Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Rommy: ‘De meeste spullen zijn me komen aanwaaien’

Door Hanneke van Olst 9 november 2020

In het huis van Rommy Postma raak je niet snel uitgekeken. De woonkamer staat vol bijzondere spullen en achter elk ding schuilt wel een verhaal. “Als ik alle verhalen vertel, ben je voorlopig nog niet weg.”

“Dat maakt het ook zo moeilijk om iets weg te doen”, verzucht Rommy. “Ik kan moeilijk kiezen tussen al die spullen. Soms denk ik: ik moet opruimen. Maar daarna denk ik: ach, zolang het niet écht nodig is…”

Bijzondere schatten

Rommy’s schatten komen overal vandaan. “De meeste spullen zijn me komen aanwaaien”, vertelt ze. “De glazen tafel kreeg ik van een vriendin die ging verhuizen. De schelp op tafel komt uit Ghana, net als de houten olifant en boot. De kast is een erfstuk, het is een oude kast uit een dokterskamer, waar de dokter de stethoscopen in legde. Handelaren hebben altijd interesse getoond in die kast.”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Een aantal schilderijen aan de muur zijn gemaakt door vriendinnen, een vaas komt van een collega en de nostalgisch tikkende klok op het dressoir kreeg Rommy ooit van haar schoonmoeder. “Zo’n klok koop je tweedehands voor vijfendertig euro, maar ik heb deze voor een hoop geld laten maken”, vertelt ze lachend.

Presse-papiers en eieren sparen

Eens per jaar bezoekt Rommy de kunstbeurs in Ede en dan kan ze het niet laten om iets mee te nemen. En als ze ergens presse-papiers of bijzondere kunsteieren ziet, kan ze ze ook moeilijk laten liggen. “Die spaar ik”, legt ze uit. “Ik heb er nu geen plek meer voor nog meer, dus moet er eigenlijk mee ophouden.”

“Ik koop wel dingen nieuw, maar het meeste heb ik gekregen of komt van kringlopen en rommelmarkten”, verklaart Rommy. “Ook mijn kleding. Ik werk in de Terre des Homes tweedekans winkel in Wageningen. Daar komen heel veel boeken vandaan.” Kapotte spullen belanden ook niet meteen in de vuilnisbak bij Rommy. “Zie je dat schaaltje op tafel? Ik had het gekocht in een kringloop, het was zo’n mooi schaaltje. Op een dag viel het doordat er een kat tegenaan liep. De voet was nog goed, dus ik heb van papier-maché een nieuwe schaal erop gemaakt en in dezelfde kleur geverfd. Er zitten glastranen in. Dat vind ik ook weer zulke mooie dingen.”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Schatkamer

Lezen is een van Rommy’s hobby’s, maar lang niet de enige. Ze haakt, breidt, puzzelt, vilt, mozaïekt en doet nog veel meer. “Boven heb ik een werkkamer, die noem ik mijn schatkamer omdat ik zoveel hobby’s heb”, vertelt ze lachend. “Ik ben nu bezig met het haken van een jasje om kledinghangers. In Zwitserland doen ze dat ook. Kleding glijdt dan minder snel van de hanger.”

Puzzelen doet Rommy het liefst op zolder. “Toen ik hier kwam wonen, wilde ik graag een vaste trap naar zolder. Deze huizen hebben eigenlijk alleen een vlizotrap. Nu kan ik heerlijk op zolder puzzelen.”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Wonen in de Wonenwij

Rommy woont in CW de Wonenwij. Dit is een woongemeenschap waarbij de bewoners ieder een eigen huis hebben, maar een aantal voorzieningen en een tuin delen. Het bevalt haar goed. “Ik kwam op mijn zesde in Ede wonen. Binnen Ede ben ik vaak verhuisd, maar hier woon ik al zolang de Wonenwij bestaat.” Dat is nu 23 jaar. “Hier blijf ik, ik verhuis niet meer”, zegt ze stellig.

Rommy’s huis telt vier kamers en een tuin. Geen grote tuin, maar Rommy beheert ook een gedeelte van de gemeenschappelijke tuin. “Dat is mijn adoptietuin’, legt ze uit. “Het is leuk om in de Wonenwij te wonen. Het sociale, meer delen met je buren dan de muren, dat sprak mij aan.”

‘Kijk, de kabouter is thuis. Zijn fiets staat in de tuin’. Foto: indebuurt Ede

Favoriete plekje

Ze start haar dag meestal met een spelletje, links op de bank. Daarna schuift ze naar rechts op de bank, waar meer licht binnenvalt en ze beter kan lezen. door het raam ziet ze de kinderen van de Wonenwij buitenspelen in de tuin. Tv-kijken doet Rommy het liefst in de grote stoel.

“Af en toe verander ik de boel”, vertelt ze. “Dan zet ik iets ergens anders neer. Dan kijk je er toch anders tegenaan.”

Meer over de Wonenwij:

Bewoners Annelies (links) en Rommy

Annelies, Marieke en Rommy hebben een eigen huis maar wonen toch bij elkaar

Je eigen huis, maar toch met meerdere huishoudens samen wonen. Dat doen de bewoners van Centraal Won...
Marieke

Binnenkijken bij Marieke: ‘In de zomer is het hier net een camping’

Als je binnenkomt bij Marieke Faas valt de gekleurde olifant meteen op. Hij komt uit Kenia, een land...

Binnenkijken bij Annelies: ‘Ik hou van van me afkijken’

Al drieëntwintig jaar woont Annelies Hoefsloot in CW de Wonenwij. Dit is een woongemeenschap waarbij...

adv.