Eric en Twan begonnen geek-walhalla in Eindhoven: ‘Mijn neefje vindt de allereerste Gameboy helemaal hip’

geek store
Twan (links) en Eric (rechts) van de 'geek store'. Foto: indebuurt Eindhoven

Warhammer, Yu-Gi-Oh! of Magic. Dat zijn een paar namen van spelletjes die je bij spellenzaak GameForce aan de Visserstraat koopt. Of speelt, tijdens een spellenavond in de speelruimte. Sinds oktober 2022 vind je er niet alleen spellen, maar ook bijvoorbeeld vintage tech zoals een polaroidcamera of een walkman.

Samen begonnen eigenaren Twan van de Wal van GameForce en Eric Toonen van Erix Collectables namelijk een verzamelplaats met alles waarmee je een geek blij maakt. Eric legt uit: “We kwamen elkaar tegen tijdens een FeelGood Market op Strijp-S. Allebei hadden we hetzelfde gevoel: onze doelgroep is hetzelfde, én we hebben geen overlap in ons aanbod. We vullen elkaar dus goed aan.”

Geek store

Dat gevoel klopt tot nu toe aardig. “Er is een bepaalde groep mensen die deze spellen leuk vindt. Wij merken nu dat diezelfde groep interesse heeft in bijvoorbeeld oude legosets of PlayStation 2-spelletjes. Dat verwacht je ook wel in Brainportregio Eindhoven. Of deze mensen geeks zijn? Dat mogen ze helemaal zelf bepalen. Geek store is een geuzennaam voor de winkel, het is een hint om mensen te laten weten wat ze van deze plek kunnen verwachten”, zegt Eric.

Spellenavonden en verzamelbeurs

Spellenfanaten en verzamelaars komen dus samen in de geek store van Eric en Twan. Een winkel, maar vooral ook een ontmoetingsplek. “Dat sociale vind ik heel belangrijk”, zegt Eric. “Mensen kunnen hier een kop koffie drinken of een tosti eten. Ook organiseren we veel spellenavonden en toernooien in de speelruimte. Binnenkort staat het eerste verzamelaarsevenement ook op de planning: een vintage techbeurs op zondag 5 maart.”

De tekst loopt door na de foto >

De speelruimte. Hier vind je wekelijks spellenavonden en op 5 maart is er een vintage techbeurs. Foto: indebuurt Eindhoven

Munt met Beatrix

Hoe kwam Eric zelf in het verzamelwereldje terecht? “Voor mij begon het met postzegels verzamelen. Daarna werden het munten. Bijvoorbeeld de guldencent (één honderdste gulden), die werd afgeschaft in 1980. Ook munten rondom de troonwisseling zijn bijzonder verzamelmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan de eerste munten in 1982 waar toenmalig koningin Beatrix op stond.”

Verzamelaar van verzamelingen

Het bleef niet bij een muntenverzameling. Eric: “Iemand noemde mij eens een metaverzamelaar, dus iemand die verzamelingen verzamelt. Ik verzamelde eigenlijk alles wat ik zelf leuk vind. Ik houd bijvoorbeeld ook erg van technologie of verzamelitems van films als Ghostbusters of Star Wars.”

In heel Europa

Nu verzamelt Eric niet voor zichzelf, maar voor zijn klanten. Met Erix Collectables speurt hij verzamelbeurzen in heel Europa af, op zoek naar zeldzame of bijzondere verzamelitems. Deze bezoekjes aan beurzen filmt hij ook. Je volgt Eric via zijn YouTubekanaal. Daarop laat hij zien hoe de beurzen eruitzien en wat hij er allemaal weet te vinden. “Ik heb de mooiste baan die er is. Het leukste? Mensen blij maken met iets waar ze al lange tijd naar hebben gezocht.”

Nostalgie

Wat willen mensen graag hebben? Dat hangt natuurlijk af van de persoon. Verzamelen gaat volgens Eric vooral over nostalgie. “Mensen verzamelen de spullen die ze vroeger hadden. Of ze hadden die toen nog niet, omdat ze het destijds niet konden betalen. Nu verzamelen ze deze items alsnog. En dan heb je nog de fanatieke verzamelaar die een verzameling helemaal compleet wil hebben.”

De tekst loopt door na de foto’s >

Hangt van de leeftijd af

“Mensen van rond de dertig verzamelen het speelgoed van toen ze klein waren, zoals Playmobil of een oude spelcomputer. Ben je wat ouder, dan heb je misschien warme herinneringen aan speelgoed van Dinky Toys of Meccano. Weer iemand anders vindt een PlayStation 3-spelletje al oud. Het hangt dus van de leeftijd af. Vaak gaat het verzamelen in golfbewegingen: het ene moment is het helemaal in, daarna raakt het weer even uit de mode.”

Eerste Gameboy

Dus, welke items zijn nu in de mode? “Vintage tech is nu echt booming. Een film of serie kan er ook voor zorgen dat iets helemaal terugkomt. Denk aan een walkman in de film Guardians of the Galaxy of een Speak & Spell, het speelgoed waarmee het buitenaardse wezen E.T. kan praten. Ander voorbeeld: mijn neefje wilde de eerste Gameboy hebben, zo’n grote zwart-witte draagbare spelcomputer. Dan denk ik: wat moet een kind met zo’n ding? Maar hij vindt het helemaal hip.”

Iedereen een beetje geek

Na de uitbreiding van GameForce met de collectables van Eric, zoeken Eric en Twan naar een groter pand voor hun concept. Dat concept hoeft niet bij verzamelspullen en spellen te blijven, zegt Eric. “Er mogen meer partijen bijkomen, zolang het maar erbij past.” Daarnaast willen Eric en Twan vooral een ontmoetingsplek voor geeks blijven. Twan van GameForce: “Bijna iedereen is wel een beetje geek, toch? Echt niet alleen ‘nerds’ spelen spelletjes als Dungeons & Dragons en Magic, dat is veel normaler geworden. Als mensen een staart zouden hebben, dan beginnen ze te kwispelen zodra ze hier binnenlopen.”

Gameforce

5,0
(47)

Visserstraat 18-A, 5612 BT Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Erix Collectables

Visserstraat 18-A, 5612 BT Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jackie bedenkt thuisdates: ‘Voor als je iets nieuws wil proberen’”

Jackie bedenkt thuisdates: ‘Voor als je iets nieuws wil proberen’

jackie date pakket
Ga naar “Met dit uitzendbureau vind jij de perfecte baan: hier lees je hoe”

Met dit uitzendbureau vind jij de perfecte baan: hier lees je hoe

Aangeboden door SD Worx Staffing Solutions

Ga naar “Vera en Nico openden Nico’s Mexican Food in Eindhoven: ‘Bloemtortilla’s kostten me drie jaar om te leren maken’”

Vera en Nico openden Nico’s Mexican Food in Eindhoven: ‘Bloemtortilla’s kostten me drie jaar om te leren maken’

nico's mexican food

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56”

Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Witte Reus wasmiddel vloeibaar, poeder en caps van € 134,97 voor € 35”

Witte Reus wasmiddel vloeibaar, poeder en caps van € 134,97 voor € 35

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “HR Medewerker”

HR Medewerker

 • Page Personnel
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Bedrijfsadministratie Fulltime, Enexis”

Medewerker Bedrijfsadministratie Fulltime, Enexis

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker, Rabobank”

Administratief medewerker, Rabobank

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “catering medewerker – flexibel – ideale werktijden”

catering medewerker – flexibel – ideale werktijden

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Treinassistent, assisteert de conducteur”

Treinassistent, assisteert de conducteur

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven”

Koningsnacht en Koningsdag in Eindhoven

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Koningsdag 2022Koningsdag 2022
Ga naar “Van Moll Fest 2023”

Van Moll Fest 2023

 • Van 8 jul t/m 9 jul
Bier drinkenBier drinken
Ga naar “Elluf Elluf Eindhoven”

Elluf Elluf Eindhoven

 • 11 november 2023
carnaval 2022
Ga naar “GLOW 2023”

GLOW 2023

 • Van 11 nov t/m 18 nov
GLOW 2022GLOW 2022
Ga naar “The Rock Orchestra by Candlelight”

The Rock Orchestra by Candlelight

 • 12 april 2023
eindhoven effenaar