Binnenkijken bij Marieke: ‘In de zomer is het hier net een camping’

Marieke
Marieke. Foto: indebuurt Ede

Als je binnenkomt bij Marieke Faas valt de gekleurde olifant meteen op. Hij komt uit Kenia, een land waar Marieke veel binding mee heeft. 

De man van Marieke komt namelijk uit Kenia. Dat is in meer dingen in het interieur te zien. “De manden van de planten komen uit Kenia, net als de bordjes aan de muur, de trommels, de flesjes die ik gebruik als kaarsenhouders”, somt Marieke op. “En de kunst is door mijn man gemaakt, hij is grafisch ontwerper.” Mariekes man is heel handig. Ook de eetkamertafel en kastjes-stellage in de keuken zijn door hem zelf gemaakt.

“Het klopt nu allemaal in het huis. Voor de zomer was het huis nog grijzig, maar een vriendin tipte deze kleur op de muur. Ik weet zelf wel wat ik mooi vindt, maar niet hoe ik dat moet realiseren. In de zomer hebben we de muur geverfd en de tv weggedaan. Heerlijk, dat lelijke ding uit de kamer.”

Afrikaans-bohemisch

Marieke omschrijft haar stijl als Afrikaans-bohemisch. “Het moet niet teveel zijn, ik wil geen Afrikaans huis met maskers aan de muur, daar hou ik niet van.” De olifant is gemaakt van slippers, door straatkinderen bij een Keniaans project. “Ik ben niet materialistisch, maar die olifant zou ik niet zo snel wegdoen. Ik vind ‘m gewoon heel mooi”, legt Marieke uit.

Kringloop en Kwantum

In Nederland shopt Marieke vooral bij kringloopwinkels en de Kwantum. “We hebben niet zo’n groot huis, helemaal qua bergruimte. Dus ik probeer niet teveel te kopen. Met de plantjes ben ik wel altijd bezig, vooral met stekken. De planten stonden eerst door de hele kamer heen, maar ik heb ze nu bij elkaar gezet.”

Marieke huurt het huis van Woonstede. Het huis is onderdeel van CW de Wonenwij. Dit is een woongemeenschap waarbij de bewoners ieder een eigen huis hebben, maar een aantal voorzieningen en een grote binnentuin delen. Hier wonen bevalt goed.

CW de Wonenwij

“Het is helemaal het einde om hier met kinderen te wonen. Er is altijd iemand voor ze om mee te spelen, er is ruimte genoeg, het is superveilig. Soms heb je dat in een superleuke straat, maar hier weet je dat je dat sowieso hebt. Kinderfeestjes vieren wij bijvoorbeeld altijd in ’t Schip. Als ouders hun kind dan op komen halen, vinden ze dat fantastisch. In de zomer is het hier net een camping, in positieve zin. Wij maken de bewuste keuze om hier te blijven, willen niet meer weg.”

Marieke: “Dat de kinderen in een gemeenschap opgroeien is belangrijk voor ons als multicultureel gezin. Mijn man groeide op in Kenia, waar hij veel meer buiten was dan wij hier in Nederland gewend zijn. Hij werd opgevoed door meer dan één volwassene, dat hebben de kinderen in de Wonenwij ook. Elke dinsdag eet ik soep bij een buurvrouw. Zij is een soort mede-opvoeder voor mijn kinderen.”

Intentie om te blijven

Toch woonde Marieke al voor ze kinderen had in de Wonenwij. “Ik woon hier nu vijftien jaar. Toen ik 21 was, wilde ik niet meer bij m’n ouders wonen en tipte een vriendin, die hier ook woont, mij de Wonenwij. Ik vond het project mooi, er is veel plek en veel groen. Het viel allemaal op z’n plek. Nu is het een bewuste keuze om hier te blijven. Al merk ik dat mijn oudste dochter ouder wordt en behoefte heeft aan een grotere wereld dan de binnentuin. Die wil nu ook met vriendinnen naar Stadspoort.”

Verhuizen, dat zit er voorlopig dus nog niet in. “We hebben de intentie om hier te blijven, gaan boven ook verbouwen”, vertelt Marieke. “We hebben nu twee grote slaapkamers en gaan daar drie slaapkamers van maken. Mijn twee dochters hebben niet meer de leeftijd om samen op een kamer te slapen. Ik heb er zin in, om voor de oudste een tienerkamer te maken.”

Eekhoorntjes

Marieke woonde eerst in een ander huis van de Wonenwij, maar dit huis bevalt haar beter. “Het is op de eerste etage. Beneden woon je letterlijk aan de binnentuin, dan zit je dichter op het project. Hier kan ik me iets meer afsluiten. En het uitzicht is fijn, ik zie vaak eekhoorntjes ’s ochtends.” De tuin mist ze niet, want op tuinieren is Marieke niet zo dol. “Ik hou vooral van in de tuin zitten, en vanuit dit huis kan ik gelukkig zo met een kop koffie naar de binnentuin lopen”, vertelt ze lachend.

Meer over de Wonenwij:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij plantenliefhebber Tanja: ‘Dit is echt mijn plekje, hier voel ik me veilig’”

Binnenkijken bij plantenliefhebber Tanja: ‘Dit is echt mijn plekje, hier voel ik me veilig’

Ga naar “7 x deze Edenaren wonen prachtig en laten jou binnenkijken (foto’s)”

7 x deze Edenaren wonen prachtig en laten jou binnenkijken (foto’s)

Ga naar “Binnenkijken bij Lotte: ‘Heb geduld met kopen, vaak komen dingen die je leuk vindt vanzelf op je pad’”

Binnenkijken bij Lotte: ‘Heb geduld met kopen, vaak komen dingen die je leuk vindt vanzelf op je pad’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “AH Erwtensoep verspakket € 2,49”

AH Erwtensoep verspakket € 2,49

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69”

Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “MOMO voorstelling: Für Alina”

MOMO voorstelling: Für Alina

 • Van 13 okt t/m 14 okt
Ga naar “Nacht van de Nacht in Ede”

Nacht van de Nacht in Ede

 • 29 oktober 2022
Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom