Binnenkijken bij Femke: ‘Ik heb geen plaatje bij elkaar geshopt’

Door Hanneke van Olst 10 december 2018

Bohemian? Urban modern? Femke van Donselaar (25) weet niet goed hoe ze de stijl van het huis, dat ze deelt met man Frans Jan en katten Siep en Jip, moet omschrijven. “Ik heb geen plaatje bij elkaar geshopt. Het is gewoon van alles wat ik mooi vind en daar is dit uitgekomen.”

Drive-in woning

Femke en Frans Jan wonen in Veldhuizen, in een drive-in woning. Niet iedereen wil hier wonen, maar dit stel wel heel graag. “We verhuisden van Maartensdijk naar Ede en wilden graag een drive-in woning. Het zijn grote huizen en we vinden het tof met zo’n groot raam. Verder heb je een grote badkamer, een ruime tuin en dat allemaal voor een goede prijs.”

Gelukkig hadden de vorige bewoners een cleane inrichting van het huis. “Ze hadden een grijze bank en drie foto’s aan de muur ongeveer. Zo zou ik het zelf nooit doen, maar daardoor konden we wel goed zien wat we ervan konden maken.” Bovendien krijgen Femke en Frans Jan een bar erbij in de kamer op de begane grond, die de vorige bewoners laten staan. In juni 2017 verhuist het stel naar Ede.

Moodboard

Femke maakt een moodboard voor de inrichting, maar laat de ideeën verder gewoon komen. “We wilden een blauwige bank, die stond op het moodboard. In een winkeltje in Utrecht spotte ik deze bank, dus ik heb Frans Jan meegenomen met de mededeling dat ik deze bank wilde”, lacht ze. “Hij vond hem gelukkig mooi. Wel heeft hij even met een kurkentrekker getest of de stof kattenproof was, haha.”

Foto: indebuurt Ede

Roze muur

“Maar die roze muur, die kwam pas later. De muur was eerst gewoon wit, best saai. En ik wilde ook geen posters boven de tv hangen. Toen kwam ik op dit idee en hoefde ik alleen Frans Jan over te halen voor de kleur roze. Hij zei: prima, maar als het niet mooi is, moet je het wel overschilderen. Gelukkig vond hij het ook mooi toen het op de muur zat.”

“In ons vorige huis hadden we een turkooisblauwe muur. Ook de inrichting was toen anders, met spullen van IKEA en Marktplaats. Toen hadden we nog niet zoveel geld. Voor de inrichting die we nu hebben, hebben we gespaard. Al ga ik nog steeds wel eens naar de kringloop hoor.”

Rachmaninoff Wonen

Femke shopt voor haar huis graag in Utrecht. “Rachmaninoff Wonen, waar we de bank vandaan hebben, is echt een leuk winkeltje. Verder ga ik graag naar Dille & Kamille en Home Stock, al is die laatste wel een beetje duur. Ook natuurlijk Intratuin, we hadden het huis al vol plantjes voor de meubels kwamen”, lacht ze.

“En we bestellen veel, via bijvoorbeeld Wehkamp.” Is dat niet heel spannend omdat je niet weet hoe het voelt? “Dat valt wel mee, in de winkel kan iets er ook heel anders uitzien dan in je eigen huis.”

Zelfgemaakte krabpaal

Een echte eyecatcher is het Marokkaanse kleed. “We dachten dat zo’n kleed heel duur zou zijn, maar deze vonden we in een achteraf-winkeltje. De voorkant vind ik niet mooi, maar de achterkant wel dus hij hangt achterstevoren. En het past supergoed bij ons huis!” Ook de muziekbox valt op. “Die heeft Frans Jan gemaakt, van twee oude boxen. Die mag de deur niet uit van hem”, lacht ze. Net als de krabpaal voor de katten. Die is ook zelfgemaakt, van een gevonden houten balk. Frans Jan maakte zelf een voet van cement.

Spelen met accessoires

De hele boel omgooien zou Femke niet snel doen. “Soms denk ik dat wel, maar het zou helemaal niet handig zijn om de bank en het tv-meubel om te draaien wat betreft de bedrading. Qua grote spullen zou ik het zo houden zoals het nu is, maar we hebben geen spullen met superveel waarde die we nooit weg zouden doen. Misschien doe ik op een dag een nieuw kleurtje op de muur en nieuwe kussentjes of andere accessoires.”

Bohemian

“Mijn stijl past niet echt in één hokje. Het heeft van veel dingen wat weg. Ik heb bijvoorbeeld wel een kastje dat zo in een Scandinavisch huis zou passen, maar de rest is dan niet Scandinavisch. Het is denk ik bohemian, maar dan rustiger. Of urban modern. Ik hou niet van industrieel. Die bakkerskarren of bordjes met tekst komen er niet in.”

Mancave

Het huis is bijna af voor het stel. “Ik wil nog een paar dingen ophangen en we willen de mancave, waar de bar staat, nog aanpakken. Die is nu donkerbruin, dat vind ik niet zo mooi. In ieder geval is de bar leuk om te hangen met vrienden. Met kerst geven we een foute kerst-karaoke party, hartstikke leuk!”

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
De bar. Foto: indebuurt Ede
De bar. Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede

adv.