Annelies, Marieke en Rommy hebben een eigen huis maar wonen toch bij elkaar
Je eigen huis, maar toch met meerdere huishoudens samen wonen. Dat doen de bewoners van Centraal Wonen (CW) de Wonenwij...
Al drieëntwintig jaar woont Annelies Hoefsloot in CW de Wonenwij. Dit is een woongemeenschap waarbij de bewoners allemaal in een eigen huis wonen, maar een aantal voorzieningen en binnentuin delen.
Dit is Annelies’ derde huurhuis in de Wonenwij. “Mijn eerste woning was wat klein. Het tweede huis had een tuin en ik ben geen tuinmens. Bovendien had ik daar geen uitzicht. Hier wel.” Annelies woont op de eerste etage. Uitzicht is voor haar belangrijk. “Ik ben opgegroeid in Arnhem, in een flat waarbij we uitkeken over een groot plein. Het was een ruime flat, ik hou van ruimte en uitzicht. Ik hou van van me afkijken.”
“Alle huizen hebben ongeveer dezelfde indeling in de Wonenwij, maar als een van de enigen heb ik de tafel voor het raam gezet”, legt Annelies uit. “Ik zit het liefst aan deze tafel. Het is lekker licht en ik kijk uit op de tuin.”
De tafel en stoelen komen uit het huis van Annelies’ vader. Hij overleed begin dit jaar en Annelies heeft veel spullen van haar ouders in huis staan. “Ik ben alle spullen nog aan het uitzoeken”, vertelt ze. “Het staat nu eigenlijk te vol met spullen, vind ik.”
De kunst uit het huis van haar vader heeft ze aan de muur gehangen. Op de kast ligt een stapel oude kookboeken met titels als Dineetjes voor met z’n tweetjes en Verwachte en onverwachte gasten. “Die waren van mijn moeder. Moet je kijken, deze komt uit de jaren dertig. Die kreeg mijn moeder op haar dertiende.” Ook de voorwerpen op de groene kast herinneren aan Annelies’ ouders.
Op een tafeltje bij de tv heeft Annelies een herinneringshoekje gemaakt voor haar ouders. Ze heeft de rouwkaarten van beiden ingelijst en op het tafeltje gezet, samen met een rozenkrans en kaars. “Zulke spullen zou ik niet snel wegdoen”, vertelt ze. “Net als de foto’s aan de muur en de rozenkrans. Die rozenkrans is van mijn grootmoeder geweest, ze kreeg hem bij haar eerste communie.”
Op de bank ligt poes Kimo te spinnen. “Het varieert heel erg waar mijn spullen vandaan komen”, licht Annelies toe. “De bank komt van Marktplaats, maar de kasten heb ik nieuw gekocht. De keukenkastjes komen dan weer uit het huis van mijn ouders. Soms neem ik iets over van andere bewoners van de Wonenwij.”
“Ik ben niet zo van de boel steeds omgooien. In coronatijd heb ik wel een naaikamertje gemaakt boven.” Annelies maakt zelf kleding. “Mijn naaimachine stond altijd beneden, maar het bevalt me goed om een naaikamertje te hebben. In die kamer stond eerst een massagetafel, maar masseren kon ik door corona toch niet meer doen.”
Of ze nog lang in de Wonenwij blijft wonen, weet ze niet. “Ik kijk altijd hoe het komt. Misschien kan ik op een gegeven moment geen trap meer lopen. Dan zie ik het wel weer.”
Meer over de Wonenwij:
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken