Binnenkijken bij Jantina: ‘Ik kan driekwart van Ede zien vanaf hier’

Jantina Boelens
Foto: Jantina Boelens

Het huis van Jantina Boelens (69) bereik je met de lift. Eenmaal binnen heb je een fenomenaal uitzicht over het centrum, want Jantina heeft overal ramen. “Ik kan driekwart van Ede zien vanaf hier.”

De meeste mensen zoeken na hun pensioen de rust op, maar Jantina niet. “Ik kom uit het onderwijs, daar is altijd rumoer. Eerder woonde ik in Veldhuizen en na mijn pensioen zat ik opeens in mijn huis, een stuk stiller dan ik gewend was.” Jantina heeft toch liever drukte om zich heen en besluit om naar het centrum te verhuizen. “Hier kan ik de drukte blijven beleven en kunst en cultuur opsnuiven.”

Foto: indebuurt Ede

Kleiner wonen

Van een huis naar een appartement, dat betekende flink wat spullen wegdoen. “In mijn huis in Veldhuizen begon ik met opruimen en toen ik even uit zat te puffen dacht ik: ik wil kleiner wonen. Dus toen ben ik blijven opruimen en uitzoeken. Ik heb alles door mijn handen laten gaan en ik wilde de mooie spullen niet zomaar weggooien. Het was wel makkelijker als ik wist dat ze op een goede plek weer terecht zouden komen. Zo heeft iemand via Marktplaats twintig tasjes van me meegenomen.”

Grote kast

Wat wel meeging, is de grote houten kast in de woonkamer. “Die kast heb ik al heel lang. Ik heb ‘m eens gevonden bij de kringloop in Ede en ik geniet er al dertig jaar van. In 2009 is de kast eens ingestort. Hij was voor een groot deel gevuld met zware boeken. Ik zat op de bank en hoorde opeens heel luid gekraak. Zo raar dat de kast bewoog en opeens geheel schuin hing met geopende deuren. Gelukkig bleek van de inhoud alleen een vaasje beschadigd. De volgende dag bood een vriend hulp en zette de kast weer stevig in elkaar.”

Foto: indebuurt Ede

Het appartement op zes hoog kende Jantina al voor ze er kwam wonen. “Toen dit gebouw gebouwd werd dacht ik al: dat is leuk. Al lopen echte Edenaren te mopperen op dit gebouw omdat ze het een groot, lomp gebouw vinden in het centrum”, lacht Jantina.

Zonsopgang en zonsondergang

“Dit gebouw trok me altijd al, want het heeft een fantastisch uitzicht. Ik zie hier de zonsopgang en zonsondergang, dat is zo geweldig. En al die luchten komen zo op je af in dit huis; grijze wolken in de winter. Dat is hartje zomer wat saaier, dan is de lucht strakblauw. Maar ik leef hier echt met het weer mee. Niet alleen de weersomstandigheden, maar ook de bouwactiviteiten op het Museumplein. Tijdens de nieuwbouw was de bouw, het werken van de torenkraan, de logistiek op het terrein goed te volgen. Ik heb ontzag gekregen voor bouwvakkers en inzet van wisselende groepen.”

Atelier

Het appartement heeft een drie kamers: een woonkamer en keuken inéén, slaapkamer en atelier. “Van de grootste kamer maakte ik mijn atelier. Mijn bed hoeft niet in de grootste kamer te staan, daar slaap ik toch alleen maar. Ik schilder bijna dagelijks, dus heb ik liever mijn atelier wat ruimer.” Om effectief met de ruimte om te gaan, maakte Jantina een boekenhoek in de gang. “De gang is nu wat smaller, maar ik ben toch niet zo groot. Ik wilde niet zo’n ‘boekenhuiskamer’ en nu heb ik lekker mijn eigen bibliotheek op de gang.”

Foto: indebuurt Ede

Waar je ook kijkt, overal zie je wel een schilderij, doek of mooi ontworpen schaaltje. “Ik schilder zelf heel veel. Dat heb ik altijd graag gedaan, net als keramiek, beeldhouwen en meer.” Afgelopen januari won Jantina de vakjuryprijs tijdens de AmateurXpositie in Huis Kernhem. “Dat was een bijzondere ervaring. Ik schilder kleurrijk, deels abstract, deels naar waarheid. Met veel invloeden van de natuur.”

Ontworpen door dochter

Het design vloerkleed, servies- en beddengoed en een groot wandkleed op de gang zijn ontworpen door Jantina’s dochter en compagnon, een ontwerpduo. “Zij ontwierpen onder andere een lijn voor IKEA en als moeder wil ik graag deels deze spullen in huis. Een bordje uit deze serie wilde ik ook graag. Weer naar IKEA en zag dat een man het allerlaatste bordje in zijn handen had. Gelukkig legde hij het terug en was het voor mij”, lacht ze.

Foto: indebuurt Ede

“Ik minder nog steeds qua spullen. Eigenlijk zou ik alles wel kunnen missen, zelfs een kistje met foto’s zou ik kunnen digitaliseren. Maar ik probeer niet zoveel nieuws te kopen, het enige wat ik nog nodig heb is een stel nieuwe fauteuils, want de oude gaan kapot. Alles wat ik koop of krijg moet ik altijd een beetje veranderen”, legt Jantina uit. “Zoals de eetkamerstoelen, die heb ik zelf beschilderd.”

Woon hier verrukkelijk

“Mijn interieur is een samenraapsel, maar door kleuren en bewerking past het helemaal bij mij en bij elkaar. Ik woonde in mijn oude huis verrukkelijk en hier ook. En ik hoop van harte dat ik hier voorlopig kan blijven.”

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Huize Lucardi: ‘De muur van bierkratjes is onze gemeenschappelijke spaarpot’”

Binnenkijken bij Huize Lucardi: ‘De muur van bierkratjes is onze gemeenschappelijke spaarpot’

Ga naar “Samen met zijn huisgenoten stelt Joost zijn huis open: ‘We willen het leven delen’”

Samen met zijn huisgenoten stelt Joost zijn huis open: ‘We willen het leven delen’

Ga naar “Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’”

Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dry Cube vershoudbak”

Dry Cube vershoudbak

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023