Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is hoeveel winst Edenaren zouden kunnen maken als ze hun huis verkopen

Door Hanneke van Olst 15 juni 2019

Huis gekocht afgelopen jaren? Dat huis zou je nu waarschijnlijk met winst weer kunnen verkopen. Woningtaxatiebedrijf Calcasa berekende dat iemand die in 2013 een woning kocht, vandaag de dag bij verkoop gemiddeld 88 duizend euro winst zou maken. Hoeveel zijn de Edese koopwoningen in waarde gestegen?

Calcasa onderzocht hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds de aanschaf. Dat deden ze door de laatste aanschafprijs van woningen die in 2008 of 2013 zijn verkocht, te vergelijken met de waarde van die woningen in het eerste kwartaal van 2019. Het bedrag dat daaruit komt, wordt de ‘virtuele’ winst genoemd, ofwel hoeveel geld woningbezitters potentieel in eigen zak zouden kunnen steken bij verkoop.

Gemiddelde winst in Ede

Wat blijkt? In alle gemeenten ligt de gemiddelde waarde van een koopwoning momenteel boven het vorige hoogtepunt van de huizenmarkt, dat in augustus 2008 werd bereikt. Ook in Ede, zoals te zien is in onderstaande tabel. De gemiddelde virtuele winst is daar 65 duizend euro (!). Daar kun je een hoop leuke dingen van doen. Hoeveel virtuele winst je hebt, hangt natuurlijk wel af van je huis.

Check de virtuele winst per gemeente:

De hoogste virtuele winst vinden we in Bloemendaal (350 duizend), gevolgd door Blaricum (296 duizend), Laren (270 duizend) en Wassenaar (250 duizend). Dit zijn allemaal rijke gemeenten met veel huizen in het hogere segment. Ook de virtuele winst voor huizenbezitters in Amsterdam is flink: 227 duizend euro. Onderaan de lijst staan gemeenten als Westerwolde, Oldambt en Pekela, waar de virtuele waardestijging per koopwoning net boven de twintigduizend uitkomt.

Vergeleken met onze buren

De virtuele winst in Ede is vergeleken met buurgemeenten nog niet eens zo hoog. In Veenendaal kunnen huizenbezitters 88 duizend euro virtuele winst bijschrijven, in Arnhem 59 duizend euro, in Wageningen 72 duizend euro en in Apeldoorn 61 duizend euro.

Stijgende waardes

Na een piek in 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot een dieptepunt in 2013. Sindsdien is er sprake van een flinke stijgende trend. Volgens Calcasa steeg de totale waarde van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland gedurende de afgelopen zes jaar met meer dan dertig procent. Zelfs diegenen die in 2008 een huis kochten, zouden deze momenteel gemiddeld met 54 duizend euro winst kunnen verkopen.

Lees en bekijk ook:

Soembalaan

Hier vlakbij het centrum van Ede komen in de toekomst woningen

Achter de winkels aan de Soembalaan in Ede ligt een braakliggend terrein. Tenminste, nu is het terre...

Pech voor starters: duizenden koopwoningen gaan naar pandjesbazen

Zoveel duurder zijn huurwoningen in Gelderland geworden

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

 

Meer over

Nieuws Wonen

adv.