Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Geralda: ‘Van de tekeningen van Silke word ik vrolijk’

Door Hanneke van Olst 12 augustus 2019

Geboren en getogen Edese Geralda van Ginkel woont met haar dochtertje Silke van 7 jaar, een poes en aantal vissen in een flat in Ede-Zuid. Niet haar droomwoning, maar wel een huis waar ze een thuis van heeft gemaakt. 

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Net ingeschreven bij Woonstede

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

“Bij Woonstede waren ze ook verbaasd dat ik deze woning kreeg”, legt Geralda uit. “Bijna drie jaar geleden na mijn scheiding heb ik me ingeschreven bij Woonstede. Ik reageerde op deze woning en via loting werd ik nummer één. En dat terwijl ik pas vier weken ingeschreven stond.”

Eigen bestek meenemen

En toen had Geralda opeens een woning waar ze helemaal alleen zat, met bijna geen eigen spullen. “Ik heb twee kastjes en een stoel meegenomen. Het voelde alsof ik weer student was. Als iemand kwam eten, vroeg ik of diegene eigen bestek mee kon nemen.” Eén van die kastjes is de secretaire die vroeger in het huis van Geralda’s opa en oma stond. “Ik keek daar als kind naar, vond ‘m zo wonderlijk, met dat groene vilt aan de binnenkant waar je dan op kunt schrijven.”

‘Mensen gunnen je heel veel’

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

“Ik kreeg heel veel spullen. Mensen gunnen je heel veel. Zoals de buffetkast, die heb ik opgehaald uit een groot grachtenpand. Het zijn niet allemaal spullen die ik zelf zou kopen, maar ik ben minder kritisch geworden. En het staat allemaal wel bij elkaar. De vader van een vriendin heeft deze tafel voor mij gemaakt, hij staat nog in de grondverf. Met het aquarium erop kan ik hem niet zo makkelijk verven en verven in een flat is sowieso lastig. Mijn moeder kwam met deze stoelen aan. Zo krijg je dingen, heel bijzonder.”

‘Dit is het echte leven’

“Ik stoor me aan Instagram-interieurs; dit is het echte leven, dit is persoonlijk. Het uitzicht vanaf zeven hoog gaf Geralda een hoop rust rust. En het idee dat dit huis echt helemaal van haarzelf was: “Wat een verademing.”

Geboren in een flat

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Gelukkig waren de vorige eigenaren van de flat nette mensen. De vloer zag er dus nog goed uit en de rolgordijnen ook. “Ik hoefde niet te klussen. Alleen de gaten in de muur van de tv heb ik dichtgemaakt.” Geralda heeft het huis slim ingedeeld, elke ruimte is benut. En wennen aan wonen in een flat, dat hoefde ze niet. “Ik ben geboren in een flat. Alleen voor Silke is het niet zo leuk, hoewel iedereen op de etage dol is op haar.”

Kunstwerken aan de muur

Aan de muur hangen een hoop kunstwerken, gemaakt door Silke of Geralda zelf, die grafisch ontwerper van beroep is. “Van de tekeningen van Silke word ik vrolijk”, legt Geralda uit. “En ook van de lamp. Die komt uit mijn atelier in Arnhem. Hij was heel saai en onpersoonlijk, maar we hebben hem samen beschilderd. Zo wordt dit huis ook Silkes huis.”

Ook de pop op de secretaire valt op, gehuld in klederdracht. “Dat is Zeeuwse klederdracht”, licht Geralda toe. “Daar liggen mijn roots. Ik heb ‘m gekregen van mijn moeder, mijn oma had altijd klederdracht aan. Ik ben op de Kunstacademie zelfs afgestudeerd op klederdracht.”

Nieuw thuis

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Nu, drie jaar later, kijkt Geralda weer rond naar een nieuw thuis; dochter Silke heeft haar eigen slaapkamer nodig. Moeder en dochter slapen samen op één kamer, maar eigenlijk past dat niet meer. Ook zou Geralda graag een tuin willen. “Er staan wel wat planten op het balkon, zoals de rozen die uit de tuin van mijn opa en oma komen.”

Tiny House

“Dit huis is 36 vierkante meter, net een tiny house. Maar het is een belangrijke plek voor mezelf. Maar alleen het idee al dat ik nu misschien iets kan krijgen, een eigen koophuis of huis in een gemeenschap misschien, is iets wat ik drie jaar geleden niet voor mogelijk hield.”

Geen nieuwe meubels

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

In dat nieuwe huis komt een grotere bank, in een andere kleur. “Ik ben niet zo van beige en bruin.” Maar alles nieuw kopen, dat gaat Geralda niet doen. “Ik ga wel meubels verven, wil meer kleur in huis. En ik zou meer posters aan de muur hangen. De reden waarom ik wil verhuizen, is omdat Silke een eigen slaapkamer nodig heeft. Dan kan ik ook weer een tweepersoonsbed, daar is nu geen ruimte voor. Verder heb ik nog een mooie, oude eettafel. Die ligt ergens opgeslagen en wil ik graag in huis zetten.”

Villa

Samen met Silke heeft Geralda al nagedacht over het nieuwe huis. Silke heeft ook zo haar eigen ideeën over een nieuw huis. Die wil het liefst een villa met een blauwe of turkooise auto ervoor en fruitbomen in de tuin. En, niet onbelangrijk, een konijn of cavia, want daar is nu geen plek voor.

Hoe woon jij?

Lijkt het jou ook leuk om aan ons jouw huis(je) of studentenkamer te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur bij interesse even een mailtje naar [email protected] of klik op ‘Foutje gespot’ onderaan dit bericht en wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep.

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.