Advertentie wordt geladen…

Bertus van Hermann’s Schnitzel brengt Tirol naar Eindhoven: ‘Ik eet er elke week eentje’

Hermann's Schnitzel
Bertus voor de zaak Foto: indebuurt

Overdag is hij huisschilder en ’s avonds bakt hij knuschperige Tiroler schnitzels. Het klinkt als een aflevering uit het Belgische tv-programma Jambers. Het is echt zo: sinds december 2020 voorziet Bertus Drenthen (56) Eindhovenaren van de allerlekkerste schnitzels naar authentiek Tirools recept, onder de naam Hermann’s Schnitzel. “Mensen vragen steeds of ík Hermann ben. Mooi, want dan heb ik meteen een goed verhaal.”

Advertentie wordt geladen…

Dat verhaal begon toen Bertus als kind met zijn ouders naar het Tiroolse dorpje Adnet in Salzburgland op vakantie ging. Hij raakte er bevriend met Hermann, de zoon van een restauranteigenaar uit het plaatsje. De twee bleven vrienden. Toen Hermann het restaurant van zijn ouders overnam zag hij het als zijn missie om de befaamde schnitzels van zijn vader nóg lekkerder en beter te maken.

Tekst loopt door onder de foto

Hermann's Schnitzels
Bertus en Hermann in Oostenrijk Foto: Bertus Drenth

Van heinde en verre

“Je moet weten dat dat dorp echt veel ver van de bewoonde wereld af ligt”, zegt Bertus. “En tóch kwamen mensen van heinde en verre daarheen voor de schnitzels van Hermann. Daar gingen er in een weekend gemakkelijk tweehonderd van over de counter. En die waren lekker, niet normaal! Mals vlees en een knapperige korst. Ik heb door de jaren heen vaak met Hermann in zijn keuken gestaan. Hij heeft me alles geleerd.”

Veel factoren

Want wat is nu het geheim van de ultieme schnitzel? “Om te beginnen worden ze oorspronkelijk gemaakt van kalfsbil”, legt Bertus uit. “Wij hebben hier nu ook een kip- en een varkensvariant, maar met kalfsvlees is het gerecht begonnen. Ja, en dan zijn heel veel andere factoren belangrijk: de manier waarop je het vlees prepareert, de ingrediënten voor de korst, de olie waarin je ‘m bakt en de precieze temperatuur. De buitenkant moet loskomen van het vlees tijdens het bakken.”

Tekst loopt door onder de foto‘s

Naar Oostenrijk

Ergens in 2019 zaten Bertus en wat vrienden te mijmeren over de schnitzels van Hermann. “Die vrienden waren al een paar keer mee geweest naar Oostenrijk. We hadden er zo’n zin in. Ik zei: ik rij naar Oostenrijk, ga die ingrediënten halen en maak ze voor jullie binnenkort. Nou, dat smaakte naar meer, want mijn vrienden stelden voor dat ik ze hier ging verkopen. Ik weer naar Oostenrijk om met Hermann te praten. Ik wilde namelijk per se dat het zijn recept werd en dat ze zijn naam kregen. Hij vond het te gek.”

Tekst loopt door onder de foto

Hermann's Schnitzel
Bertus en kok Mitchell Foto: indebuurt

Eigen netwerk

“Ik begon vlak voor kerst in de keuken van de IJzeren Man”, zegt Bertus. “Ik ken de eigenaar en aangezien er geen feesten konden worden gegeven, mocht ik zijn keuken gebruiken. Ik begon daar met bezorgen en afhalen. Ik had mijn Instagram en Facebookaccounts en ik drukte wat flyers. Meer niet. Het nieuws breidde zich uit als een olievlek. Het was een succes. Sinds april sta ik in de keuken van een bevriende cateraar aan de Bredalaan. Geweldig hoe iedereen elkaar helpt in deze tijd.”

Autenthiek

“De meeste ingrediënten bestelt Bertus uit Oostenrijk en Duitsland. “Het vlees en de salade komen van hier”, zegt hij, maar de olie, het geheime ingrediënt in het eierbeslag, de mayonaise, het zoete Preiselbeeren-sausje, de dressing voor de salade, de frietjes en zelfs de aardappelen voor mijn speisekartoffeln haal ik uit het land van herkomst. Ja, als je dan een authentiek gerecht maakt dan moet je het ook goed doen natuurlijk.”

Tekst loopt door onder de foto‘s

Apart verpakt

Je kunt je bestelling bij Hermann’s Schnitzel komen ophalen, of de maaltijd wordt in Eindhoven en Veldhoven thuisbezorgd. “We verpakken alles apart”, zegt Bertus. Geen kapsalontoestanden hier, met alles op één hoop. Kun je thuis de sausjes, dressings en het citroentje zelf aan je gerecht toevoegen. Een schnitzel kun je prima vervoeren. Die blijft in de folie heel lang warm én lekker mals. Koud zijn ze ook heerlijk trouwens. Ik eet er zelf ook nog steeds elke week eentje.”

Klant uit Leiden

Schnitzelliefhebbers weten Hermann’s Schnitzel inmiddels goed te vinden. Uit Eindhoven en ver daarbuiten. “Ik heb een klant uit Leiden die om de twee weken hierheen rijdt voor een schnitzel. Die eet hij in de auto op. Geweldig is dat. Laatst stond er hier iemand binnen die via haar broer in Oostenrijk hierheen was gestuurd en ook vanuit Duitsland en België is er interesse kan ik zien via de mijn website. Dat wordt wat als straks alles weer open is. Dan komt Hermann zelf in ieder geval ook eens langs.”

Tekst loopt door onder de foto

Hermann's Schnitzel
Foto: indebuurt

Vrije jongen

“Bertus werd geboren en getogen in Eindhoven, maar heeft overal ter wereld gewoond en gewerkt. “Ik ben een vrije jongen”, zegt hij. “Vlak voor deze pandemie stond ik op het punt om auto’s te gaan verkopen op Gran Canaria. Wanneer iemand straks zegt: ga je mee daarheen om iets op te zetten? Dan pak ik m’n plunjezak. Voorlopig niet hoor. Dit is veel te leuk. Ik blijf nog even 12 uur per dag schilderen en bakken. Wat moet je anders nu…”

Hermann’s Schnitzel

Bredalaan 27, 5652JA Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook

Hermann’s Schnitzel

Bredalaan 27, 5652JA Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Hermann’s Schnitzel

Bredalaan 27, 5652JA Eindhoven

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Hoogste Tijd switcht naar volledig vegan menu: ‘Het was tijd om met iets nieuws te komen’”

Hoogste Tijd switcht naar volledig vegan menu: ‘Het was tijd om met iets nieuws te komen’

hoogste tijd
Ga naar “Jammer! Doek valt na tien jaar voor Spaans restaurant Señora Rosa”

Jammer! Doek valt na tien jaar voor Spaans restaurant Señora Rosa

senora rosa
Ga naar “Son brengt de Cariben naar Eindhoven: ‘Onze satésaus moét je geproefd hebben’”

Son brengt de Cariben naar Eindhoven: ‘Onze satésaus moét je geproefd hebben’

Tropical Bites

In onze gids

Ga naar “ZeroForty”

ZeroForty

  • Winkelen
ZeroForty

Nu geopend

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

  • Echternachlaan 360
  • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “MARQUEZA bijoux”

MARQUEZA bijoux

  • Echternachlaan 360
  • Winkelen
MARQUEZA bijoux

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

  • Aware Pet Products
  • Geldig t/m 17 juli 2021

Topper

Ga naar “500 gram bonbons voor €10,00 bij Chocolaterie Boulanger Eindhoven”

500 gram bonbons voor €10,00 bij Chocolaterie Boulanger Eindhoven

  • Chocolaterie Boulanger Eindhoven.nl
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Chocolaterie Boulanger
Ga naar “Heel veel soorten wol vanaf €0,99 per bol bij Het Smitje”

Heel veel soorten wol vanaf €0,99 per bol bij Het Smitje

  • Het Smitje
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Het Smitje

Topper

Ga naar “Taartjes: 3 + 1 gratis bij Joey’s Bakery”

Taartjes: 3 + 1 gratis bij Joey’s Bakery

  • Joey’s Bakery
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Ga naar “Gratis zeepje uitzoeken bij aankoop vanaf € 35,- bij Brokaatje”

Gratis zeepje uitzoeken bij aankoop vanaf € 35,- bij Brokaatje

  • Brokaatje
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Brokaatje

Vacatures

Ga naar “Lunchroommedewerker bij Sissy Boy”

Lunchroommedewerker bij Sissy Boy

  • Sissy-Boy
  • Parttime
Koffie met Kinderen in Eindhoven
Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij Natlab”

Zelfstandig werkend kok bij Natlab

  • Natlab
  • Fulltime/Parttime
eindhoven natlab bioscoop
Ga naar “Verkoopmedewerker bij Hunkemöller”

Verkoopmedewerker bij Hunkemöller

  • Hunkemöller Rechtestraat
  • Parttime
Hunkemöller
Ga naar “Weekendhulp hij H&M”

Weekendhulp hij H&M

  • H&M Piazza
  • Parttime
Ga naar “Medewerker (en barista) bij Dunkin’ Donuts”

Medewerker (en barista) bij Dunkin’ Donuts

  • Dunkin’ Donuts
  • Parttime
Dunkin Donuts Eindhoven