Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daphne en Jip van Por Favor: ‘We hebben ooit één maand niet samengewerkt, vreselijk’

Aangeboden door Por Favor 13 december 2019

De liefde voor de horeca zit diep bij Jip Schoone (26) en Daphne van Hoof (27) die in het dagelijks leven ook een stel zijn. In september 2018 openden ze tapasrestaurant Por Favor aan de Dommelstraat. “Oké, we moeten natuurlijk onze rekeningen kunnen betalen”, zegt Daphne. “Maar rijk hoeven we er niet van te worden. Dán moeten we voor de massa gaan koken en dat gaat ten koste van de kwaliteit.”

“Op mijn twaalfde wist ik al dat ik ooit mijn eigen restaurant wilde runnen”, zegt Jip. “Alles wat ik daarna deed stond in het teken van die droom. Eerst naar de Rooi Pannen voor mijn ondernemers- en managerspapieren en hop, meteen door naar het Summa voor een koksopleiding. Daarna werd ik chefkok bij Spaans restaurant Pincho’s in Valkenswaard. Mijn idee was, dat als ik een goede kok werd, ik kon invallen wanneer de kok in mijn eigen restaurant een keer zou uitvallen. Ik was er echt al helemaal zó mee bezig.”

Eigen ding

Jip had het koken en het runnen van een keuken duidelijk in de vingers en met Daphne die er bedrijfsleidster was, runden ze met succes de zaak. Jip: “Na twee en een half jaar knallen bij Pincho’s voelde ik dat het tijd was om mijn eigen ding te gaan doen.”

Liefde bij ‘de klep’

De twee ontmoetten elkaar bij Van der Valk waar Jip stage liep. Nog vóór Pincho’s dus. Inmiddels hebben ze een zoon van drie en nummer twee is onderweg. Daphne: “Ik stond in de bediening en Jip in de keuken, dus bij die ‘klep’ zoals we het uitgifteluik voor het eten noemden, is het allemaal begonnen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Zowel qua werk als privé. We hebben ooit één maand niet samengewerkt. Dat was vreselijk.”

Tekst loopt door onder de foto

Por Favor
Foto: Por Favor

Nooit meer iets anders

“Zo doelgericht als Jip met zijn toekomst bezig was, zo’n losse flodder was ik”, zegt Daphne. “Ik werk sinds mijn veertiende in de horeca, maar vooral omdat ik echt geen idee had wat ik anders moest. Ik zou nu niks anders meer willen. Ik hou van dit werk.”

Verbindend

Toen Jip na zijn stage doorstoomde om chefkok te worden, volgde Daphne hem. “Wij zijn echt een superteam. Bij veel restaurants zijn de keuken en de bediening vaak aparte eilandjes. Wanneer wij samenwerken is dat één ding. Het lijkt wel alsof wij een verbindende uitwerking hebben. Alles gaat gewoon vanzelf.”

Tekst loopt door onder de foto

Por Favor
Foto: Por Favor

‘Baas’

Doordat Jip alle dagen in de zaak staat en Daphne minder werkt om voor hun zoon te zorgen, is Jip dus eigenlijk haar ‘baas’. Jip: “Twee kapiteins op een schip werkt niet en het gaat eigenlijk best goed. Daphne en ik overleggen alles en ja, in het heetst van de strijd roepen we weleens iets lelijks naar elkaar, maar dat hoort erbij.” Daphne: “Jip is soms een beetje een dominante chef, maar hij heeft altijd duidelijk voor ogen wat hij wil. Zolang hij dat goed communiceert naar de rest van het team, werkt dat juist heel goed. Lekker duidelijk.”

Relaxte avond

Dat er in het pand aan de Dommelstraat al ooit een tapasrestaurant zat, is toeval. Dat ze er een zijn begonnen niet. “Niet per se de Spaanse keuken, maar de hele mediterrane manier van eten en drinken spreekt ons aan”, vertelt Jip. “Een tafel vol kleine gerechten om te delen en een avondvullend diner, draagt nu eenmaal bij aan een fijne sfeer. Bij ons kun je om 17.00 uur binnenkomen en zo lang blijven zitten als je wilt. Wij hebben liever dat mensen een relaxte avond hebben, dan dat de zaak drie keer vol zit.”

Tekst loopt door onder de foto

Por Favor
Foto: Por Favor

Praatje maken

Bij Por Favor eet je authentieke Spaanse gerechtjes die worden bereid door Jip. Per ronde kun je er zes kiezen. Jip: “Als iedereen alles tegelijk bestelt ontploft de keuken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.” Daphne: “En dan zijn de gasten ook zo weg natuurlijk. We maken graag een praatje met de mensen. Dat maakt dit werk nou net zo leuk. We hebben een klein team, dus mensen die regelmatig terugkomen zien steeds bekende gezichten. Dat maakt het persoonlijk en dat is precies wat we willen uitstralen.” Daphne: “Bij ons moet je het gevoel hebben dat je thuiskomt. Hebben wij zelf ook namelijk.”

Kersttasje

Op eerste en tweede kerstdag is Por Favor dicht. Jip: “Omdat ons tweede kind rond die tijd wordt geboren, wil ik niet naar het ziekenhuis moeten rijden als de zaak vol zit. Daarom lanceren wij het kersttasje! Dit is een complete mediterrane maaltijd voor zoveel personen als je  maar wilt. Op onze site zie je wat je kunt bestellen. Je tasje wordt dan in de middag thuisbezorgd met een instructie. Zo word je zelf  tapaschef bij vrienden en familie. Je hoeft alles alleen nog maar in de oven te zetten.”

Reserveren voor het kersttasje of voor een tafeltje voor of na kerst, kan telefonisch via 040 3021700 of per mail.

Hieronder wat foto’s om je eetlust op te wekken:

Foto: Por Favor
Foto: Por Favor
Foto: Por Favor
Foto: Por Favor
Foto: Por Favor
Foto: Por Favor

Meer over Por Favor ontdekken?

Por Favor restaurants en horeca

Geopend17:00 - 00:00

Dommelstraat 17, Eindhoven

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.