Binnenkijken bij Bernhard en Marleen: ‘Wij huren een heel huis voor 200 euro’

Door Hanneke van Olst 3 december 2018

Van studentenhuizen waar de bierkratten meters hoog zijn opgestapeld tot riante villa’s: Ede kent heel wat bijzondere huizen. In de rubriek Binnenkijken Bij nemen we een kijkje achter de voordeur van Edenaren, deze week achter die van Bernhard en Marleen. Zij huren een compleet huis – twee onder één kap – voor slechts 200 euro per maand. Say what? Tijd om binnen te kijken!

Het is nog maar een paar maanden geleden dat Bernhard (24) en Marleen (25) hun appartement aan de Juliana van Stolberglaan inruilden voor een woning aan de Kolkakkerweg. “We zagen op de website van een leegstandbeheerder dat dit huis vrij stond. We konden er meteen intrekken.” Het huis waar ze wonen, hoort bij de huizen van de Kolkakkerbuurt die een make-over krijgen en ze wonen er dus antikraak. De lage huurprijs was de hoofdreden waarom het stel besloot om te verhuizen. “We wilden sparen voor onze bruiloft en wereldreis, dus kunnen ons geld wel beter gebruiken op dit moment.”

Interieur Bernhard Marleen Kolkakkerweg
Foto: indebuurt Ede

Antikraak wonen

Antikraak wonen, kom je dan terecht in een oud en vies huis? “Voor antikraak moet je weinig eisen hebben voor je leefcomfort. We hebben het nu goed getroffen, maar de gemiddelde antikraak huis is veel viezer en ouder. Dus daar waren we op voorbereid. Dat moet je je wel realiseren, dat je weinig eisen kunt hebben aan je huis en heel flexibel moet zijn qua verhuizen. Het moet geen probleem voor je zijn om binnen 28 dagen ofzo opeens te verhuizen. Als je heel veel spullen hebt en waarde hecht aan je plekje, kan het niet.”

“Toen we hier net woonden, gingen we op speurtocht door het huis. We vonden allemaal rare luikjes en deurtjes en hoopten op een pot goud – of misschien en lijk, maar die vonden we niet,” lacht Bernhard. “Ik zou wel langer antikraak willen wonen, Marleen niet. Die heeft wat meer een vaste stek nodig.” Marleen vult aan: “Meer omdat ik dan aandacht kan geven aan de plek, het echt een thuis kan maken. Nu doen we in dit huis niet heel veel moeite om het gezellig te maken. Als we hadden geweten dat we hier uiteindelijk maanden langer zouden zitten dan gepland, hadden we het wel iets leuker gemaakt.”

Luit Bernhard Marleen Kolkakkerweg
De luit aan de muur ruilde Marleen voor een kratje bier. Foto: indebuurt Ede

Spullen uit de studententijd

Het interieur bestaat vooral uit bij elkaar gespaarde spullen uit de studentenjaren. “We hebben besloten om geen nieuwe meubels te kopen, want later dit jaar gaan we op wereldreis. Dan doen we al deze oude meubels in een opslag.” Gelukkig passen beide ex-studenten qua woonstijl goed bij elkaar. “We hechten niet veel waarde aan dure spullen. We leven gewoon samen op een kapot krukje en op een houten bankje in de tuin. En de luit aan de muur hebben we ooit met iemand geruild voor een krat bier. We kopen niet snel iets nieuws als we het eigenlijk al hebben.”

Omdat ze tijdelijk wonen in dit huis, hebben Bernhard en Marleen niets geverfd of opgeknapt. Om hun huis toch een persoonlijke touch te geven, huren ze kunst. “Deze kunst is gemaakt door mijn zus. We huren het via een kunstuitleen. Super handig, Je huurt het voor een jaar en als het je heel goed bevalt kun je het kopen. Maar ik denk dat wij het willen wisselen voor iets anders als we terugkomen.”

Kunst Bernhard Marleen Kolkakkerweg
De kunst komt van een kunstuitleen. Foto: indebuurt Ede

Grote tuin

“Ik denk niet dat we ooit weer zo groot gaan wonen. Het past niet echt bij ons, want we hebben het eigenlijk niet nodig. En ik vind het eigenlijk niet fijn dat we zoveel moeten schoonmaken,” lacht Marleen. De grote tuin is zeker een groot pluspunt. “We houden van lange zomeravonden met vrienden, waarbij de barbecue aangaat en iedereen geniet met een biertje. Daar is deze tuin perfect voor! Ons favoriete plekje is dan ook in de tuin. Al zitten we de meeste tijd achter de computer, maar dat is niet per se ons favoriete plekje.”

Komen Bernhard en Marleen terug in deze wijk na hun wereldreis? “Nee, dit is een volkswijk. Het is heel grappig dat we hier een tijdje hebben gewoond maar ik zou hier niet bewust voor teruggaan. Bijna alle woningen zijn hier sociale huur, dus daar vallen we eigenlijk niet onder.” De twee gaan liever op zoek naar een kleiner huis. “Wat eigenlijk beter bij ons past, is wonen op een kleine ruimte. Een tiny house lijkt ons interessant, daar oriënteren we op.”

De luit ruilde Marleen voor een kratje bier. Foto: indebuurt Ede

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Ede, een huis met een verhaal, droomhuis of in een huis met een bijzonder interieur? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Huis te koop: Stationsweg 69 Ede, Foto 1 | Foto: Funda

Miljoentje over? Deze peperdure huizen staan te koop in Ede

Groeit het geld op je rug? Dan zit je goed in Ede, want het stikt hier van de hartstikke dure huizen...

adv.