Gijs, Rik en Ad runnen een bierbrouwerij op Strijp-S: ‘Wij zijn een plek voor buitenbeentjes én voor lekker bier’
Eindhoven heeft er een nieuwe bierbrouwerij bij. In oktober opende Rabauw Brewpub haar deuren in het voormalige pand van Soul Kitchen op Strijp-S. Maar de zoveelste brouwerij is Rabauw absoluut niet. “We brouwen hier heerlijke bieren en tegelijkertijd bieden we mensen met een afstand tot arbeidsmarkt meer kansen”, vertelt een van de eigenaars, Gijs Verhagen (35).
“Rabauw staat voor een deugniet, een rebel. Iemand die een beetje buiten de maatschappij leeft”, zegt Gijs. “Wij zijn een plek voor deze buitenbeentjes die we Rabauwers noemen. Wij geloven in talent, niet in obstakels.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Iets met mensen en bier
Dat Gijs uiteindelijk wilde gaan ondernemen wist hij allang. Toen hij tijdens zijn studie bedrijfskunde in de horeca ging werken, wist hij ook meteen in welke richting. “Iets met mensen en bier”, zegt hij. “Na mijn afstuderen ben ik een biercafé begonnen in Gemert, waar ik woon. Daarna heb ik voor een groot biermerk gewerkt.” Drie jaar geleden koos Gijs definitief voor het ondernemerschap. En dan specifiek: het sociaalondernemerschap. Samen met vrienden Rik Feijen en Ad Penninx richtte hij Rabauw op.
Werken en leren
“Het idee ontstond tijdens een avondje bier drinken”, vertelt Gijs. “Ad was studieloopbaanbegeleider. Hij had als taak om jongeren te coachen die moeite hadden om aan te haken in ons onderwijssysteem. Met de bureaucratie die daar mee gemoeid gaat valt dat niet mee. Soms zijn jongeren meer gebaat bij werken dan studeren en daar is vaak weinig ruimte voor. Ad wilde dit combineren: een plek creëren waar jongeren konden werken, leren en waar ze zich konden ontwikkelen.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Potten en pannen
“Tegelijkertijd brouwde ik bier”, gaat Gijs verder. “Gewoon als hobby, samen met Rik, met wie ik ook dat biercafé runde. We begonnen met met potten en pannen in onze keukens, maar al snel wilden we commercieel gaan brouwen. De ideeën van Ad, Rik en mij kwamen op die avond bij elkaar: bierbrouwen én jongeren helpen aan een betere toekomst.”
Opschalen
“We zijn heel snel kleinschalig begonnen: een brouwinstallatie van tweehonderd liter en tien Rabauwers in een monumentaal pand in Gemert”, vertelt Gijs. “Dat was meteen zo’n succes dat het te klein werd. We moesten opschalen naar een plek waar we meer bier konden brouwen, meer jongeren konden helpen en waar we horeca konden starten. Dit werd Strijp-S.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Bier verbindt
“Ik vind bier bij uitstek een product dat mensen verbindt, gaat Gijs verder. “Daarnaast kunnen wij met onze bieren óók meteen een verhaal vertellen. Het verhaal dat volgens ons de arbeidsmarkt niet helemaal gezond is, omdat die geen gelijke kansen biedt. Wij vinden dat er werk moet zijn voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond.”
Lekker veel hop
“Met een geweldige club Rabauwers maken we mooie bieren die lekker wegdrinken, met een alcoholpercentage tussen de vier en acht procent”, zegt Gijs. “We gebruiken veel hop en we kiezen qua grondstoffen zoveel mogelijk voor lokaal en duurzaam.”
Tekst gaat verder onder de foto >

Lunch, diner en borrelen
“We hebben hier een plek gecreëerd waar je zeven dagen per week binnen kunt lopen voor een goed glas bier, lekker eten of gewoon voor een kop koffie en een praatje. We serveren lunch: smørrebrød (roggebrood red.) belegd met lekkere verse toppings. Daarnaast hebben we een borrelhap en kun je kleine gerechtjes bestellen om te delen.”
One of the guys
“Ik ben supertrots”, gaat Gijs verder. “Bij Rabauw Brewpub doen we alles samen als team. Ad, Rik en ik zijn gewoon one of the guys. Niemand speelt de baas. Onze Rabauwers krijgen veel verantwoordelijkheid, want we geloven dat ze daardoor zullen groeien. Met elkaar maken we een mooi product. Daar maken we vervolgens andere mensen ook weer heel blij mee. Iedereen blij dus. Mooi toch!”