Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoeveel inwoners heeft Ede? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over Ede, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Ede?

De gemeente Ede telde 17 augustus 2018 114.680 inwoners en daarvan wonen 73.425 mensen in de plaats Ede zelf. De rest woont in Bennekom, Lunteren, Harskamp, Ederveen, Otterlo, Wederom en De Klomp. Ook een gedeelte van Hoenderloo, Hoog-Baarlo en Deelen valt onder de gemeente Ede. Best groot en de gemeente Ede staat dan ook op de negende plaats van grootste gemeenten in Nederland. Ede groeide de afgelopen tien jaar met 4,6%, meer dan het landelijk gemiddelde van 3,8%. Er wonen nét iets meer vrouwen in Ede-stad dan mannen en iets meer dan de helft (50,8%) van de inwoners is tussen de 26 en 64 jaar oud. 

Marktplein Ede fontein

Welke wijken zijn er?

Ede-stad bestaat officieel uit de volgende wijken, buurten en kernen:

Ede-Oost
– Centrum
– Componistenbuurt
– Burgemeestersbuurt
Ede-West
– Zeeheldenbuurt
– Bloemenbuurt
– Vogelbuurt
– Indische Buurt
– Beatrixpark
– Tussenland
Kernhem
– Kernhem A
– Kernhem B
Veldhuizen
– Klaphek
– Veldhuizen A
– Veldhuizen B
Veluwse Poort
Ede-Zuid
Enka
Maandereng
Rietkampen
Park Paasberg

Wat maakt Ede zo bijzonder voor ondernemers?

Ede is een goede stad om in te ondernemen. Vanwege de gunstige ligging is Ede aantrekkelijk voor vestiging en groei van bedrijven. Met de Wageningen Universiteit dichtbij is er veel kennis over de voedselketen aanwezig in Ede en valt Ede in de regio FoodValley. 48% van alle export is foodgerelateerd. Daarnaast weten ook veel bedrijven op het gebied van productie, logistiek en creativiteit Ede te vinden. Ook de dienstverlenende sector met ICT, accountancy en dienstverlening is rijk vertegenwoordigd in Ede. 

En voor de inwoners?

Stad of dorp? Ede heeft officieel geen stadsrechten maar voelt voor veel inwoners wel als een stad, met twee stationnen, een bioscoop, theater, ziekenhuis en nog veel meer voorzieningen. Een stad met dorpsgevoel of groot dorp: wij zijn er nog niet uit. Wat in ieder geval wél duidelijk is, is dat in Ede de gelukkigste mensen wonen. In de ‘Atlas van gemeenten’ van oktober 2017 kwam Ede als gelukkigste stad uit de bus! Maar liefst 89% van de inwoners van Ede betitelt zichzelf als gelukkig. Dit komt omdat relatief weinig mensen geen job of onvoldoende inkomen hebben, de woonomgeving prettig is, de inwoners genieten van de rust in Ede en er voldoende ruimte is voor recreatie. De gezondheidszorg is bovendien ook goed op niveau in Ede. 

jan de jong

Waar staat Ede om bekend?

Ede ligt op de westflank van de Veluwe en de natuur is dan ook nooit ver weg. Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt in de gemeente Ede en ook de Ginkelse Heide bij Ede trekt jaarlijks heel wat bezoekers. Op de heide staat de Schaapskooi, waar een herder met kudde te vinden zijn. Hier vindt ook jaarlijks het Schaapscheerderfeest plaats. In september zijn de luchtlandingen van de Airborne jaarlijks te vinden op de Ginkelse Heide bij Ede.

Als je op zoek bent naar rust en ruimte, ontdek dan ook het prachtige Landgoed Kernhem in het noorden van Ede, tussen Ede-stad en Bennekom. Onderweg passeer je prachtige, oude boerderijen én de dikste eik van Gelderland. Ook coool: De Goudsberg, het middelpunt van Ede. De bodem zit hier vol archeologische schatten. 

De laatste week van augustus staat altijd in het teken van de Heideweek, waarbij er naast feesten en evenementen in Ede-stad ook de omliggende dorpen feest vieren. Zo is er de Oud-Lunterse Dag in Lunteren en Vlegeldag in Bennekom. Verder is Ede overwegend christelijk en heeft de plaats een veelheid en verscheidenheid aan kerken. Enkele bekende gebouwen in Ede: 

  • Bioscoop Pathé, vroeger CineMec: een rood groot gebouw aan de A12
  • De Edesche Concertzaal
  • Het Openluchttheater of Eder kuil
  • De Reehorst: congrescentrum, theater, hotel en feestlocatie
  • Akoesticum: groepsaccommodatie voor muziek, dans en theater in de voormalige Frisokazerne
  • Cultura: cultuurcentrum, bibliotheek en theater
  • Kröller-Müller Museum, met de op één na grootste collectie Van Gogh
Ginkelse Heide
Foto: Wikipedia

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Ede?

De Burgemeester van Ede is René Verhulst. De wethouders zijn Leon Meijer (CU), Willemien Vreugdenhil (CDA), Peter de Pater (GemeenteBelangen), Hester Veltman-Kamp (VVD) en Lex Hoefsloot (GroenLinks). Jeroen van Delden is gemeentesecretaris.

Hoe is het met de bereikbaarheid van Ede?

Ede ligt in Gelderland, centraal in Nederland en is het makkelijkst bereikbaar via de A12 of A30. Daarnaast is Ede per trein te bereiken vanaf Arnhem en Utrecht (Ede-Wageningen) en Amersfoort (Ede-Centrum en Ede-Wageningen). De gemeente Ede heeft ook een treinstation in Lunteren en in Veenendaal-De Klomp. 

Ede-Wageningen Noordzijde
Foto: Wikipedia