besteedt aan het bodemleven, een plant of boom goed kan groeien. Dat motto is nog steeds de basis van ons bedrijf én het onderscheidt ons van andere tuincentra. Die richten zich vaak ook op tuinbestrating, overkappingen en schuren. Wij blijven met alles wat we doen dicht bij de natuur. Je kunt niet zomaar gaan betegelen zonder na te denken over afwatering, of ruimte voor boomwortels.”

Ambities

De affiniteit met alles wat groeit en bloeit is er bij Femke en Jeroen met de paplepel ingegoten. Ze liepen als kleuter al in de winkel rond en later gingen ze er op zaterdagen en in de vakanties werken. Toch zat de ambitie om hier te blijven hangen er niet al van jongs af aan in. Femke: “Welnee, ik ben culturele antropologie gaan studeren en ging bij Amnesty International werken. In 2011 ben ik teruggekomen omdat er iemand wegging. Tijdelijk, dacht ik.”

Tekst loopt door onder de foto

Soontiëns Tuincentrum
Jeroen en Marieke Soontiëns Foto: Soontiëns

Kikkervisjes

“Toen ik klein was ving ik kikkervisjes in het weiland tegenover de winkel en verkocht ze bij het tuincentrum”, zegt Jeroen. “Dat had meer met mijn interesse voor insecten en andere beestjes te maken, dan met mijn ondernemersgeest waarschijnlijk. Ik ging biologie studeren en werd vervolgens softwareontwikkelaar. Daarnaast werkte ik op zaterdag hier. Ik wist niet precies wat ik uiteindelijk wilde gaan doen en het leek me verstandig om voor de zekerheid connectie te houden met het tuincentrum. Achteraf was dat een goede keuze.”

Groene, rode draad

Grootvader Soontiëns, die ook Dés heette, begon in 1959 op deze plek aan de Urkhovenseweg met het kweken van groenten en fruit naast de boerderij waar de familie woonde. Zijn zoon nam de zaak over in 1970, samen met zijn broer Wim. Jeroen: “Ze begonnen met het hoveniers- en het tuincentrum en stopten met de kwekerij. Best logisch. Eind jaren vijftig was er behoefte aan eten en twintig jaar later hadden mensen ineens geld om hun tuin in te richten. Wel mooi eigenlijk: de rode draad in onze familie is altijd ‘groen’ geweest; eerst als voedsel en daarna om naar te kijken.”

Tekst loopt door onder de foto

Soontiëns Tuincentrum
Kas met medewerkers Foto: Soontiëns

Klik

In 2009 nam Jeroen samen met Martijn van de Loo de zaak over van Jeroens ouders. “Martijn en ik werken al sinds onze tienerjaren hier”, zegt Jeroen. “We kennen elkaar door en door en hij kent het bedrijf net zo goed als ik. Bovendien hadden we een klik, dus dat we dit samen zijn gaan doen was logisch. Ik heb me eerst vooral beziggehouden met het tuincentrum en Martijn met het hoveniersgedeelte. Die laatste tak is behoorlijk uitgebreid, dus mijn focus is nu daarheen verlegd. Femke heeft sinds vorig jaar de dagelijkse leiding over het tuincentrum. Ons pap leeft helaas niet meer, maar ons mam zorgt ’s ochtends en op zaterdag voor de koffie. Heel gezellig. Onze zus Marieke doet iets heel anders.”

Tekst loopt door onder de foto

Soontiëns Tuincentrum
De winkel nu Foto: Soontiëns

Kennis delen

Nu, meer dan zestig jaar na de oprichting van het bedrijf, is groen nog steeds het allerbelangrijkst bij Soontiëns, maar de werkzaamheden die ze uitvoeren voor klanten is behoorlijk uitgebreid. Jeroen: “Er zijn verschillende werkzaamheden bijgekomen, zoals advies en onderzoek. Hoe je een stad groener krijgt, omdat dat goed is voor de biodiversiteit en de natuurbeleving, of hoe de natuur zich ontwikkelt op een natuurbegraafplaats. We hebben veel kennis in huis en willen die graag delen. Ook daarin zijn we anders dan een doorsnee tuincentrum denk ik.”

Passie voor de natuur

Ook al droomden Femke en Jeroen vroeger niet van een carrière in de zaak van hun ouders, ze zitten er allebei heel erg op hun plek. Jeroen: “Ik zit best veel op kantoor, maar het is een soort oase hier met al dat groen en het vele licht dat er binnenkomt. Je beleeft daardoor de seizoenen heel intens. Daar word ik blij van.” Femke: “Die passie voor alles wat met de natuur te maken heeft zit niet alleen in de Soontiënsgenen trouwens. We hebben een groepsapp met onze werknemers en wanneer iemand een gave paddenstoel, een bijzonder plantje of insect tegenkomt, dan worden daar foto’s van gedeeld. Dat heb je vast niet in heel veel bedrijven, toch?”


Meer over Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers ontdekken?

Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers tuincentra

Geopend08:00 - 18:00

Urkhovenseweg 570, Eindhoven

Bekijk meer:tuincentra
Soontiëns tuincentrum

Met deze tips maak je van jouw tuin in één klap een paradijs voor vlinders!

Vlinders in je tuin, dat wil jij toch ook? Ze zijn mooi om naar te kijken en omdat ze de bloemen bes...
Soontiëns

Maak van je tuin een paradijs… voor jou én voor de beestjes!

Wat denk je, is een compleet betegelde tuin makkelijker en goedkoper in onderhoud dan een groene tui...
Soontiëns Tuincentrum

Handig! Met dit wijnvat in je tuin heb je altijd water bij de hand voor jouw plantjes

De zomers worden steeds heter in Nederland. Best fijn voor de zonaanbidders onder ons, maar het bete...

adv.