Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bas werkt in de festivalwereld: ‘Volgens mijn vriendin ben ik een workaholic’

Door Rachèl Sloven 5 juni 2020

Zoals iedereen in de evenementenbranche ging ook Bas van Baal (41) begin maart in één klap van een volle agenda naar niks. “Dat deed zeer.” zegt hij. “Ik heb twee eventbedrijven. Een waarmee ik festivals opbouw en met het andere verhuur ik materialen. Beide zaken bestaan dit jaar respectievelijk tien en vijf jaar. Het was eigenlijk feest dus en er stonden toffe productieklussen als Bevrijdings Festival Utrecht en een nieuw festival in Boekarest op het programma. Allemaal weg.”

Als mensen vragen naar zijn werk, maakt Bas meestal de vergelijking met het bouwen van een huis. “Dan snappen ze het meteen”, zegt hij. “Veel mensen weten helemaal niet dat er zoveel komt kijken bij het bouwen van een event. Je hebt een stukje grond én een idee hoe je huis eruit moet gaan zien. Dan ga je een tekening maken en een vergunning aanvragen. Vervolgens bestel je alle materialen en huur je onderaannemers in die je huis komen bouwen. Nou, dat doe ik met festivals. Het verschil met een huis bouwen is alleen dat wij na een paar dagen alles weer afbreken.”

Tekst loopt door onder de foto

Super Line-Up
Bas en zijn team na succesvolle editie van Flying Rotterdam Foto: Bas van Baal

Hoby’s kosten tijd

“Ik ben een workaholic zegt mijn vriendin”, vertelt Bas. “Daar ben ik het niet mee eens. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt en hobby’s kosten nu eenmaal tijd. Ik ben begonnen als sitecrewer bij Paaspop: hekken sjouwen, vloeren leggen, barriers plaatsen. En sinds 2015 produceer ik zélf events voor heel veel verschillende opdrachtgevers.”

Super Line-Up

De eerste productie die ik helemaal zelfstandig heb gedraaid met Super Line-Up was Extrema Outdoor in 2015. Daarna volgde er nog heel veel. Een paar hele mooie waar ik trots op ben waren: The Best of Armin Only in de Johan Cruyff Arena, Flying Dutch in Rotterdam en een uitverkochte A State of Trance in de Jaarbeurs in Utrecht.”

Tekst loopt door onder de foto

EP collective
Super Line-Up Foto: Bas van Baal

Meedoen met de grote jongens

“Daarnaast heb ik verhuurbedrijf EP-Collective“, gaat Bas verder. “We verhuren materialen die op een event onmisbaar zijn. Ik ben dit in 2015 begonnen met een collega, omdat we op festivals vaak tegen dingen aanliepen die er niet waren, of waar nog nooit over na was gedacht. Je kunt het zo gek niet bedenken of we verhuren het. AED’s, BHV koffers, brandblusmiddelen, noodverlichting, regisseursstoelen, koffieapparaten…. We leveren aan bijna alle grote festivals in Nederland. Van Concert at Sea tot Park Hilaria, en van Down the Rabbit Hole tot Dominator. En het allergaafste van deze uit de hand gelopen hobby: in 2019 zijn we uitgeroepen tot ‘Favorite Site Company van Nederland’ van de VVEM (Vereniging van Evenementen Makers). We mogen nu met de grote jongens meedoen.”

Passie

De passie voor muziek en festivals zit er al een tijdje in bij Bas. “Ik speelde gitaar in bands en in het jongerencentrum in Sevenum waar ik vandaan kom, deed ik de muziekprogrammering en organiseerde concerten’, zegt hij.  “Van 2002 tot 2007 was ik gitaarroady, tourmanager en merchandiseverkoper voor de Heideroosjes. Ondertussen deed ik de opleiding Event Management in Breda. In 2005 ging ik op tour met Peter Pan Speedrock. Met hen heb ik heel Europa gezien. In 2015 ben ik daarmee gestopt omdat ik het te druk kreeg met mijn eigen bedrijf.”

Tekst loopt door onder de foto

Super Line-Up
semi-permanent hekwerk geplaatst langs de A67 Foto: Bas van Baal

Ongeloof

“De eerste dagen nadat alle festivals waren gecanceld, waren vol ongeloof”, zegt Bas. “Hoe kon het nou het dat onze mooie branche er helemaal uit lag? Mensen willen feesten, weekend vieren leuke dingen doen. En wij regelen dat voor hen. ‘Wat nu?’ dacht ik. Ik was er goed ziek van, maar stilzitten kan ik niet dus mijn hoofd ging al snel weer ‘aan’ gelukkig.”

Tijd voor nieuwe plannen

“Om toch wat geld te genereren,  ben ik andere dingen gaan doen”, zegt hij tenslotte. “Ik heb een winkelpand gesloopt, we hebben kooien gemaakt voor fitnessscholen zodat mensen buiten kunnen sporten en we hebben semi-permanent hekwerk langs een grote bouw geplaatst langs de A67. Verder ben ik een event aan het uitwerken. Iets unieks waar ik nog niks over kan zeggen, maar wanneer we een vergunning krijgen komt het ook in Eindhoven. We zijn met EP-Collective alle ideeën voor 2021 al aan het uitwerken. Daar hebben we nu tijd voor. En het allerbelangrijkste: onze babykamer is zeven weken voordat onze nieuwe telg geboren wordt al helemaal klaar. Ik heb ineens heel veel tijd voor mijn gezin. Midden in de zomer! Dat heb ik jaren niet gehad, dus ik geniet er maar van.

Lees ook:

Houben Worstenbrood

Bart van Houben Worstenbrood: ‘Ik sta altijd aan’

Ze waren klaar voor de grand opening en toen ging alles dicht. Geen feestje voor de nieuwe Houben Wo...
Piet Bergman

Piet zit nu zonder werk: ‘We moeten die kale zomer zien op te fleuren’

Hij is creatief cateraar, foodperformer, selfmade kok, verzamelaar, presentator/side kick, organisat...
Mijn Glazenwasser

Glazenwasser Jeroen: ‘Ik ben er trots op dat ik met zo’n hecht team mag werken’

Misschien herken je het wel: nu je veel thuiszit, zie je ineens overal poetsklusjes. Vooral wanneer ...
Domino's Pizza

Jeroen is de manager van de allernieuwste Domino’s in Eindhoven: ‘Dit is een prachtplek’

Nog een paar dagen en dan gaat de zesde vestiging van Domino's Pizza in Eindhoven open. Op 3 maart k...

adv.