9 x weet je nog: deze winkelketens zijn weg uit Ede

Weet je nog: shoppen met je eerste zakgeld? Voor schoolspullen ging je naar V&D, videobanden huurde je bij Videoland en cd’s kocht je bij Free Record Shop. Tijd voor een trip down memory lane.

V&D

Van woonaccessoires tot panty’s en van speelgoed tot delicatessen: bij V&D vond je alles wat je nodig had. In de zomervakanties werd de winkelketen druk bezocht door (aanstaande) scholieren voor kaftpapier, agenda’s en multomappen. Jij hebt vast ook ooit over de schoolcampus gestruind op zoek naar dat ene perfecte schrift.

Vroom & Dreesman, zoals V&D voluit heette, ging in 2015 failliet. Langzaamaan verdwenen alle winkels, zo ook het filiaal aan de Achterdoelen in Ede. De vestiging in Hilversum ging als laatste dicht, op 23 april 2016. Leuk feitje: sinds 2018 is er een webshop van V&D. Het pand van V&D heeft een tijdlang leeg gestaan aan de Achterdoelen, sinds de zomer van 2021 zit hier megarestaurant De 7 Continenten.

V&D Ede
Foto: Gemeentearchief Ede

Bart Smit

Urenlang bladeren in het speciale speelgoedboek vlak voor pakjesavond. Grote kans dat jij dat deed als kind. Bart Smit ken je waarschijnlijk als speelgoedwinkel. Wist je dat deze zaak oorspronkelijk ook huishoudproducten verkocht? Pas later kwam de focus op speelgoed.

Een hoop filialen van Bart Smit veranderde vanaf 2016 in een vestiging van Intertoys. Inmiddels is de naam Bart Smit verdwenen uit de Nederlandse winkelstraten, ook van de Edese Achterdoelen.

Foto: Gemeentearchief Ede

CoolCat

Was je op zoek naar een shiny outfit voor een schoolfeest of gewoon kleding voor een normale dag? Bij CoolCat slaagde je gegarandeerd. Bij binnenkomst kwamen de glitters, opvallende prints en de hipste jeans je tegemoet. En vergeet vooral muziek van de Spice Girls de Backstreet Boys niet.

In maart 2019 werd CoolCat failliet verklaard. In eerste instantie ging het alleen om de winkels in Nederland, maar twee weken later volgden ook de zaken in België. Sindsdien is CoolCat alleen nog een webshop met kinderkleding.

Goed nieuws voor de fans! Oprichter Roland Kahn wil dat CoolCat terugkeert in de winkelstraten, meldde RetailTrends. Begin 2022 opent een pilotstore, is de bedoeling. Details over de locatie en een openingsdatum zijn nog niet bekend.

CoolCat
Foto: indebuurt Ede

Free Record Shop

Uuuuurenlang snuffelen tussen de cd’s en dvd’s: Free Record Shop aan de Grotestraat in Ede was de place to be voor muziek. Of je nou fan was van metal, country, klassiek of pop; voor iedere muziekfan waren pareltjes te vinden.

Deze winkelketen ging failliet in april 2014 en al snel werd de zaak overgenomen door Boekenvoordeel. In die winkels kwamen shop-in-shops van Free Record Shop. Het Edese filiaal van Boekenvoordeel (Grotestraat 7) heeft ook een shop-in-shop van Free Record Shop.

Foto: ANP

Schoenenreus

De kans is groot dat jij schoenen van Schoenenreus hebt gehad. In de winkel liep je eerst naar het geelrode meetapparaat om je maat te checken voordat je op zoek ging naar een nieuw paar sneakers, sandalen of laarzen. Weet je nog?

In 2013 ging de winkelketen al failliet, waarna een doorstart kwam. Helaas werd in 2015 opnieuw een faillissement uitgesproken door de rechtbank. In Ede zat Schoenenreus op Grotestraat 38. Hier zie je nog een oude foto van Schoenenreus in Ede.

Kijkshop

Windowshopping kreeg bij Kijkshop een heel andere dimensie. Alle producten stonden netjes uitgestald in vitrines. Wilde je een mp3-speler, camera of scheerapparaat vasthouden? Dan moest een medewerker de glazen kast openen.

De eerste zaak van de winkelketen opende in 1973 in Den Bosch, later volgden andere locaties. Begin 2017 gingen twintig van de 87 vestigingen dicht. In januari 2018 werd bekend dat Kijkshop failliet was en dat alle filialen zouden verdwijnen. In Ede hadden we een kijkshop aan de Grotestraat (op onderstaande foto is nog net het uithangbord te zien links), in winkelcentrum Hof van Gelderland en later aan de Achterdoelen. Tussen december 2019 en maart 2021 bestond er nog een webshop, maar deze is inmiddels ook weg.

Foto: Gemeentearchief Ede

Videoland

Huh? Videoland is toch gewoon de streamingdienst van RTL? Ja, dat klopt, maar wist je dat Videoland vroeger een videotheek was? Je weet wel: zo’n zaak waar je naartoe ging om een videoband (of dvd) te huren.

Videoland was vroeger ook zo’n videotheek. Deze keten, met een vestiging aan de Molenstraat naast IJssalon Bernardo’s in Ede, ging failliet in 2010. Tegenwoordig is Videoland een online streamingsdienst van RTL.

Videoland
Videoland aan de Molenstraat. Foto: Google Maps

The Phone House

De nieuwste Nokia, mooiste BlackBerry en de meest sprankelende hoesjes? Ze hadden het allemaal bij The Phone House. Bij de winkel in winkelcentrum Hof van Gelderland moest je zijn voor telefoons en accessoires.

Het bedrijf Relevant Holdings nam in 2015 alle winkels van de keten over. In februari 2017 werd het faillissement aangevraagd voor de tak van The Phone House. Denk je nu: huh, er zijn toch nog filialen van Phone House? Dat klopt. Na het faillissement verenigden de franchinsenemers zich in een coöperatie onder de naam Phone House. In Barneveld vind je er bijvoorbeeld eentje.

Winkelcentrum Hof van Gelderland
Hof van Gelderland. Foto: Gemeentearchief Ede

De Harense Smid

Als je een nieuwe wasmachine, vaatwasser of koelkast zoekt, kom je tegenwoordig snel uit bij MediaMarkt of Coolblue. Vroeger kon je ook terecht bij De Harense Smid aan de Nieuwe Stationsstraat in Ede.

Helaas bestaat deze winkelketen niet meer. In 2006 sloot een aantal filialen vanwege een reorganisatie en in 2013 ging de zaak failliet. Kort daarna openden 25 winkels toch weer na een doorstart, maar in 2014 werd bekend dat BCC een hoop vestigingen overnam. Andere filialen gingen verder als Euronics of sloten voorgoed de deuren. Voor het Edese filiaal was de overname van BCC al te laat. Het Edese filiaal van De Harense Smid sloot in 2013.

[geen foto beschikbaar]

Lees verder:

Winactie

Doe mee en maak kans op leuke prijzen.

Doe snel mee! Win zelfgemaakte groentedip voor 2 personen bij STALL

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Collegekaart bij de hand! 8 x bij deze zaken in Ede krijg je flinke studentenkorting”

Collegekaart bij de hand! 8 x bij deze zaken in Ede krijg je flinke studentenkorting

Ga naar “Doei nek- en rugklachten! 5 x tips voor een passend matras én een goed hoofdkussen”

Doei nek- en rugklachten! 5 x tips voor een passend matras én een goed hoofdkussen

Aangeboden door Bedding Slaapcomfort

Ga naar “Bij deze winkels in Ede is jouw oude kleding geld waard”

Bij deze winkels in Ede is jouw oude kleding geld waard

Hunkemöller

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Ga naar “De Wever Lodge”

De Wever Lodge

 • Onderlangs 35
 • Hotels
 • Gesloten
De Wever Lodge
Ga naar “STALL”

STALL

 • Verbindelaarsweg 138, gebouw 22
 • Tuincentra
 • Gesloten
STALL

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis waardebepaling van je woning”

Gratis waardebepaling van je woning

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Jan pannenkoeken van € 2,23 voor € 1”

Jan pannenkoeken van € 2,23 voor € 1

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “Taksi van € 2,58 voor € 1”

Taksi van € 2,58 voor € 1

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99”

PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Barmedewerkers”

Barmedewerkers

 • Het SmaakPark
 • Parttime

Topper

Ga naar “Afwassers”

Afwassers

 • Het SmaakPark
 • Parttime

Topper

Ga naar “Motorrij-instructeur cat. A”

Motorrij-instructeur cat. A

 • Jaap Speelziek Opleidingen
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Koerier”

Koerier

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Tijdelijk en Flexibel werk in/rond Ede-Wageningen via Randstad Go”

Tijdelijk en Flexibel werk in/rond Ede-Wageningen via Randstad Go

 • Randstad
 • Fulltime