Ga je een huis kopen in Ede? Hier moet je rekening mee houden

Of je nou een starter bent of niet: bij het kopen van een huis komt veel kijken. Niet alleen vanwege de gekte op de huizenmarkt, maar ook omdat je met veel factoren rekening moet houden. Sinds 1 januari is het een en ander veranderd. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een huis in Ede.

Jouw eisen

Het is misschien erg logisch, maar wel heel belangrijk. De zoektocht naar jouw droomhuis in Ede begint met het vaststellen van jouw eisen. Wil jij graag het echte ‘stadse’ leven ervaren en het liefst een appartement in het centrum op je naam zetten? Of zie jij jezelf wakker worden in een vrijstaande woning in Ede-Zuid? Wat het ook is, het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt!

Foto: Eline van Noppen

Hypotheekverstrekkers in Ede

Zodra je je wensen op een rij hebt, start het volgende onderdeel: een budget vaststellen. Dat is niet gemakkelijk en zeker niet als je voor het eerst gaat kijken. Het is daarom belangrijk om snel met een hypotheekverstrekker in gesprek te gaan om te weten wat er voor jou mogelijk is. Je kunt online een rekentool invullen, maar ook een afspraak maken bij een van deze voorbeelden van lokale hypotheekverstrekkers of een grote bank:

 • De Hypotheker Ede
 • De Hypotheekshop Ede
 • Domicilie hypotheken & verzekeringen
 • Van der Horn Hypotheekadviseur & Verzekeringsadvies Ede
 • Estaete Hypotheken & Verzeker
Foto: Google Street View

Starterslening

In sommige steden kun je naast een hypotheek ook een starterslening aanvragen bij de gemeente. In Ede is deze lening er niet meer sinds 2016, maar er zijn wel andere leningen.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Als je particuliere eigenaar bent van een woning in Ede kun je de Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. Hiermee is het mogelijk om je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen of isoleren. Hier lees je er meer over.

Foto: indebuurt Ede

Gemiddelde huizenprijzen in Ede

Je weet inmiddels wat je kan lenen. Komt dat een beetje overeen met de gemiddelde prijs in deze regio? In het laatste kwartaal van dit jaar betaalden mensen in regio Veluwe gemiddeld 425.587 euro.

Heeft de prijsverandering ook invloed gehad op het aantal verkochte woningen in regio Ede? Kijkend naar de cijfers is te zien dat in de laatste drie maanden van vorig jaar in onze regio 1.568 woningen zijn verkocht. Dat is een daling van 3,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021.

Foto: Google Streetview

NHG-grens

Als je een woning in Ede koopt, kun je ervoor kiezen om een hypotheek met NHG-garantie te nemen. Sinds 1 januari is de Nationale Hypotheek Garantie (beter bekend als de NHG-grens) omhoog gegaan van 355.000 euro naar 405.000 euro.

Dit betekent de NHG-grens

Wat is de NHG-grens ook alweer? Stel je voor dat je een huis in Maandereng gekocht hebt en je betaalt netjes elke maand je hypotheek. Helaas verandert je situatie, want je raakt je baan kwijt. De hypotheek is plots te hoog en je krijgt je financiën niet op orde. Je besluit daarom je huis te verkopen, maar helaas krijg je minder voor je huis dan dat je ervoor betaald hebt. De NHG kan dan een restschuld kwijtschelden. Je moet dit wel in je hypotheekvoorwaarden hebben opgenomen. Je komt dus alleen in aanmerking voor deze voorwaarden als de huizenprijs maximaal 405.000 euro is.

Bouw Maandereng
Foto: Gemeentearchief Ede

Makelaars in Ede

Inmiddels weet je hoeveel je kan lenen en begint het echte werk: zoeken naar een droomhuis. Je kunt zelf rondkijken, maar ook de hulp van een Edese makelaar inschakelen. In Ede zijn verschillende makelaarskantoren, zoals:

 • Domicilie Ede B.V.
 • Smit Bedrijfshuisvesting
 • Wilhelm makelaars
 • Estaete
 • Klik hier voor meer makelaars in Ede
Beeld: Domicilie Makelaars

Biedlogboek

Als je een bod uitbrengt, hoop je natuurlijk op een goede uitslag. Helaas is dat in de huidige markt niet vanzelfsprekend. Als je misgrijpt en wil weten hoe dat zit, kun je het biedlogboek opvragen.

Dat zit als volgt: als een bod geaccepteerd wordt en het koopcontract is getekend, gaan er eerst drie dagen bedenktijd in. Tijdens die drie dagen kan een koper zich terugtrekken. Als dat niet het geval is, is de koop na die drie dagen officieel.

Vanaf dat moment kan iedereen die een bod heeft gedaan het biedlogboek opvragen. Daarin zie je alle biedingen die zijn gedaan. Het biedlogboek is wel geanonimiseerd, dus je hoeft niet bang te zijn dat iedereen jouw informatie ziet! Het biedlogboek is sinds 1 januari verplicht voor alle makelaars die bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) zijn aangesloten. Meer over het biedlogboek lees je hier.

Foto: indebuurt Ede

Je huis (in gedachte) inrichten

Is het gelukt om een woning in Ede te kopen? Gefeliciteerd, de champagne kan gepopt worden! Het stressvolle en administratieve gedeelte is voorbij, het is nu de tijd van genieten. Zo kun je de Edese woonwinkels afstruinen en inspiratie opdoen bij bijvoorbeeld Kwantum, Soof Meubels en Hazeleger Meubelen.

Bonustip: deze stadsgenoten hebben hun huis prachtig ingericht. Kijk je mee?

Binnenkijken bij Boshuis Denne: ‘Gasten vinden het hier gezellig en huiselijk’

 • Binnenkijken bij, Edenaren, Wonen

Verscholen in het bos tussen Ede en Bennekom ligt Boshuis Denne. Een rood Finnhuis met een…

Binnenkijken bij plantenliefhebber Tanja: ‘Dit is echt mijn plekje, hier voel ik me veilig’

 • Binnenkijken bij, Edenaren, Wonen

Toen Tanja Duijnhouwer tien jaar geleden scheidde, kreeg ze via de woonstichting een appartement met uitzicht…

Verhuisbedrijven

Na een tijdje is het tijd om de verhuisdozen in te pakken. Je kunt zelf gaan sjouwen, maar ook een verhuisbedrijf inschakelen. In Ede kun je terecht bij:

 • Mondial Movers Waaijenberg Groep B.V.
 • Rheemu Verhuizers
 • GVS Gerrit’s Verhuis Service

Kosten van een verhuisbedrijf

Een Edese verhuisbedrijf inschakelen is natuurlijk niet gratis. Volgens vergelijkingssite Sirelo zijn de kosten gemiddeld:

 • Eén verhuizer: 350 euro – 850 euro
 • Twee verhuizers: 700 euro – 1.100 euro
 • Drie of meer verhuizers: 1.050 euro – 2.500 euro
Foto ter illustratie: Pexels

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Jij kunt wonen achter deze reclameborden in hartje Ede”

Jij kunt wonen achter deze reclameborden in hartje Ede

Ga naar “Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Veluwe zijn gedaald”

Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Veluwe zijn gedaald

Klinkenbergerweg
Ga naar “8 x deze huizen in Ede zijn dichtbij een snelwegoprit en staan te koop”

8 x deze huizen in Ede zijn dichtbij een snelwegoprit en staan te koop

Rietkampen vanaf geluidswal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023