Zoveel nieuwbouwhuizen kreeg Ede erbij in de afgelopen jaren

Door Hanneke van Olst 12 september 2018

Ze lijken uit de grond te komen als paddenstoelen, die nieuwbouwhuizen overal. Bij Kernhem, in de buurt Enka; we houden het niet meer bij. Gelukkig heeft het CBS altijd cijfers paraat. Zoveel huizen kreeg Ede erbij de afgelopen jaren. 

Het CBS heeft gemeten van het jaar 2015 tot halverwege 2018, drieënhalf jaar dus. In deze periode kwamen er 2.214 nieuwbouwwoningen bij in Ede. Daarmee valt Ede net buiten de top tien met steden met meeste nieuwbouw, maar staat ons grote dorp wel op de elfde plaats. Best indrukwekkend!

197 duizend nieuwe woningen in Nederland

In heel Nederland werden in deze periode ruim 197 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd, een flink aantal dus. Het grootste gedeelte hiervan staat in onze hoofdstad: bijna een op de tien. Ook in onze zuiderburen Nijmegen en in Almere werd flink gebouwd. Hier zijn respectievelijk 3.879 en 4.000 nieuwe woningen bij gekomen. In Nijmegen komt dat vooral door het mega-nieuwbouwproject De Waalsprong.

Sinds 2015 stijgt het aantal opgeleverde huizen weer, vooral in 2016 en 2017. En ook in de eerste helft van 2018 werden meer woningen gebouwd dan het jaar daarvoor. Er er staan nog heel wat woningen op de planning in Ede, bijvoorbeeld op de kazerneterreinen. Dus wie weet staan we volgend jaar wel in de top tien.

Check de nieuwbouw in alle gemeenten:

Meer over

Nieuws Wonen

adv.