Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

10 prachtige oude villa’s die vroeger in Ede stonden

Door Hanneke van Olst 19 november 2020

Pareltjes van huizen, waar je gewoon even naar móet kijken als je er langsloopt. Die zijn nu te vinden in Ede (een keer de Stationsweg op en neer lopen bewijst dat wel) maar waren er vroeger ook al. Heb jij wel eens gehoord van deze tien villa’s?

In bovenstaande video zie je foto’s en ansichtkaarten van Edese villa’s van vroeger. De meesten staan er nu niet meer. Deze huizen zie je voorbijkomen op chronologische volgorde:

  1. Villa Beukbergen, gebouwd in 1873 onder de toenmalige naam Villa Home, aan de Stationsweg. Verbouwd in 1903 en daarna ging de bekende arts Gevers Leuven er wonen. Er was een openbare leeszaal en bibliotheek. De villa heeft ook dienst gedaan als dependance van Hotel Gea, dat ertegenover lag.
  2. Villa Klinkenberg, aan het Heuvelsepad in het hart van Ede. Werd rond 1909 gebouwd door de eigenaar van een kalzandsteenfabriek. Hier vlakbij was een zand- en grindgraverij.
  3. Pension Ingenetta, stond aan de Bosrand rond het begin van de twintigste eeuw. Heeft ook dienst gedaan als ‘inrichting voor geesteszieken’.
  4. Huize Stompekamp, later De Bunte, werd rond 1850 gebouwd aan de Amsterdamseweg onder de naam Ma Retraite. Een gepensioneerde kolonel-ambtenaar nam het over en verbouwde het grondig: dit paleisje maakte hij ervan. Onder de naam De Bunte staat (een gedeelte van) dit pand er nog steeds.
  5. Villa Chasseley of Chasseleij, later Kamphuis Tamalone, aan de Arnhemseweg. Gebouwd als buitenplaats in 1886. Vroeger dacht men dat hier een spook rondwaarde….
  6. Villa Heideoord, aan de Stationsweg. Later verbouwd tot het welbekende Juliana ziekenhuis.
  7. Villa Blanckenhage, in het voormalige Maanderpark op landgoed Reehorst aan de Bennekomseweg. Gebouwd in 1883 in opdracht van een graaf. De villa was gebouwd in Zwitserse stijl. Later kreeg deze villa een (heel bekende) nieuwe naam: Reehorst.
  8. Villa Flora, stond aan het Maandereind. Later kwam hier de Sporthuis Karssen. In de Eerste Wereldoorlog zat er een militair hospitaal in het koetshuis van deze villa. Eind 1986 werd het afgebroken om plaats te maken voor een winkelcentrum.
  9. Koloniehuis Zonneoord, aan de Zonneoordlaan. Gebouwd in 1923. Dit was een vakantiekolonie waar ‘zwakzinnige’ kinderen tussen de vier en zestien jaar een paar weken konden verblijven. Ze kwamen per bus aan, voornamelijk uit de Randstad.
  10. Villa Roxane. Hier woonde de ENKA-directeur dr. Hartogs. De villa stond aan de Bennekomseweg en is in het voorjaar van 1988 afgebroken.

Lees ook:

Villa Hessenpad

Kanonnen! Deze bijzondere luxe villa staat nu te koop in Ede

Okee, de meeste Edenaren hebben niet genoeg geld op de bank om dit huis te kopen. Of huis, we kunnen...
Klinkenbergerweg

Van villa tot (leegstaand) zorgcentrum: de historie van De Klinkenberg

Vroeger stond de naam 'Klinkenberg' bij Edenaren voor een natuurgebied en villa met deze naam. Tegen...
Villa Heerenstaete

Misschien wel de meest bijzondere villa in Ede-Zuid: Heerenstaete

Een enorm huis op de hoek van de Zandlaan en Bennekomseweg: villa Heerenstaete. Voorbijgangers zien ...

Meer over

Video Wonen

adv.