Binnenkijken bij Eco BenB de Walvis: ‘Het is een organisch geheel’ 

Marit met haar zoontje Noord die haar graag helpt in de B&B. Foto: Evie Langeveld

In het buitengebied van Ede vind je Eco BenB de Walvis. Marit Vreeswijk runt de bed & breakfast en vertelt hoe deze zo ecologisch mogelijk is ingericht. “We hebben regelmatig gasten die uit de stad komen, maar willen proeven hoe het is om op deze manier te leven.” 

Ruim vier jaar gelden zijn Marit en Dirk met hun zoontje Noord naar Ede gekomen. Voordat ze hier in Ede een gastenverblijf realiseerden, woonden ze in Amsterdam. “We moesten wachten tot ons huis in Amsterdam klaar was. Om deze tijd te overbruggen zijn we iets buiten de stad gaan wonen. Dit beviel ons zo goed dat we eigenlijk de stad niet meer in wilden. We zijn op Funda gaan kijken naar mogelijkheden in de straal van een uur rondom Amsterdam. Zo zijn we op deze plek, in het buitengebied van Ede, terechtgekomen.” Marit en Dirk begonnen een bed & breakfast en vernoemde deze naar Café De Walvis in Amsterdam waar ze elkaar ontmoet hebben.

Schilderijtjes uit China

Voor Marit kriebelde het altijd al wel een om ooit een eigen bed & breakfast te starten. Vijftien jaar geleden kocht ze in China schilderijtjes met het idee deze ooit in een B&B op te hangen. Deze wens is werkelijkheid geworden. “Het is mooi om te beseffen dat dit op mijn pad is gekomen zonder dat ik er per se naartoe heb gewerkt. De schilderijtjes uit China hangen nu boven de bank van ons eigen bed & breakfast.”

Een duurzaam en natuurlijk interieur

Het interieur van BenB de Walvis omschrijft Marit als duurzaam en zo natuurlijk mogelijk. Stap je de B&B binnen, dan valt meteen het vele hout op. Voor de meubels is aan duurzaamheid gedacht, zo heeft bijna elk meubelstuk een vorig leven gekend. De keuken is gemaakt van het badmeubel uit het vorige huis van Marit en Dirk. De stoel die boven bij de bedden staat, stond vroeger op de studentenkamer van Marits moeder en ook de gordijnen hebben eerder op een andere plek gehangen. “Het gastenverblijf kan je een beetje vergelijken met een Tiny House: duurzaam, zelfvoorzienend en met hergebruikte materialen.”

Ontbijten

Bij een bed & breakfast hoort natuurlijk ook een ontbijtje. Marit heeft ervoor gekozen dit optioneel voor de gasten aan te bieden. Boeken gasten het ontbijtje bij hun overnachting, dan kunnen ze rekenen op een lokaal ontbijt. “We bieden momenteel twee soorten ontbijtjes aan. Het ene ontbijtje komt van Jorisbrood en is biologisch, het andere ontbijtje is veganistisch.” 

De tuin

Zit je in de trein van Ede naar Lunteren dan kan je het erf van Marit en Dirk zien liggen. Wat opvalt is de grote tuin die het woonhuis en het gastenverblijf omringt. “In onze tuin geven we de natuur de ruimte. We werken vanuit permacultuur- en voedselbosprincipes. Dit is een methode waarmee een ecologisch duurzame leefomgeving gecreëerd wordt. Veel van de gasten zijn hier ook in geïnteresseerd. Gasten kunnen samen met mij een rondje door de tuin lopen. Ik vind het mooi dat we mensen op deze manier kunnen inspireren.”

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Huize Lucardi: ‘De muur van bierkratjes is onze gemeenschappelijke spaarpot’”

Binnenkijken bij Huize Lucardi: ‘De muur van bierkratjes is onze gemeenschappelijke spaarpot’

Ga naar “Samen met zijn huisgenoten stelt Joost zijn huis open: ‘We willen het leven delen’”

Samen met zijn huisgenoten stelt Joost zijn huis open: ‘We willen het leven delen’

Ga naar “Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’”

Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023