Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Gertjan en Danique: ‘De kleur petrol past echt bij ons’

Door Hanneke van Olst 21 oktober 2019

Gertjan en Danique wonen met hun twee dochtertjes van 2,5 jaar en 12 weken in de Rietkampen. Daar konden ze voor een prikkie een huis kopen van Woonstede. 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Eerste woning

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Het stel is acht jaar samen, waarvan zes jaar getrouwd. Hun eerste huis samen was aan de Anna van Burenlaan, een huis dat ze over kunnen nemen van Gertjans zus, middenin de huizencrisis. Daar is oudste dochter Emmelieke geboren. “Na een tijdje raakte het huis steeds voller en begon het te kriebelen voor een nieuw huis”, vertelt Danique. “Steeds de trap op met die kinderwagen, want we woonden op één hoog.”

Huis in de Rietkampen

Een nieuw thuis vinden ze in de Rietkampen. “We zagen dit huis, gingen er kijken en in hetzelfde weekend kregen we zelf kijkers in ons huis”, vertelt Danique. De makelaar vertelde dat we waarschijnlijk niet meteen een bod op ons huis zouden krijgen, maar diezelfde middag kregen we al een bod dat boven onze minimumprijs was. Dus in een weekend was het geregeld. Perfect, zoiets kun je van tevoren niet regisseren.”

Veel aan het huis gedaan

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Het huis was helemaal kaal toen Gertjan en Danique het kochten. “Daar waren we ook wel naar op zoek hoor”, aldus Danique. “Iets wat we zelf op konden bouwen.” Gertjan voegt toe: “We hebben vloerverwarming gelegd en tegels erop geplaatst, de muur was kapot en die hebben we laten stucen en verven, het dakraam tochtte; die hebben we gemaakt.”

Qua budget is het wel lastig, want na de koop van het huis is het geld op. Het stel vindt een keuken via Marktplaats en maakt veel zelf, zoals de lamp boven de eettafel, het kastje van hout en de plankjes in de keuken en hal.

Wit met hout

Danique: “We kozen voor wit met hout, in dezelfde kleur. Dat was omdat ik niet kon inbeelden hoe ’t anders eruit zou zien”, lacht Danique. “Eén muur hebben we uiteindelijk wel een kleurtje gegeven: petrol. Daarvoor kwam een schilder langs met een gekleurd blad. Dat blad konden we een tijdje in huis zetten, om te kijken hoe het voelt. Deze kleur paste echt bij ons.”

Fijne tuin

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Ook in de tuin wordt veel geklust. “De tuin was een oerwoud, zowel voor als achter”, lacht Gertjan. “Je stond er tot je knieën in het onkruid. De schutting was schuin en vervallen, de deur viel niet meer in het slot. En er lagen tegels van 25 jaar geleden.”

Tuin op maat

Danique en Gertjan bedenken een plan voor de tuin en pakken hem helemaal aan. Van Gertjans vader krijgen ze een tent die beschermt tegen de zon: fijn in de hete zomer van 2019. “Het is een hele fijne tuin, hij voelt veel groter dan hij is. Dit is onze ideale tuin, we zouden er alleen nog een regenton in willen”, legt Gertjan uit.

Schilderijtjes nooit weg

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Een aantal spulletjes zouden Gertjan en Danique niet snel wegdoen. Dat zijn foto’s, canvassen met hun trouwbeloften, een beeldje gekregen van goede vrienden en de schilderijtjes die ze zelf maakten in hun verkeringstijd. “Het rechtse schilderijtje maakte Gertjan van oude spijkerbroeken, met het teken van liefde erop. Het linkse schilderijtje is gemaakt van spullen die Gertjan meenam van een liftweekend, van een strand in Denemarken. Die hebben we samen gemaakt.”

Trouwbeloften aan de muur

Danique en Gertjan hebben bewust hun trouwbeloften aan de muur gehangen. “Iedereen mag ze zien en ons eraan houden. Dit is hoe we willen leven. Elke dag worden we herinnerd aan wat je hebt beloofd aan de ander. Mensen die het lezen, mogen ons hieraan houden”, legt Danique uit. De spullen die niet snel weggaan, zijn spullen waar herinneringen aan kleven. En die herinneringen zijn belangrijker dan materieel. Danique: “Als we echt ergens overnieuw zouden moeten beginnen en niks mee kunnen nemen, is het vooral belangrijk dat we bij elkaar zijn.”

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.