Hapje eten in Eindhoven: dit is het verschil tussen een bistro, grand café en brasserie
Even lekker een hapje eten in Eindhoven? Goed idee! Je strijkt neer op een terrasje bij grand café De Wildeman,…
Een stukje Frankrijk in Eindhoven: je vindt het op de Kleine Berg. Eerder opende Claire Kruijsen in deze straat Bellevue Brasserie. In het pand daarnaast startte ze in oktober 2022 de Baguetterie, een soort Franse bakkerij. “Ik ben helemaal fan van Frankrijk als het gaat om eten en drinken.”
Bij de Baguetterie haal je een ontbijt of lunch in Franse stijl. Op het menu staan baguettes belegd met bijvoorbeeld gerookte zalm of carpaccio, croissants en pains au chocolat.
“Vroeger was ik al van het koken”, vertelt Claire van de Baguetterie. “Op mijn kamer had ik een fornuisje staan. Ik wist ook al jong wat ik later wilde: eerst naar de hotelschool en daarna een eigen restaurant.” Hier kwam een liefde voor de Franse keuken bij. “Na de middelbare school ging ik als au pair naar Parijs. Voor deze familie kookte ik iedere dag. Dat vond ik eigenlijk leuker dan voor de kinderen zorgen!”
Wat typeert de Franse keuken volgens Claire? “Het is de basis van de mediterrane keuken. Met de Franse keuken is het begonnen en zo is het koken bedoeld, volgens mij. Neem mayonaise, dat is afgeleid van hollandaisesaus. Over de hele wereld eten we mayonaise en het is in de Franse keuken ontstaan.”
De tekst loopt door na de foto >
Die basis spreekt Claire aan. “Een tournedos met pepersaus is in Frankrijk gewoon een tournedos met pepersaus. Tegenwoordig heb je veel van die moeilijke, spannende gerechten met dertien foefjes op je bord. Daar houd ik niet van, dat je denkt: wat próéf ik nou? Ik wil graag kunnen proeven wat ik in de basis aan het eten ben. Dat eerlijke, duidelijke eten is wat we hier hebben. Dat slaat goed aan, omdat onze kaart voor veel mensen herkenbaar is.”
Na haar periode als au pair wist Claire het zeker: ze wilde een Frans restaurant openen. Die ambitie kwam uit in 2004. Dat jaar opende ze restaurant Claire, ook op de Kleine Berg. Na negen jaar moest dit restaurant dicht, omdat de grond aan een projectontwikkelaar werd verkocht. “Restaurant Claire was kleinschaliger en van een iets hoger niveau, met bijvoorbeeld mooi opgemaakte borden. Brasserie Bellevue is toegankelijker. Zo kun je hier ook al om 16.00 uur dineren.”
Brasserie Bellevue opende in de coronatijd en had daarom een lastige start, vertelt Claire. “Het is heel heftig geweest. Sinds april 2020 hadden we elf verschillende openingstijden. We moesten flexibel zijn. Maar nu gaat het keigoed.” Zo goed zelfs dat Claire de brasserie heeft ‘uitgebreid’ met een Baguetterie. “Dat kwam toevallig tot stand. Ik hoorde dat de vorige eigenaren met hun koffiezaak Holy Rebel wilden stoppen. Ik dacht dat ik van dit pand een aanvulling op Bellevue kon maken.”
De tekst loopt door na de foto >
Wat voor aanvulling? “De Baguetterie is overdag open en ’s avonds gebruiken we het terras als extra terrasgedeelte voor Bellevue. Daarnaast is de Baguetterie laagdrempeliger: je neemt er snel een broodje mee of je eet iets aan de bar en gaat dan weer door. Wel is het in dezelfde Franse stijl als Bellevue.”
Die Franse stijl is belangrijk voor Claire. “Daar wijk ik ook echt niet vanaf. Op de wijnkaart van de brasserie staan bijvoorbeeld alleen Franse wijnen, geen Spaanse, Italiaanse of Chileense.” Centraal op de kaart van de Baguetterie staat natuurlijk de baguette, het langwerpige brood dat symbool staat voor de Franse keuken. Maar… wat doet het worstenbroodje dan op het menu? “Dat is eigenlijk tegen al mijn principes in,” vertelt Claire. “Maar het is heel Brabants. Ik snijd in mijn eigen vingers als ik het niet aanbied.”
“Met de Baguetterie ben ik nog veel aan het nadenken over hoe ik het wil”, vertelt Claire. Zo komen er binnenkort meer ontbijtproducten op de kaart, verwacht ze. “Zoals een glas yoghurt met granola. Ook gaan we met de Baguetterie vanaf half maart bezorgen.”
In onze gids
Populaire rubrieken