Architecte Branka: ‘Ik wil het leven gemakkelijker én leuker maken met mijn ontwerpen’

Aangeboden door Architectenstudio B 3 mei 2019

Het maakt echt niet uit wat je wensen zijn voor je nieuwe huis. Comfortabel, duurzaam, gelijkvloers met inpandige garage of een aanbouw waarmee jouw pand uitgebreid wordt. Architecte Branka Vuksanovic draait nergens haar hand voor om. “Ik kijk naar de wensen en behoeftes van mensen. Heb je ook nog ideeën voor het ontwerp en de indeling van je interieur? Dat doe ik ook.” 

Voordat ze begint met ontwerpen, kijkt Branka hoe mensen zich bewegen in hun leven én hoe ze straks de te bouwen ruimte gaan gebruiken. “Ik ontwerp van binnenuit”, legt ze uit. “Mensen willen naast een gebruiksvriendelijke natuurlijk vooral een plezierige plek en het is mijn missie om het leven met mijn ontwerpen gemakkelijker en leuker te maken.”

Comfort

“Studio B is een jong bedrijf met veel ervaring”, zegt Branka over haar architectenbureau. “Het bestaat pas een jaar, maar ik zit al meer dan 25 jaar in het vak. Ik heb lang gewerkt voor een groot architectenbureau in Eindhoven als senior architect. Ik heb daar veel ontwerpen gemaakt voor veel verschillende sectoren.Mijn specialisme ligt in het ontwerpen van gebouwen die de het leven comfortabeler maken. Vaak zijn dat gebouwen met een speciale functie. Seniorenwoningen, verzorgingstehuizen en woningen voor mensen met een beperking.”

Tekst loopt door onder de foto

De levensloopbestendige woning ontworpen door Branka
De levensloopbestendige woning ontworpen door Branka Foto: Branka Vuksanovic

Levensloopbestendig

De crisis in de bouw de afgelopen jaren, gooide roet in het eten en Branka raakte haar baan kwijt. Tóch wilde ze absoluut verder in dit vak en richtte daarom een jaar geleden Studio B, Architectuur & Advies op, waarin de B staat voor Branka. Op haar eerste opdracht als zelfstandig ondernemer is ze supertrots. Branka: “Dat was een nieuw huis voor een echtpaar van middelbare leeftijd. De kinderen waren het huis uit, ze wilden kleiner wonen en dichter bij de natuur. Ze wilden een woning waar ze ook op hoge leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen. Een levensloopbestendige woning dus.”

Groot netwerk

“Daar kwam mijn ervaring al meteen goed van pas. Het is een prachtig huis geworden. Gelijkvloers, zonder drempels, badend in het daglicht. Het huis is gasvrij, voorzien van zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp, het is nagenoeg een nul-op-de-meter-woning geworden. Ik werkte nauw samen met een bouwkundig bureau uit Eindhoven. Twee jonge jongens. Dat is erg fijn. We begrijpen elkaar volkomen. Verder kijk ik samen met opdrachtgevers welke offerte het beste is en hou ik continu contact met constructeurs en installatieadviseurs. Ik heb een heel groot netwerk.” Branka zorgt ook voor de bouwvergunning en tijdens de bouw is ze vaak op de bouwplaats te vinden.

Tekst loopt door onder de foto

Ontzorgen

Voordat Branka je huis ontwerpt, gaat ze met je in gesprek. Branka: “Ik wil weten wie iemand is, wat is zijn of haar levensstijl is en wat deze persoon nodig heeft. Veel mensen willen bijvoorbeeld een energieneutrale woning of een huismet een aparte hobbyruimte, een speelkamer of een wellness plekje. Daarnaast heeft ze ook verstand van het praktisch inrichten van het interieur én geeft ze kleur- en verlichtingsadvies. “Stoelen en tafels ontwerp ik niet, wel het vaste meubilair én ik werk samen met tuinarchitecten. Ik ontzorg dus op alle vlakken. Altijd in overleg met de opdrachtgever.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Architectenstudio B. Meer over Architectenstudio B ontdekken?

Architectenstudio B

Nu open09:00 - 18:00

Heggenroosstraat 19 , Eindhoven

adv.