Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Joas: ‘Het uitzicht is misschien wel het gaafste aan dit huis’

Door Hanneke van Olst 22 juli 2019

Een huis kopen op de huidige verhitte markt is nogal een dingetje, ook in Ede. Zonder bak geld kom je niet zo ver. Daarom besluiten veel jongeren eerst te huren. Zo ook Joas van Wingerden (26). Hij deelt een huis met een vriend. 

Dik anderhalf jaar wonen de twee vrienden ondertussen aan de Van Heutszlaan. In een appartement van twee verdiepingen, met prachtig uitzicht op het groen. “Ik heb altijd al op de Berg willen wonen”, lacht Joas. “Nu kan ik zeggen dat ik er echt woon, in de duurste wijk van Ede. Al kijken mensen wel raar op als ze hier komen, want deze huizen zijn hartstikke oud.”

Oud huis

Dat het oude huizen zijn, is onder andere te merken aan de jaren vijftig bouwstijl. “Tussen de woonkamer en keuken zaten twee deuren achter elkaar. Tussen die deuren in zitten latjes. Daar lagen vroeger plankjes op. Moeder de vrouw kon dan zo vanuit de keuken het eten serveren. Verder zit beneden in het gebouw een kolenluik en hangt er een takel aan de gevel. En er zit bijvoorbeeld een open haard in, maar die is dichtgemaakt.”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Het mooie uitzicht is een groot pluspunt, vindt Joas. “Het uitzicht is misschien wel het gaafste aan dit huis. Vlakbij het bos en als je in de zomer uit het raam kijkt, als de bomen in volle bloei zijn, voelt het alsof je middenin het bos bent. Het centrum is ook nog dichtbij.”

Tussen studentenhuis en koophuis

Voor de beide mannen is het huis een tussenstop tussen een studentenhuis en koophuis. Kopen is erg duur en in je eentje iets huren ook, vandaar dat ze samen besloten een huisje te huren. “We zijn vrienden van de middelbare school. Als vrienden is het best lastig om iets te huren, ze hebben liever stelletjes of gezinnen. We regelden dit huis via een consulent. Het is particuliere huur en de eigenaar had toestemming gegeven, op voorwaarde dat we er in ieder geval wel een tijdje zouden blijven.”

“We hoefden er bijna niets aan te doen, zelfs niks hoeven verven. Eigenlijk hebben we alleen gordijnen en verlichting opgehangen. Nu zou het op sommige plekken wel wat bijgeschilderd mogen worden. Dat is een klusje voor als ik meer tijd heb.” Joas legt uit: “Ik hou van netjes; schoon en strak. Dus ik kan me ook wekelijks aan die plekken ergeren. Dan denk ik: wanneer ga ik ze nou eens schilderen?”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Geen tierelantijntjes

Beide mannen houden van een strak interieur in de kleuren zwart, wit en grijs, met niet teveel tierelantijntjes. “Niet dat het steriel moet zijn. Ik hou van minimalistisch, maar het moet niet te kil worden. Deze tafel is mooi strak, maar het is perfect met het kleed eronder.”

“We hebben veel meubels tweedehands op de kop getikt. De bank komt van de kringloop, de tafel en stoel van mijn zus en de bruine stoel van mijn oom en tante. Eigenlijk is alleen de salontafel nieuw gekocht. We nemen niet gewoon alles aan wat we krijgen hoor, het moet wel leuk bij elkaar staan. Nieuwe, dure meubels komen wel als ik een huis helemaal from scratch ga inrichten.”

Kat Max

“Ik zou nog wel wat boven de eettafel willen hangen, daar is het nu te leeg. Er kan meer aankleding bij in de woonkamer. Een dressoir tegen de muur zou ook leuk zijn, dan kunnen we daar persoonlijke spullen op zetten. Maar ik vond ons huis zo leuk genoeg, ik voel niet echt de druk om iets met die ideeën te doen.”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Het is maar goed dat het huis van de heren niet vol staat met dure meubels, want kat Max weet wel raad met planten en banken. Joas: “Hij klimt in de planten en maakt met zijn nagels de banken stuk. De planten die er nu staan, zijn helemaal kapot, we moeten nieuwe planten kopen. Max wordt nu wat volwassener dus hopelijk ook wat rustiger.”

Lp’s aan de muur

De woonkamer hebben de mannen neutraal ingericht, maar de persoonlijke touch hebben ze bewaard voor hun slaapkamers. Eén wand van de kamer van Joas is gevuld met lp’s. “Die lp-muur heeft mijn vader gemaakt. Hij gaat al twee verhuizingen mee en paste perfect op deze muur, we hoefden hem niet in te korten. Op de planken staan mijn favoriete platen, ik ben groot fan van Queen.”

Joas’ andere grote passie is auto’s. Dat is ook terug te zien in zijn kamer: een heleboel modelauto’s. Beneden in de woonkamer hangt een poster van New York waar sinds kort ook een persoonlijke herinnering aan kleeft: Joas is net terug van een roadtrip langs de westkust van de Verenigde Staten. “Maar in New York ben ik nog nooit geweest. Dus die poster staat symbool voor het doel van een volgende reis”, lacht hij.

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Ede, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je huis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

adv.