Guiselle is mentor: ‘Veel liefde en respect is belangrijk in dit werk’
Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland
Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?
Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Edenaar Guiselle Gummarus (53) is zo’n mentor bij Stichting Mentorschap: “Als je op zoekt bent naar vrijwilligerswerk waarbij je écht iets kunt beteken voor een ander, is dit werk zeker aan te raden. Jouw zorg is hard nodig voor cliënten van de stichting.”
Starten als mentor
Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Vrijwilliger Guiselle is sinds 2019 betrokken als mentor. Ze ontfermt zich op dit moment over vier cliënten en heeft altijd al intensief moeten zorgen voor haar zoon. “Ik had hierdoor al veel zorgervaring en wilde deze ervaring maatschappelijk inzetten. Zodoende kwam in aanraking met Stichting Mentorschap.” Als startende mentor word je begeleid, ondersteund, professioneel geschoold en ontvang je een reiskostenvergoeding.
Guiselle vervolgt: “In principe is iedereen welkom om zich aan te melden als mentor. Zolang je maar werkt met veel liefde en respect voor mensen.” Je hebt geen ervaring als mentor nodig. Motivatie en inlevingsvermogen zijn wel belangrijk. Zodra je start als mentor, volg je trainingen en workshops van Mentorschap om jouw rol als mentor goed op te pakken. Guiselle: “Wat kan, wat mag en wat zijn je bevoegdheden als mentor; je leert het allemaal.”
Lees verder onder de video
Persoonlijke band
De Edese mentor geeft hulp en ondersteuning aan cliënten van rond de vijftig jaar oud uit, woonachtig in haar eigen regio. Als eerste ga je een kennismakingstraject aan met een cliënt. Het moet natuurlijk wel goed klikken van beide kanten. Dit traject bestaat uit een aantal ontmoetingen. Is er een match? Dan ga je een persoonlijke band aan met je cliënt.
Regelmatig contact
Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met je cliënt, zorgverleners en of begeleiders. Als je cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. Guiselle: “Ik bezoek mijn vier cliënten regelmatig. Elk van hen spreek ik in ieder geval één keer per maand. Dat betekent dat ik één keer per week contact heb met een cliënt.” Vaak hebben de cliënten geen familie om op terug te vallen. “Ik probeer altijd een positieve sfeer tijdens de afspraken vast te houden. Al gaat het soms over ingrijpende of moeilijke zaken; positiviteit vind ik erg belangrijk. Ik maak zelf ook altijd een kort verslagje na mijn afspraken. Hierin noteer ik even wat we hebben besproken.”
Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met de huisarts en de wooncoördinator (multidisciplinair overleg). “Samen bespreek je dan de ontwikkelingen en zorgdoelen. Goede communicatie met je cliënt en de betrokkenen is erg belangrijk. Een goede samenwerking is het halve werk.”
Werken aan een betere toekomst
Wanneer het goed gaat met haar cliënten, gaat het goed met Guiselle. “Het mooiste van dit werk vind ik de voldoening die je eruit haalt. Wanneer het beter gaat met mijn cliënten dankzij mijn zorg en inzet, geeft dat een erg goed gevoel. Samen werk je aan een betere toekomst voor iedere cliënt. Iedere cliënt is anders en heeft weer andere gerichte zorg nodig. Daarom is werken met geduld, respect en liefde erg belangrijk.”
Online event
Denk jij na het lezen van dit verhaal: mentorschap is iets wat ook bij mij past? Op 26 oktober 2021 organiseert Stichting Mentorschap van 10.00 uur tot 11.00 uur een online event, dat je kunt bijwonen via Zoom. Je kunt vragen stellen, krijgt meer informatie en luistert naar ervaringen van mentoren. Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Meld je dan nu aan voor het online event. Mail naar [email protected] of bel 06-12339510. Lukt het niet om bij het event aanwezig te zijn, dan kun je altijd contact opnemen met Stichting Mentorschap. Dat kan via telefoonnummer 06-83651525, per mail of via het online contactformulier.
Meer informatie?
Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.