Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze manege kunnen mensen met een handicap tóch paardrijden: ‘Zo komen ze in beweging’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Manege zonder Drempels uit Bennekom deed ook mee. “Door deze bijdrage van de bank kunnen we de dekbedden van de huifbedden vervangen”, vertelt voorzitter Pieter Oosterveld. Mocht jij je afvragen wat een huifbed is? Lees dan vooral even verder. 

Een huifbed is een huifkar en bed in één, de naam zegt het dus eigenlijk al. Maar waar wordt zo’n bed voor gebruikt? “Het wordt gebruikt voor huifbedrijden: hierbij lig je op twee paarden tegelijk. De bewegingen van het paard en warmte van de paardenrug masseren de meervoudig gehandicapte persoon die ligt. Dit ontspant en heeft een gunstig effect op het lichaam”, vertelt Pieter.

Ontspannen en tóch sporten

Huifbedrijden is bedoeld voor voor mensen met een ernstig meervoudige beperking van alle leeftijden.”Ongeveer de helft van de rijders (mensen die liggen op de bedden) komen uit omgeving Ede, Veenendaal en Rhenen. Meestal kunnen zij niets zelfstandig, veel van hen kunnen niet eens praten. Het is zo belangrijk dat ook deze mensen beweging krijgen. Zij kunnen niet sporten, zoals wij. Dus als ze bewegen, gebeurt dit meestal door de handen van een ander. Met huifbedrijden is dit anders. De rijder is alleen en ligt lekker ontspannen op een matras, terwijl het lichaam de nodige beweging krijgt”, aldus de voorzitter. Waarna hij opgewekt zegt: “Wat is het toch ook een prachtig initiatief, ik word weer helemaal enthousiast als ik hierover vertel!”

Hulp van Rabo ClubSupport

Met 6000 ritten per jaar en 350 mensen die één of twee keer per week komen, is Manege zonder Drempels wel een beetje vergelijkbaar met een grote sportclub. De dekbedden waar de rijders onder liggen zijn door dit intensieve gebruik ook een keer aan vervanging toe. “Dankzij de bijdrage van Rabo Clubsupport kunnen we deze dit jaar vervangen.” Huifbedrijden is trouwens niet alleen een leuk uitje voor de persoon die lekker ligt. “Voor hun ouders of verzorgers is het minstens zo leuk! Zij ontmoetten elkaar wekelijks op de manege en kletsen bij in de ontvangstruimte. Gelijkgestemden vinden om een gesprek mee te voeren is een belangrijke uitlaatklep voor veel van hen. Dit maakt de manege een waardevolle ontmoetingsplek.”

Niet alleen de Manege zonder Drempels kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als Manege zonder Drempels iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door hulpbehoevenden beweging en ontspanning te geven, maar ook door het clubhuis te verduurzamen, gezond voedsel aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten. Manege zonder Drempels is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Ede. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

Wil je weten wat deze bijzondere actie inhield? Lees het hieronder even terug:

Ad Schulte vertelt over de Kledingbank

Bijna 800 Edenaren lopen er piekfijn bij dankzij de Kledingbank: ‘We geven volledige outfits weg’ 

Clubs en verenigingen in Ede zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken waar je...

adv.