Toen in Ede: De Bunte voor Edese begrippen een heus paleisje was

Foto: Gemeentearchief Ede

Je bent vast al vaak gedachteloos langs De Bunte Vastgoed gereden, aan de Amsterdamseweg. Dit bedrijf is gehuisvest in een heel mooi pand. Vroeger stond er op deze plek echter nog een veel mooier pand, voor Edese begrippen een paleis, in hartje Ede. 

Tegenover Buitenzorg staat De Bunte. Hier stond tot 1943 Villa Stompekamp. Dat is echter een ander gebouw dan het pand dat er nu staat.

Eerst even terug in de tijd. In het begin van de negentiende eeuw was de Stompekamp (waarschijnlijk vernoemd naar de vorm) een ongerept landgoed. Het strekte zich uit van de Amsterdamseweg tot Kernhem en tot het Edese bos. Militairen sloegen hier tentenkampen op tijdens oefeningen.

De eerste Villa Stompekamp

Aan de rand van de Stompekamp werd in 1850 een villa gebouwd met de naam Ma Retraite (aan de toen nog Lunterenschestraat, nu de Amsterdamseweg), in opdracht van de Amsterdamse vrouw Van Waller-Ooyen. Zij verkocht het landgoed met het huis in 1880 aan Piet Knuttel, een gepensioneerde koloniaal-ambtenaar. Piet liet het huis grondig verbouwen: het werd een deftig huis met koetshuis, grote tuin en grote bloemenkas. Een echt paleisje dus, met een nieuwe naam: Villa Stompekamp.

De villa voor de verbouwing door Tielkemeijer. Foto: Gemeentearchief Ede

Oproer in Ede

Piet Knuttel overleed in 1889. Zijn dochter stelde het koetshuis ter beschikking aan het Leger des Heils. De burgerij van Ede vond dit maar niets en in 1890 ging een grote groep naar De Stompekamp. Ze tikten de ruiten van de villa en de kas in en de heilsoldaten werden uit het koetshuis verdreven. Veldwachter Modderkolk (een legendarische een superstrenge man, hij deelde gerust een pak slaag uit) kon de menigte niet bedwingen, werd onder de voet gelopen en brak zijn been. Burgemeester Van Borssele moest (te paard) hulp bieden. Dat was nogal wat in die tijd, waarin burgemeesters hoog in aanzien stonden. De vrouw van Piet Knuttel, die nog in de villa woonde, verhuisde naar Arnhem.

De tweede Villa Stompekamp

Hierna stond De Stompekamp een tijdje leeg, tot 1900. Toen kocht meneer Tielkemeijer het. Hij was commandant van de Amsterdamse Schuttterij geweest en zocht vooral rust voor zijn vrouw en twee dochtertjes. Ook hij verbouwde het huis weer: het kreeg een grote waranda (besloten jachtterrein), serres met fraaie toogramen (gebogen ramen) en twee toren. Een nog veel mooier paleisje werd het dus. Er was zelfs elektrische verlichting, opgewekt door een eigen generator. Dat was ongekend luxe voor Edese begrippen van die tijd. De familie had ook geen gebrek aan personeel voor het huis, de tuin en de koetsen (later de automobiel).

Foto: Gemeentearchief Ede

‘Stop de trein!’

Meneer Tielkemeijer had nogal wat invloed. In 1902 kwam de spoorlijn Ede-Barneveld (wat nu het Kippenlijntje is) die door landgoed De Stompekamp liep. Meneer Tielkemeijer hoefde alleen maar zijn hand op te steken bij zijn huis en de trein zou stoppen zodat hij mee kon rijden (stel je voor dat dat in deze tijden zo zou zijn!) plus hij kreeg een eigen halte. Tielkemeijer maakte niet vaak gebruik van zijn recht om te trein te laten stoppen, maar wel van ‘zijn’ spoorovergang. Op deze foto zien we laad- en losplaats Stompekamp (bestaat nu niet meer):

Foto: Gemeentearchief Ede

De derde Villa Stompekamp

In 1929 overleed Tielkemeijer. Zijn weduwe verhuisde en huize Stompekamp bleef weer onbewoond achter. Het deed daarna alleen nog dienst als opslagplaats. In 1943 werd de verwaarloosde villa gesloopt. Na de oorlog, in 1945, richtten de Canadezen op deze plaats een Memorial Park in, dat verloren is gegaan. In 1955 werd een nieuwe, kasteelachtige villa gebouwd door de firma Van den Top en dat is het gebouw dat er nu staat. Het gebouw werd in 1964 ingericht als opleidingscentrum voor een verzekeringsmaatschappij. Nu zit er een vastgoedbedrijf en dat ziet er zo uit:

Foto: Google Maps

Bron: Gemeentearchief Ede

Meer in deze categorie

Toen in Ede

Ga naar “Hoor wie klopt daar kind’ren: 5 heerlijke foto’s van Sinterklaas in Ede vroeger”

Hoor wie klopt daar kind’ren: 5 heerlijke foto’s van Sinterklaas in Ede vroeger

Ga naar “Toen in Ede: de melkman nog door de straten van Ede liep”

Toen in Ede: de melkman nog door de straten van Ede liep

de Diedenweg in de eerste helft van de twintigste eeuw
Ga naar “Toen versus nu: de kop van de Parkweg”

Toen versus nu: de kop van de Parkweg

Parkweg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Efteling assortiment** vanaf € 2,99”

Efteling assortiment** vanaf € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022