Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woningnood in Ede: zoveel woningen moeten erbij komen

Door Hanneke van Olst 18 november 2019

Nijmegen, Arnhem en Ede staan in de top-10 steden met het hoogste woningtekort. Dat komt vooral doordat gezinnen en ouderen de Randstad verlaten en hier een huis zoeken. Hoeveel extra woningen zijn er nodig in Ede? 

Gelderland en Overijssel kunnen daardoor de komende vijf jaar 60.000 nieuwe huishoudens verwachten, schrijft De Gelderlander. Dat is veel meer dan er wegtrekt uit Oost-Nederland. Er vertrekken vooral jongeren naar de Randstad, voor studie. Maar die laten geen woning achter.

Ede een stad of dorp?

Door de verhuisstroom uit de Randstad is er een snelle verstedelijking in Ede, iets wat niet te missen is als inwoner van Ede. Geboren en getogen Edenaren hebben het nog altijd over ‘het dorp Ede’, terwijl nieuwere inwoners Ede absoluut een stad vinden. Samen hebben de steden ongeveer een half miljoen inwoners. Hoeveel inwoners Ede heeft, lees je hier. Ook in Nijmegen en Arnhem is veel verstedelijking, waardoor deze steden waarschijnlijk aan elkaar vast gaan groeien en een metropool gaan worden.

75.000 woningen erbij

Om de woningnood op te lossen in Oost-Nederland, moeten er 75.000 woningen bijgebouwd worden. En die moeten dan vooral in Nijmegen, Arnhem en Ede komen. Nijmegen komt dit jaar al 7122 huizen te kort, Arnhem 5085 en Ede heeft een tekort aan 1450 woningen. Dat zijn vooral woningen voor starters, doorstromers en alleenwonenden.

Geld om zoveel woningen bij te wonen, is er niet genoeg in de gemeenten. Daarom vinden de gemeentebesturen en provincies Gelderland en Overijssel dat het kabinet mee moet betalen. De gezamenlijke bouwplannen onder de naam Woonakkoord Oost, waar dit instaat, werden 11 november aangeboden aan minister Stientje van Veldhoven minister van Wonen en Milieu en andere Kamerleden.

Oplossingen om te kunnen bouwen

In het Woonakkoord Oost willen de provincies samen met het Rijk zoeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen bouwen. Door de stikstofproblematiek liggen namelijk honderden bouwprojecten stil. Veel Natura 2000-gebied ligt in Oost-Nederland en bouwen langs de rivieren kan eigenlijk niet meer. Een oplossing zou het bouwen van flexwoningen kunnen zijn die 10 of 15 jaar kunnen staan en dan elders volledig hergebruikt kunnen worden.

Meer over wonen in Ede:

8 x plekken in Ede waar woonwijken bijgebouwd worden

Je hoeft maar één keer om je heen te kijken in Ede en je ziet het: er wordt veel gebouwd. Dat is ook...

Zo werkt antikraak wonen in Ede

Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor h...

Op deze plaats staat Ede op ranglijst met meest aantrekkelijke plaatsen om te wonen

Dat het fantastisch is om in de Ede te wonen, wisten wij als Edenaren natuurlijk al lang. Maar hoe g...

Nog meer nieuwbouw in Kernhem: dit is waar je kunt gaan wonen

Kernhem staat wel een beetje bekend als dé nieuwbouwwijk van Ede. Afgelopen jaren zijn er veel nieuw...
Enka-wijk

Zo ziet de nieuwe Enka-wijk eruit

Van fabriek tot compleet nieuwe woonwijk: het ENKA-terrein heeft een indrukwekkende metamorfose onde...

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.