Ga je een huis kopen in Ede? Hier moet je rekening mee houden
- 25 januari 2023
- Marel Holtermans
-
0:00 / 0:00
Of je nou een starter bent of niet: bij het kopen van een huis komt veel kijken. Niet alleen vanwege de gekte op de huizenmarkt, maar ook omdat je met veel factoren rekening moet houden. Sinds 1 januari is het een en ander veranderd. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een huis in Ede.
Jouw eisen
Het is misschien erg logisch, maar wel heel belangrijk. De zoektocht naar jouw droomhuis in Ede begint met het vaststellen van jouw eisen. Wil jij graag het echte ‘stadse’ leven ervaren en het liefst een appartement in het centrum op je naam zetten? Of zie jij jezelf wakker worden in een vrijstaande woning in Ede-Zuid? Wat het ook is, het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt!

Hypotheekverstrekkers in Ede
Zodra je je wensen op een rij hebt, start het volgende onderdeel: een budget vaststellen. Dat is niet gemakkelijk en zeker niet als je voor het eerst gaat kijken. Het is daarom belangrijk om snel met een hypotheekverstrekker in gesprek te gaan om te weten wat er voor jou mogelijk is. Je kunt online een rekentool invullen, maar ook een afspraak maken bij een van deze voorbeelden van lokale hypotheekverstrekkers of een grote bank:
- De Hypotheker Ede
- De Hypotheekshop Ede
- Domicilie hypotheken & verzekeringen
- Van der Horn Hypotheekadviseur & Verzekeringsadvies Ede
- Estaete Hypotheken & Verzeker

Starterslening
In sommige steden kun je naast een hypotheek ook een starterslening aanvragen bij de gemeente. In Ede is deze lening er niet meer sinds 2016, maar er zijn wel andere leningen.
Toekomstbestendig Wonen Lening
Als je particuliere eigenaar bent van een woning in Ede kun je de Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. Hiermee is het mogelijk om je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen of isoleren. Hier lees je er meer over.

Gemiddelde huizenprijzen in Ede
Je weet inmiddels wat je kan lenen. Komt dat een beetje overeen met de gemiddelde prijs in deze regio? In het laatste kwartaal van dit jaar betaalden mensen in regio Veluwe gemiddeld 425.587 euro.
Heeft de prijsverandering ook invloed gehad op het aantal verkochte woningen in regio Ede? Kijkend naar de cijfers is te zien dat in de laatste drie maanden van vorig jaar in onze regio 1.568 woningen zijn verkocht. Dat is een daling van 3,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021.

NHG-grens
Als je een woning in Ede koopt, kun je ervoor kiezen om een hypotheek met NHG-garantie te nemen. Sinds 1 januari is de Nationale Hypotheek Garantie (beter bekend als de NHG-grens) omhoog gegaan van 355.000 euro naar 405.000 euro.
Dit betekent de NHG-grens
Wat is de NHG-grens ook alweer? Stel je voor dat je een huis in Maandereng gekocht hebt en je betaalt netjes elke maand je hypotheek. Helaas verandert je situatie, want je raakt je baan kwijt. De hypotheek is plots te hoog en je krijgt je financiën niet op orde. Je besluit daarom je huis te verkopen, maar helaas krijg je minder voor je huis dan dat je ervoor betaald hebt. De NHG kan dan een restschuld kwijtschelden. Je moet dit wel in je hypotheekvoorwaarden hebben opgenomen. Je komt dus alleen in aanmerking voor deze voorwaarden als de huizenprijs maximaal 405.000 euro is.

Makelaars in Ede
Inmiddels weet je hoeveel je kan lenen en begint het echte werk: zoeken naar een droomhuis. Je kunt zelf rondkijken, maar ook de hulp van een Edese makelaar inschakelen. In Ede zijn verschillende makelaarskantoren, zoals:
- Domicilie Ede B.V.
- Smit Bedrijfshuisvesting
- Wilhelm makelaars
- Estaete
- Klik hier voor meer makelaars in Ede

Biedlogboek
Als je een bod uitbrengt, hoop je natuurlijk op een goede uitslag. Helaas is dat in de huidige markt niet vanzelfsprekend. Als je misgrijpt en wil weten hoe dat zit, kun je het biedlogboek opvragen.
Dat zit als volgt: als een bod geaccepteerd wordt en het koopcontract is getekend, gaan er eerst drie dagen bedenktijd in. Tijdens die drie dagen kan een koper zich terugtrekken. Als dat niet het geval is, is de koop na die drie dagen officieel.
Vanaf dat moment kan iedereen die een bod heeft gedaan het biedlogboek opvragen. Daarin zie je alle biedingen die zijn gedaan. Het biedlogboek is wel geanonimiseerd, dus je hoeft niet bang te zijn dat iedereen jouw informatie ziet! Het biedlogboek is sinds 1 januari verplicht voor alle makelaars die bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) zijn aangesloten. Meer over het biedlogboek lees je hier.

Je huis (in gedachte) inrichten
Is het gelukt om een woning in Ede te kopen? Gefeliciteerd, de champagne kan gepopt worden! Het stressvolle en administratieve gedeelte is voorbij, het is nu de tijd van genieten. Zo kun je de Edese woonwinkels afstruinen en inspiratie opdoen bij bijvoorbeeld Kwantum, Soof Meubels en Hazeleger Meubelen.
Bonustip: deze stadsgenoten hebben hun huis prachtig ingericht. Kijk je mee?
Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’
- Binnenkijken bij, Edenaren, Wonen
Verscholen in het bos tussen Ede en Bennekom ligt Boshuis Denne. Een rood Finnhuis met een…

Binnenkijken bij plantenliefhebber Tanja: ‘Dit is echt mijn plekje, hier voel ik me veilig’
- Binnenkijken bij, Edenaren, Wonen
Toen Tanja Duijnhouwer tien jaar geleden scheidde, kreeg ze via de woonstichting een appartement met uitzicht…

Verhuisbedrijven
Na een tijdje is het tijd om de verhuisdozen in te pakken. Je kunt zelf gaan sjouwen, maar ook een verhuisbedrijf inschakelen. In Ede kun je terecht bij:
- Mondial Movers Waaijenberg Groep B.V.
- Rheemu Verhuizers
- GVS Gerrit’s Verhuis Service
Kosten van een verhuisbedrijf
Een Edese verhuisbedrijf inschakelen is natuurlijk niet gratis. Volgens vergelijkingssite Sirelo zijn de kosten gemiddeld:
- Eén verhuizer: 350 euro – 850 euro
- Twee verhuizers: 700 euro – 1.100 euro
- Drie of meer verhuizers: 1.050 euro – 2.500 euro

Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Ede en blijf op de hoogte van alles over en rondom Ede.
