Toen in Ede: de onderneming van Cor Kok uitgroeide tot een bedrijf waar heel veel Edenaren werk(t)en
Bidfood, bij veel Edenaren vooral bekend als Deli XL, gaat verhuizen naar andere panden in Ede. Het bekende pand aan…
De Haagse pianofabriek van Johan J. Rippen ontwikkelde na de Tweede Wereldoorlog zo snel dat er meer ruimte nodig was. Die werd gevonden: in Ede.
Na de oorlog waren piano’s helemaal hip. Pianofabriek Rippen vond ruimte om uit te breiden in Ede, aan de Reehorsterweg. Het was de enige pianofabriek van Nederland. De zaken gingen voor de wind, al snel werkten er 150 medewerkers.
De ruimte aan de Reehorsterweg werd te klein en dus werd aan de Frankeneng een nieuwe fabriek gebouwd. Het nieuwe pand werd met veel feestelijkheden, waaronder een pianoconcours, in 1958 geopend door de toenmalige minister van Economische Zaken, Jelle Zijlstra.
In de jaren daarna steeg de productie tot ongeveer 4500 piano’s en 250 vleugels per jaar. Het grootste deel ging naar landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Probleem daarbij waren echter de hoge verpakkings- en transportkosten (per boot). Daarom ontwikkelde Rippen in de jaren zestig een piano van plastic, wat toen nieuw was. Deze piano woog maar 75 kilo en kon per vliegtuig vervoerd worden.
In 1960 kwamen een aantal Ieren tijdelijk naar Ede om het vak te leren. In Ierland kwam namelijk ook een bedrijfsonderdeel van Rippen. Hier werden de plastic onderdelen gemaakt. Die werden dan naar Ede gebracht, waar de piano’s in elkaar werden gezet. Deze piano’s kwamen op de markt onder de naam Lindner. Na een veelbelovende start bleek dat Rippen zijn tijd vooruit was: de kwaliteit van de plastic onderdelen was niet genoeg genoeg. Stemmen bleek een dingetje, net als de toonvastheid.
In de loop van de jaren zeventig nam de concurrentie toe. Goedkopere, elektronische piano’s verschenen bijvoorbeeld. Rippen kreeg het steeds moeilijker. Na een aantal financieel lastige jaren ging Rippen in 1991 failliet. De laatste negentig werknemers kwamen op straat te staan. De hal van de fabriek stond een tijd leeg. Geen idee welke hal dit zou moeten zijn? Dat kan kloppen, op dezelfde plek worden nu woningen gebouwd.
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken