Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een uitvaart in coronatijd: ‘Er is nog zoveel wél mogelijk’

Aangeboden door Monuta 9 april 2020

In coronatijd is alles anders en dat geldt helaas ook voor uitvaarten. Er mogen maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn en ook moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Hoe neem je dan toch zo persoonlijk mogelijk afscheid? Om hierbij te helpen, is Monuta de Uitvaart Hulplijn gestart. Hier krijg je praktische hulp bij afscheid nemen op afstand en kun je terecht met al je vragen.

Een uitvaart is normaal gesproken al intens verdrietig, maar nu is het nog moeilijker. Je kunt niet even een knuffel geven en ook een grote uitvaart is onmogelijk. Dat kan tot extra verdriet leiden, weet rouwtherapeut Leoniek van der Maarel. “In de rouwtherapie vertellen mensen hoeveel steun het geeft als er veel mensen op een uitvaart zijn. Het geeft troost dat hun dierbare zo geliefd is geweest. De knuffels van vrienden, familie, mensen die je vasthouden. Dat geeft steun. Maar ik zie ook hoeveel boosheid het geeft als een uitvaart niet gaat zoals gehoopt. Je kunt het nooit meer overdoen. Het zou mij niet verbazen als de komende tijd veel mensen moeten leren omgaan met een afscheid dat niet is verlopen zoals gehoopt. Laten we daarom zorgen dat we ook op afstand dichtbij zijn en steun geven aan een ieder die iemand verliest in deze periode.”

Praktische tips

Hoe je daar vorm aan geeft, kan een uitdaging zijn. Daarom zet Monuta de kennis en ervaring van haar medewerkers, zoals uitvaartverzorgers en klantcontactmedewerkers, in via de Uitvaart Hulplijn. Hier kun je terecht met al je vragen en zorgen rondom de uitvaart. Ook geven ze praktische tips bij afscheid nemen op afstand. Denk bijvoorbeeld aan een online gedenkplaats voor online condoleances, afscheid bijwonen via een video livestream en een erehaag vormen voor de overledene en nabestaanden.

Alles voor een persoonlijk afscheid

“De rituelen verlopen anders dan we gewend zijn”, vertelt Yolanda Wouters van Monuta. “Maar er is nog zoveel wel mogelijk. Onze uitvaartverzorgers, dus ook die in Ede, doen er alles aan om een persoonlijk afscheid te verzorgen. Ze denken mee met creatieve en persoonlijke rituelen die binnen de maatregelen passen. Zo helpen we iedereen om goed afscheid te nemen.”

Stel je vragen

Wil je meer weten? De Uitvaart Hulplijn is telefonisch zeven dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur via 0800–7236274. Via de chat (monuta.nl/afscheid) kun je vragen stellen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Alle uitvaartinspiratie is verzameld op Monuta.nl/afscheid.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta. Meer over Monuta ontdekken?

Monuta dienstverlening

GeopendHele dag

Bekijk meer:dienstverlening

Lees ook:

Corona in Ede: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het coronavirus beheerst ons dagelijks leven. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen...

Kijk mee: zo ziet het leven in Ziekenhuis Gelderse Vallei eruit in deze coronatijden

Niezen door hooikoorts of corona: dit adviseert het RIVM aan Edenaren met klachten

Stress van het coronanieuws? Edese Annemieke maakte een positiviteitscursus

Coronamaatregelen verlengd: ‘Persoonlijk had ik mei of misschien wel 1 juni verwacht’

adv.