Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annemoon van Kazerne Eindhoven: ‘Wanneer ik me ergens in vastbijt laat ik niet meer los’

Aangeboden door Kazerne 10 januari 2020

Zodra Annemoon Geurts (50) nog maar één stap over de drempel had gezet in de voormalige loods Gemeentereiniging en de Marechausseekazerne aan de Paradijslaan, zag ze in gedachten al obers met schalen fruits de mer rondrennen. Een vooruitziende blik, want dertien jaar later kun je in beide restaurants van de Kazerne inderdaad heerlijk eten. Annemoon: “Toch zijn we dit niet gaan doen om horecaondernemer te zijn. We wilden een podium creëren vanuit liefde voor design.” 

Je kunt bij Kazerne eten en drinken, designexposities bezoeken, design shoppen in de winkel en sinds kort kun je logeren in het designhotel. Logisch dat Kazerne zichzelf Home of Design noemt. Vanaf het moment dat Annemoon en partner Koen Rijnbeek (52) door de gemeente werden gewezen op dit pand, duurde het nog zeven jaar voordat alles rond was. Annemoon: “Er moest heel veel geïnvesteerd worden om het erfgoed te laten voldoen aan allerlei eisen.”

Twee fases

“In 2009 schreven we het businessplan”, zegt Annemoon. Het home of design-idee was er al. Om het plan haalbaar te maken, werd het in tweeën geknipt. In 2014 opende de loods van de gemeentereiniging. Dat is de ruimte met de exporuimte en de bar/restaurant. De marechausseekazerne ernaast, waar nu het hotel, restaurant Benz at kazerne en de designshop zijn, werd fase twee. Daardoor konden wij meegroeien als ondernemer én er was tijd om financiering te zoeken voor de renovatie van het monument.”

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Expositie Studio Drift Foto: Kazerne Eindhoven

Authentiek Italiaans

“Wat we met het horecagedeelte voor ogen hadden was vooral een Frans brasserieconcept naast fine dining“, zegt Annemoon. “Er was op dat moment nog geen eigentijdse brasserie in Eindhoven. Usine, Radio Royaal en Piet Hein Eek waren er nog niet bijvoorbeeld. Tegen de tijd dat we het eerste restaurant openden zagen we in het buitenland juist robuuste, moderne authentiek Italiaanse restaurants opkomen. Dat  gingen we doen dus, naast Nordic fine dining. Het pakte goed uit, want vorig jaar werd het restaurant zelfs genomineerd als een van de vijf beste Italiaanse restaurants van Nederland.”

Samenwerken

Annemoon wilde eigenlijk modeontwerpster worden en ging naar de kunstacademie. “Dat vak bleek niks voor mij te zijn. Industrial Design was praktischer en dat vond ik fijner. Ik stapte over naar de Design Academy Eindhoven.” In 1992 kwam ze professioneel drummer Koen tegen en ze werden een koppel. Annemoon: “Na mijn studie begon ik mijn eigen ontwerpbureau. Ik had al snel meer werk dan ik aankon en daarom nam Koen een aantal taken van me over. Dit beviel zo goed dat we besloten om te blijven samenwerken. Mijn bedrijf werd óns bedrijf.”

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Kazerne Eindhoven Foto: Ruud Balk

Van pop-up naar vaste plek

“Na tien jaar vroegen we ons af of we niet meer konden met ons talent dan achter een computer zitten’, vertelt Annemoon. “We begonnen daarom met de pop-up pilot Eat Drink Design tijdens de DDW in 2006 met een goede vriend die kok is. Hiermee creëerden we kansen voor designers. Zowel het bestek, de tafel, de stoelen, het servies, de vazen en het glaswerk maakte deel uit van de expositie waarbinnen gasten konden dineren en tegelijkertijd inspiratie konden opdoen. Het bleek een groot succes. Na twee edities zijn we naar de Gemeente gegaan om te vragen of zij een pand wisten waar we dit 365 dagen per jaar konden gaan doen in plaats van negen dagen tijdens de DDW. Die kwam meteen met dit pand. Industrieel erfgoed plus een monument en dan ook nog midden in het centrum. Wij waren verkocht.”

Kuitenbijter

“Tijdens het hele traject gingen we steeds twee stapjes vooruit en weer eentje terug”, legt Annemoon uit. “Hoe langzaam ook, het ging uiteindelijk altijd een beetje beter. Achteraf gezien waren we gelukkig naïef genoeg om in zo’n groot project te stappen. Ik heb vooral geleerd om geduld te hebben. Sommige dingen zijn zoals ze zijn en dat is niet per se zoals jij dat zou willen. We hebben nu eenmaal een bedrijf met groeistuipen. Koen en ik kijken elkaar wel eens aan en zeggen dan: dit hadden we niet willen missen. Van opgeven was sowieso geen sprake. Ik ben een kuitenbijter. Wanneer ik me ergens in vestbijt laat ik niet meer los. Ik ben een designer hé. Die leven in de toekomst en zien nu eenmaal overal mogelijkheden.”

Tekst loopt door onder de foto

Kazerne Eindhoven
Een van de hotelkamers Foto: Patrick Meis

Hoge eisen

Annemoon is vooral op creatief vlak actief, terwijl Koen zich meer bezighoudt met de financiën van Kazerne. Na een tweemans-bedrijfje is het wel even wat anders om een complexe zaak als Kazerne in goede banen te leiden. Annemoon: “Ik stel hoge eisen om kwaliteit te kunnen leveren. Ook aan mezelf. Ik ben soms best streng dus. Ik heb moeten leren om mensen niet als ontwerper te benaderen, zoals ik altijd deed, maar om ze te beoordelen op hun talenten. Het is belangrijk om mensen echt te zien, want goed personeel is een voorwaarde voor een succesvol bedrijf. We doen dit als team. Zonder hen geen Kazerne. Zo simpel is het.”


Meer over Kazerne ontdekken?

Kazerne restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 00:00

Paradijslaan 2-8, Eindhoven

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

Kazerne Terras

In deze oude brandweerkazerne kun je lunchen én shoppen!

Ben je op zoek naar een bijzonder cadeautje? Dan moet je eens bij Kazerne gaan kijken. Je kon er al ...
Kazerne Eindhoven

Toen in Eindhoven: oude foto’s van de Kazerne!

Kazerne aan de Paradijslaan is nu een design hotspot. Een plek waar werk van toonaangevende ontwerpe...
Benz Eindhoven

In restaurant Benz kookt een Zweedse sterrenchef!

We hebben er een toprestaurant bij in Eindhoven! Benz, het tweede restaurant in Kazerne is open. Er ...

adv.