Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken op de enige plek (gokken we) in Ede waar bergen kokoshaar liggen

Door Hanneke van Olst 1 juni 2020

Meestal nemen we voor de rubriek Binnenkijken Bij een kijkje bij Edenaren thuis, maar af en toe pakken we het anders aan. Dan kijken we binnen op een kantoor, bij een leuke horecagelegenheid of bij een bijzonder bedrijf, zoals voor dit verhaal. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Wat gebeurt er bij de rioolwaterzuivering?

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

De rioolwaterzuivering van onze regio ligt in Ede, aan de Dwarsweg. Dat is tussen de Peppel/Veldhuizen en de A30 in. De rioolwaterzuivering is van het Waterschap Vallei & Veluwe. Zij zijn verantwoordelijk voor het beschermen van mensen tegen het water, de hoeveelheid water (bepoldering en het waterpeil bijhouden) en de kwaliteit van het water. En voor dat laatste dient de rioolwaterzuivering.

Swipe om verder te lezen. 

Vroeger

Zinkbakken. Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Regenwateropvang. Foto: indebuurt Ede

Back in the days was er helemaal geen rioolwaterzuivering nodig. Er waren geen wasmachines en douches en dus redde de natuur het met zelfreinigende kracht om alles schoon genoeg te houden. Nu wonen er veel meer mensen in Nederland en is er veel meer industrie.

Swipe om verder te lezen. 

Problemen begonnen in Amsterdam

Foto: indebuurt Ede
Slibcentrifuge. Foto: indebuurt Ede
De bak met bacteriën. Foto: indebuurt Ede

Problemen met de waterkwaliteit begonnen ooit in Amsterdam. Daar woonden zoveel mensen op één plek dat de natuur de boel niet meer schoon kon houden. Daarom werd een systeem met emmertjes in de tuin bedacht. Hier deden de Amsterdammers hun behoefte. De emmertjes werden opgehaald en buiten de stad geleegd. Je begrijpt: dat systeem werkt niet zo heel goed en daarom kwam er al snel een riool.

In de jaren ’60 waren er opnieuw problemen. Al het vuil werd wel afgevoerd met water in het riool, maar niet gereinigd. Het oppervlaktewater (tegenovergestelde van grondwater) was zo vervuild geraakt dat er in sommige wateren zoals het Valleikanaal geen vis meer kon leven. Om het water te reinigen, werden kleine zuiveringen gebouwd.

Swipe om verder te lezen. 

De rioolwaterzuivering in Ede

Controlekamer. Foto: indebuurt Ede
Motor. Foto: indebuurt Ede

Allemaal kleine zuiveringen bleek niet zo handig, dus die werden vervangen voor één grote rioolwaterzuivering per regio. De rioolwaterzuivering in Ede dient voor de gemeente Ede, Barneveld en Kootwijkerbroek. Op de plek waar vroeger de kleine zuivering bij Barneveld stond, staat nu een pomp die het water naar Ede pompt. De rioolwaterzuivering in Ede kan het water dat 300.000 mensen gebruiken reinigen. Denk je nu: zoveel mensen wonen er toch helemaal niet in de regio? Dat klopt! Maar de industrie is ook erg vervuilend, die moet je niet vergeten.

Swipe om verder te lezen. 

Viezigheid

Rooster voor grof vuil. Foto: indebuurt Ede
Slib. Foto: indebuurt Ede
De rioolwaterzuivering in Ede. Foto ter illustratie: indebuurt Ede

Per seconde komt er 1000 liter water binnen bij de rioolwaterzuivering. Daarbij zit heel veel wat niet in de rioolwaterzuivering thuishoort, zoals koffieprut, olie, maandverband, kurk en soms zelfs een kunstgebit. Roostervuil wordt dit genoemd en het is in Ede wel 4,5 kilo per week.

Swipe om verder te lezen. 

De hele rioolwaterzuivering door

Water, slib en lucht. Foto: indebuurt Ede
Zinkbakken. Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Als het water door het rooster dat vuil eruit moet vissen is geweest, komt het in grote zinkbakken terecht. In deze bakken komt het water uit het midden en wordt het aan de bovenkant langzaam afgevloeid, waardoor zand en prut naar de bodem zakken.

Daarna gaat het water door naar de beluchting, het hart van de rioolwaterzuivering. Dit zijn bakken water waar lucht doorheen gaat met daarin biljoenen bacteriën. Klinkt vies, maar deze bacteriën maken het water juist schoon: ze absorberen de opgeloste stoffen (Zoals medicijnen) en eten het als het ware op. De mensen van het Waterschap moeten ervoor zorgen dat er geen grote hoeveelheden chloor, olie of benzine in de zuivering terechtkomen. Deze doden namelijk heel veel bacteriën.

Swipe om verder te lezen. 

Methaangas

Slib en lucht. Foto: indebuurt Ede
Slib. Foto: indebuurt Ede
Slibgisting. Foto: indebuurt Ede

Na de bacteriën gaat het water weer door een reiningstank en daarna naar slibgistingstanks. Deze tanks werken net zoals darmen. Behalve water komt namelijk ook slib vrij tijdens het reinigen. Dit gaat in de tanks, waar op biologische manier methaangas ontstaat. We herinneren allemaal nog dat methaangas (wat koeien ook produceren) niet zomaar de lucht in mag gaan. Dit wordt gebruikt om de dynamo’s in de rioolwaterzuivering aan drijven.

Swipe om verder te lezen. 

De grote vraag: stinkt het heel erg?

Kokosnotenhaar. Foto: indebuurt Ede
Hier wordt slib verzameld. Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

Denk je dat het heel erg stinkt bij de rioolwaterzuivering? Nou, dat valt best mee. Alle onderdelen die stinken, zijn afgedekt met haar dat op kokosnoten groeit. Dit wordt in bakken gedaan, waardoor er een slijmlaagje op komt. En die slijmlaag absorbeert geurtjes. Ideaal!

Geur is ook best lastig te meten. Want wat de een vindt stinken, ruikt de ander amper. Onze rondleider vertelt: “Om te meten of iets stinkt, worden vijf personen in een ruimte gestopt waar vervolgens die geur ingepompt wordt. Als maar één iemand het ruikt, stinkt het niet erg genoeg.” Dat geur tussen je oren kan zitten, blijkt wel uit het voorbeeld dat onze rondleider noemt van een andere rioolwaterzuivering die al een halfjaar in gebruik was en daarna pas feestelijk opende. De dag na de officiële opening regende het klachten over stank, terwijl de zuivering al een halfjaar dienst deed.

Swipe om verder te lezen. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.