Jackie bedenkt thuisdates: ‘Voor als je iets nieuws wil proberen’
Wat doe jij tijdens een date? De kans is groot dat je nu denkt aan een bioscoopje pakken, uiteten bij…
100 Watt, Brouwerij het Veem of Lux Brouwerij: ze bestonden tien jaar geleden nog niet. Erwin van Moll was de eerste in Eindhoven, hij opende zijn brewpub aan de Keizersgracht in oktober 2013. Ondanks de concurrentie van nu blijft het een hecht wereldje, volgens Erwin. “Het is gezonde concurrentie, we gunnen elkaar succes. En nu begint Van Moll samen met de grootste concurrent zelfs een brouwerij!”
Die brouwerij heet Lighttown Brewers. Met een verwijzing in de naam naar lichtstad Eindhoven, maar naast Van Moll Craft Beer en 100 Watt Brewery doet ook een Tilburgse brouwerij mee: Stadsbrouwerij 013. Hoe ontstond het idee? “Het plan om samen te werken was er al voor corona”, vertelt Erwin. “Toen hadden we een locatie op het oog bij het Campinaterrein.”
Dat ging niet door, daarna kwam corona. “Toen hadden we onze eigen zorgen. De horeca was dicht en de bierafzet liep terug. Noem het maar op”, zegt Erwin. Na de coronacrisis begon het balletje al snel weer te rollen. “Wij van Van Moll waren in gesprek met een leverancier van een brouwinstallatie”, zegt Erwin. “En 100 Watt had al een locatie gevonden.”
Zo ontstond Lighttown Brewers alsnog. Wel met een andere brouwinstallatie en locatie dan die ze eerst op het oog hadden. Je vindt de brouwerij van drieduizend vierkante meter nu aan de Dirk Boutslaan. “Een unieke plek in Eindhoven: zo’n groot pand, zo dicht bij het centrum en met tegelijk voldoende ruimte voor vrachtwagens”, zegt Erwin. Het magazijn is al goed gevuld, op de brouwinstallatie is het nog heel even wachten. Erwin: “Die wordt eind maart geleverd.”
Lees verder onder de foto >
Een grotere productie, efficiënter brouwen en meer controle over het brouwproces: het zijn allemaal redenen om samen een brouwerij te starten. “Waarom zou je vijfhonderd meter van elkaar een brouwerij beginnen, als je ook samen kunt werken?”, vraagt Erwin zich hardop af. “Volgens mij heeft niemand van ons de ander hoeven overtuigen dat dit een goed plan is.”
We hoefden elkaar niet te overtuigen dat dit een goed plan is
Erwin van Moll
Het nieuwe Lighttown Brewers gaat 2,4 miljoen liter bier produceren, dat is het plan. De drie brouwerijen blijven verder gewoon zelf bestaan. Als je kijkt hoe de brouwerijen zijn gegroeid, zou je bijna denken: hebben ze elkaar wel nodig? Neem Van Moll, sinds 2014 groeide de jaarlijkse productie van drieduizend liter naar 250.000 liter bier. Maar door samen te gaan brouwen, produceren de brouwerijen over drie jaar nog eens bijna vier keer zoveel dan ze nu gezamenlijk doen, zo voorspellen ze zelf.
De tekst loopt verder na de Instagrampost >
De brouwerij van Erwin begon ooit veel kleiner: in zijn eigen keuken. “Gewoon omdat ik bier lekker vond, dacht ik eraan om het eens zelf te gaan brouwen. Ik maakte destijds muziek, maar ik wilde qua beroep iets anders. Daarom ging ik bekijken hoe bierbrouwen beviel en of ik er iets mee kon doen.”
Het begin is makkelijk samen te vatten. “Doen, doen, doen. En veel lezen, proberen zo snel mogelijk uit te vogelen waarom een bier mislukt”, vertelt Erwin. “Ik brouwde in die tijd, rond 2010, wekelijks thuis bier. De basis had ik in een half jaar onder de knie. Dat wil zeggen: er kwam bier uit waarvan je denkt: het is te drinken. Het allereerste biertje was een dubbel. Bij de eerste vijf bieren die ik brouwde zat ook Toewijding, een blond bier dat we nog steeds verkopen.”
Erwin vervolgt: “Maar je moet op dat moment niet denken dat je alles al onder controle hebt. Zo gaan veel hobbybrouwers de mist in: ze proberen meteen een ingewikkeld bier te brouwen en ook nog eens volgens eigen recept. Dat kan dan nog niet. Als een brouwsel is gelukt, moet je kijken of het bier er de tweede en derde keer hetzelfde uitkomt. Pas als het bier hetzelfde blijft smaken, kun je met ingrediënten gaan spelen.”
Lees verder onder de foto >
Twee jaar later kwam het idee voor de brewpub. “Ik zag in Engeland een café van brouwerij BrewDog. Ik dacht: dit is een moderne manier om speciaalbier te schenken, heel iets anders dan een bruin café. In Eindhoven wilde ik de eerste zijn om zo’n café te beginnen. Daarom ging ik niet langer wachten totdat ik mezelf goed genoeg vond als brouwer.”
Door de jaren heen maakte Erwin veel verschillende bieren. Momenteel bestaat het assortiment van Van Moll uit zes vaste en meer dan zeventig wisselende bieren. Wat maakt de bieren van Van Moll anders? “We zijn een kleinschalige brouwerij die niet zozeer focust op zo goedkoop mogelijke ingrediënten, maar op een goede smaak.” En bij lekker bier eindigt het niet. Bij de vaste bieren krijg je tips om van je biertje te genieten in combinatie met een spannende film, een Spotify-afspeellijst of lekker eten. Oftewel: beer pairings. “We proberen iets meer te bieden. Van bier drinken maken we een lifestyle-dingetje.”
Met de nieuwe brouwerij zet Van Moll samen met de andere brouwerijen een flinke stap naar verdere groei. Wel een spannende: voor de komst van Lighttown Brewers is 2,5 miljoen euro nodig. “We tekenden in september het contract, zonder financiering te hebben. We zijn als een gek begonnen met investeringsavonden organiseren”, vertelt Erwin. “Er staan weer een paar van die avonden gepland. We hopen in mei het bedrag te hebben opgehaald. En vanaf eind april gaat de brouwerij draaien!”
Je kunt zelf ook mede-eigenaar worden van Lighttown Brewers. Wil je weten hoe? Bekijk dan de site van Lighttown Brewers.
Aangeboden door De Wit Schijndel
In onze gids
Populaire rubrieken