Eindhoven

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anneke is scriptiecoach: ‘Ik lach wat af met die studenten’

Door Rachèl Sloven 15 november 2019

Schrijfster en scriptiecoach Anneke Beelaerts (61) wist van jongs af aan al dat ze mensen móest helpen. “Ik wilde de ontwikkelingshulp in en hield inzamelingsacties voor arme Afrikaanse landen.” Dat was een succes, maar vandaag de dag zoekt ze het toch iets dichter bij huis. Als scriptiecoach helpt ze studenten met het schrijven van hun afstudeerscriptie. “Ik vind het fantastisch om jonge mensen te helpen zich te ontwikkelen. Iedereen die bij mij aanklopt heeft één ding gemeen: ambitie. Het zit er wel in, maar het komt er niet uit.”

Anneke verhuisde in 1978 voor haar studie Bedrijfskunde aan de HTS in Eindhoven. “Ik was in die tijd de enige vrouw op de hele opleiding”, zegt Anneke. Na mijn masteropleiding aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam had ik bijna twintig jaar een adviesbureau op het gebied van bedrijfskunde en communicatie. Ik ontwikkelde creatieve concepten voor bedrijven in binnen- en buitenland. Ik bedacht bijvoorbeeld master classes over actuele onderwerpen in het bedrijfsleven, waarmee bedrijven aan klantenbinding konden doen. Ik bedacht het thema, schreef alle teksten en had de regie. Daarnaast volgde ik verschillende opleidingen en trainingen, waaronder een tot coach en trainer. Sinds 2012 heb ik mijn eigen bedrijf als scriptiecoach.”

Over een andere boeg

In 2009 overleed Annekes moeder. “Dat was een hele verdrietige tijd. Ik was daarvoor al een beetje klaar met het niet kunnen uiten van mijn creativiteit in de commerciële wereld. Ik werd er ongelukkig van. Toen mijn moeder stierf, wist ik dat ik het over een andere boeg moest gooien. Ik had behoefte aan de échte wereld. Ik ben de opleiding tot trainer/coach gaan volgen en ben daarna het scriptietraject ingegaan. Ineens klopte het weer voor mijn gevoel. Mijn commerciële achtergrond, het schrijven als mijn basis, mijn jarenlange ervaring als ondernemer én de wens om mensen te helpen; ze kwamen allemaal samen.”

Tekst loopt door onder de foto

Anneke Beelaerts
Foto: Manou van den Berg

Paradijsvogels

Anneke heeft haar kantoor aan huis in Eindhoven en is dol op al ‘haar’ afstudeerders. Anneke: “Ik noem ze mijn ‘paradijsvogels’. Allemaal bijzondere, eigenzinnige en kleurrijke mensen die om verschillende redenen naar mij komen voor hulp bij hun afstuderen. Bijvoorbeeld omdat ze per se een hoog cijfer willen halen, ze graag in een bepaalde periode willen afstuderen, dyslectisch zijn, of dat ze last hebben van faalangst. Ik maak geen onderscheid in mensen. Iedereen is goed.”

Traject bepalen

“Als je vandaag de dag niet in een bepaald hokje past, word je al snel afgeschreven,” zegt Anneke. “Je mag bijna geen fouten maken. Alles moet goed en het moet meteen. Sommige mensen kunnen en willen niet mee in die flow, maar zijn met een nét wat andere benadering wél heel succesvol. Samen met de student bepaal ik het traject dat het best bij hem of haar past. Dan gaan we net zo lang door tot het lukt. Het klinkt misschien cliché, maar mijn motto is: geef nooit op. Sommigen willen het bijltje erbij neergooien, maar pas wanneer het écht moeilijk wordt begint het pas. Dan zeg ik: ‘Zit je hoofd vol? Ik zet even een pot koffie en dan gaan we ervoor.’ Die blije gezichten van mensen als ze dan een doorbraak hebben omdat ze het wél hebben gedaan, daar word ik heel gelukkig van.”

Tekst loopt door onder de foto

Anneke Beelaerts
Anneke’s kantoor aan huis Foto: Manou van den Berg

Positieve energie

Rijk wordt Anneke niet van dit beroep. “Als het mij om het geld te doen was, dan was ik wel verdergegaan met mijn vorige bedrijf. Het gaat er mij om dat ik mensen op weg kan helpen in het leven. Ik vind mensen leuk. In iedereen zit iets leuks in en aparts. Wat mij geknipt maakt als scriptiecoach? Ik kan goed observeren en luisteren en heb een groot inlevingsvermogen en heel, heel veel geduld. En gevoel voor humor natuurlijk! Ik lach wat af met de studenten. Erg belangrijk. Ik hoop dat ik met mijn positieve energie mensen kan aansporen om zichzelf te ontwikkelen.”

Creatieve energie

Naast coach is Anneke schrijfster. In 2014 schreef ze de verhalenbundel ‘Allerlei Mensen‘ en op haar website houdt ze een blog bij voor haar studenten. Anneke: “Ik heb er helaas te weinig tijd voor, maar ik heb het wel echt nodig om mijn eigen creatieve energie te blijven aanspreken. Schrijven is mijn uitlaatklep.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van jouw scriptie? Neem dan contact op met Anneke.

Lees ook:

Taoufik El Quama

Taoufik van Jardin d’Olive: ‘Als ik rijk wilde worden had ik andere olie moeten verkopen’

Hij verhuisde tien jaar geleden vanuit Marokko voor de liefde naar Eindhoven. De relatie van Taoufik...
Robbert Hornstra STED

Robbert van interieurwinkel STED: ‘Ik wil van elk huis een fijne plek maken’

En dan word je op een ochtend wakker met een gloednieuwe interieurwinkel vol met prachtig Scandinavi...

adv.