Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu geen enkel woonhuis kopen in Ede

Door Hanneke van Olst 30 november 2019

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Ede is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is bijna onmogelijk een huis te kopen. Laatst ontdekten we al dat je als gezin met modaal inkomen niet veel keuze hebt in Ede. Maar wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen. 

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar uit welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). In ons vorige artikel concludeerden we al dat het aanbod in Ede voor gezinnen met twee werkende volwassenen niet zo groot is.  Maar wat nu als je single of éénverdiener bent, modaal verdient en starter bent op de woningmarkt?

Voor een hypotheek van €150.000 heb je op dit moment een inkomen van €32.700 per jaar nodig. Dat is iets minder dan het modale inkomen: dat is €37.000 bruto per jaar. Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Ede naar alle huizen die te koop staan van €150.000,- of minder. Dat is in Gelderland 5 procent van het totale woningaanbod.

In Ede zijn dat er op het moment van schrijven – houd je vast – veertien woningen te koop voor €150.000. Dat zijn állemaal appartementen en acht daarvan zijn al verkocht onder voorbehoud. Als je single of éénverdiener met (veel) kinderen bent, is een appartement niet echt een fijne optie. Wat er verder te koop staat onder de anderhalve ton? Vier parkeerplaatsen.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,- maakt onze modale single iets meer kans. Er staan 22 woningen te koop in Ede tussen de €150.000,- en €175.000,-. Daar zitten – houd je nog een keer vast – nul woonhuizen bij: het zijn allemaal appartementen en maisonnettes.

Er lijken prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single, zeker als hij of zij kinderen heeft. Zo heb je voor €175.000,- een appartement op de tweede etage aan de Van Heutzlaan (ondertussen al verkocht onder voorbehoud) van 87 vierkante meter met drie slaapkamers. Maar goed: dan moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, geluk hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

Lees ook

BIZAR! Amsterdam versus Ede: kijk en vergelijk deze huizenprijzen

Het deed nogal wat stof opwaaien: een doodnormaal rijtjeshuis kost je tegenwoordig in de hoofdstad a...

8 x plekken in Ede waar woonwijken bijgebouwd worden

Je hoeft maar één keer om je heen te kijken in Ede en je ziet het: er wordt veel gebouwd. Dat is ook...

Advies RegioFoodvalley: er moet meer middenhuur komen in Ede

Ben jij al een tijdje op zoek naar een betaalbaar en goed huurhuis? Dan weet je dat dat best lastig ...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.