Dit is hoe groot het gemiddelde huis in Ede is

Door Hanneke van Olst 15 oktober 2018

Woon jij in een bezemkast of in een riante villa? Waarschijnlijk ergens daartussenin, want het gemiddelde huis in Ede is zo’n 120 vierkante meter groot. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Daarmee liggen we net boven het landelijk gemiddelde, want een gemiddeld Nederlands huis is 119 vierkante meter groot.

Meeste huizen tussen de 100 en 150 vierkante meter

Dat zal je vast niet verbazen, want het is nu eenmaal een feit dat in Ede best wat aardige optrekjes staan. Toch valt slechts 3 procent van de Edese huizen valt in de categorie die wij ‘enorme knoeperts’ noemen (huizen van 250 vierkante meter of groter). Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, wonen de meeste Edenaren in huizen van 100 tot 150 vierkante meter.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Opvallend is overigens wel dat landelijk gezien het aantal kleine huizen toeneemt, terwijl in Ede juist het aantal grotere huizen groeit.

Landelijk

Dan nog wat leuke feitjes op basis van de landelijke cijfers. Want wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld huis in de Gelderse plaats Renkum drie keer zo groot is als een woning in Amsterdam? Waar inwoners van de Gelderse gemeente gemiddeld 237 vierkante meter tot hun beschikking hebben, moeten Amsterdammers het met gemiddeld 76 vierkante meter doen.

De allergrootste woningen staan vooral in dunbevolkte plattelandsgemeenten in het noorden en het oosten van het land. Zo is zes procent van de huizen in de Noordoostpolder groter dan 500 vierkante meter. Ook in veel gemeenten in Groningen en Friesland is dit meer dan twee procent.

 Bron: LocalFocus

Nog meer leesvoer over wonen in Ede:

Eenzame man in het bos

Schokkend: zoveel Edenaren voelen zich eenzaam en vooral in deze wijken

Ruim vier op de tien Nederlanders voelt zich eenzaam. Zij missen bijvoorbeeld mensen op wie ze terug...
eettafel van nelleke en arco

5 x bij deze Edese huizen namen we al een kijkje

Indebuurt Ede is dol op kijkjes achter de voordeur. Edenaren met een kamertje tot een prachtig inger...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.