Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bart van Slagerij Jan Daamen: ‘Het zit niet in mijn aard om de baas te spelen’

Aangeboden door Jan Daamen Keurslager 20 september 2019

in 1998 stapte Bart Fredriks (36) Slagerij Jan Daamen in winkelcentrum WoensXL binnen voor een bijbaantje als poetser. Afwassen, machines schoonmaken, dweilen… dat soort klusjes. Nu, ruim twintig jaar later runt hij de zaak. Bart: “Ik werk liever mét dan boven mijn werknemers. Waarschijnlijk omdat ik zo lang one of the guys ben geweest. Het zit nu eenmaal niet in mijn aard om de baas te spelen.” 

Toen oud-eigenaar Hans Vinken twee jaar geleden met Bart wilde praten, dacht hij dat hij loonsverhoging kreeg. “Ik werkte er al 17 jaar en was inmiddels filiaalmanager. Een hogere functie in dit bedrijf kon ik niet bedenken.” Op de vraag of hij de zaak van hem wilde overnemen als Hans stopte, antwoordde hij niet meteen ‘ja’. “Ik had kleine kinderen, mijn vrouw was nog in opleiding in het ziekenhuis. Naast weinig tijd hadden we dus ook niet heel veel geld. Toch was ik ook wel toe aan een nieuwe uitdaging.”

‘Je hart zit erin’

Hij dacht erover na, besprak het met zijn vrouw en zijn boekhouder en besloot om het te doen. “Het was een superkans. Als je al zolang bij een bedrijf werkt, zit je hart er toch in. Onze ouders hebben bijgesprongen met de kinderen en omdat ik hier al zo lang werkte, was de bank bereid om me geld te lenen. In januari 2017 nam ik het over van Hans. Ik was als filiaalmanager al een soort van leidinggevende, maar dit was toch anders. Toen na goed overleg met het team, alle neuzen dezelfde kant op stonden, zijn we er keihard voor gegaan. Het is nu vooral heel leuk. Ik werk liever mét dan boven mijn werknemers. Dat draagt bij aan een goede sfeer.”

Tekst loopt door onder de foto

Slagerij Jan Daamen
Het team van Slagerij Jan Daamen Foto: Media Advies Eindhoven

Juiste beroep gekozen

Bart was 15 toen hij op het SKB (School voor Konsumptieve Beroepen) koos voor de slagerijrichting. “Ik vond het fascinerend dat je van één beest zoveel verschillende dingen kunt maken”, zegt hij. “Daarna ging ik naar de Slagersvakschool (SVO) en haalde mijn papieren voor productiemedewerker, winkelslager en chefslager. Naarmate mijn opleiding vorderde, groeide ik ook binnen dit bedrijf; van poetser werd ik productie- en winkelmedewerker en uiteindelijk filiaalmanager. Kok worden leek me ergens ook wel leuk, maar dan werk je als iedereen vrij is, dus volgens mij heb ik het juiste beroep gekozen.”

Puur van smaak

“Het leuke van het slagersvak is dat je iets moois kunt aanbieden waar mensen enthousiast van worden. Wij hebben altijd een vitrine vol mooie producten. We gebruiken geen kleurstoffen en smaakversterkers. Ons vlees is puur van smaak. Hier wordt niks ingespoten met water om het zwaarder te laten worden zoals veel bij supermarkten gebeurt. Dát en het persoonlijk contact met onze klanten maakt het iedere dag weer een feestje om hier te werken. We hebben namelijk ook een sociale functie. Veel ouderen die in de flats rondom het winkelcentrum wonen, komen voor een onsje ham én een praatje. Heerlijk.”

Tekst loopt door onder de foto

Slagerij Jan Daamen
Bart aan het werk Foto: R.J.B. ten Veen

Scoor die rijkgevulde jubileumtas

In 1969 was Slagerij Jan Daamen een van de eerste winkels in het toen gloedjenieuwe Winkelcentrum Woensel. Zijn opa Willem was ermee begonnen in 1928 in het Drents Dorp. Jan verkocht de zaak in 1995 aan Hans Vinken en de rest is geschiedenis. Om te vieren dat de slagerij in oktober alweer vijftig jaar in Winkelcentrum WoensXL te vinden is, vieren ze feest. De hele maand oktober kun je voor €12,95 een goed gevulde jubileumtas halen. Heerlijke slavinken, gebraden gehaktballen, sappige hamburgers, malse kipfilets, vers half-om-half gehakt en dat allemaal in een stevige, stoffen boodschappentas. Kom naar de winkel en sla je slag!

Twee dagen feest

En er is meer: op 5 en 12 oktober is het feest in en om de winkel. Compleet met meet and greet met oud-eigenaars Jan Daamen en Hans Vinken, een gratis goodiebag, een prijsvraag met mooie prijzen, hapjes, drankjes, muziek en nog veel meer. Het programma van beide dagen zie je hier.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Jan Daamen Keurslager. Meer over Jan Daamen Keurslager ontdekken?

Jan Daamen Keurslager slagers

Gesloten08:00 - 18:00

Winkelcentrum Woensel 73, Eindhoven

Bekijk meer:slagers

adv.