3 x tips voor de bereiding van wild

Aangeboden door Leendert Houweling, preparateur en wild specialist

De Veluwe is niet alleen prachtig voor lange wandelingen en insta-proof kiekjes. Je kunt ook van de Veluwe genieten op je bord; herten, reeën, fazanten en zwijnen lopen hier volop rond. Hun aantallen moeten in evenwicht blijven voor de gezondheid van de populatie, voedselaanbod en onze verkeersveiligheid. Nieuwsgierig hoe wild smaakt? Of wil je tips bij de bereiding van wild? Lees verder;

Proeven van de Veluwe

Mals wild of smaakvol gevogelte. Voor fijnproevers is het wildseizoen een onmisbaar culinair seizoen! De jacht op wild begint meestal in oktober en eindigt op tweede kerstdag. Leendert Houweling woont tegen de rand van de Veluwe en is al jaren betrokken bij het wildbeheer in de Gemeente Ede. Dit is erg belangrijk, zelfs noodzakelijk voor het behoud van gezonde dieren. “Hun aantallen moeten voor het gezond houden van de wildstand, voedselaanbod en onze verkeersveiligheid binnen de perken worden gehouden,” aldus Leendert. Respectvol omgaan met elkaar, de natuur en het wild wat er leeft, dat is zijn passie! Daar is hij dagelijks op verschillende manieren mee bezig: als wandelgids, wildbeheerder en preparateur organiseert Leendert wildexcursies, kookworkshops in de buitenlucht en catering aan huis. Daarmee is hij dé aangewezen persoon voor drie tips bij de bereiding van wild.

Tip 1: Maak het jezelf niet te moeilijk!

Hou het simpel en puur. Wild heeft een uitgesproken smaak. Dit komt doordat het dier voldoende beweging heeft gehad, daardoor is het vlees goed doorbloed. Het éne dier heeft een sterkere smaak dan het ander; hertenbiefstuk of fazant is een veilige starter. Niet zo overweldigend qua smaak en makkelijk te bereiden. Een hertenbiefstuk bereid je net zoals een gewone biefstuk: peper en zout toevoegen naar smaak en aanbakken in boter. Vervolgens een paar minuten braden op beide zijden. De duur is afhankelijk van de grootte van de biefstuk, gemiddeld kun je uit gaan van 3 minuten per kant. Daarna haal je de biefstuk van het vuur en laat het minimaal 5 minuten rusten voordat je het aansnijd.

Gebruik dus geen marinade bij de bereiding van wild! Laat het vlees zo puur mogelijk, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Echte boter, peper, zout en de juiste bereiding will do the trick!

Heerlijk wild uit de Veluwe; Hertenbiefstuk
Foto: Marco Brinkhorst, W&G Groep

Wist je dat?

Wild gezond, duurzaam én goed voor de lijn is? Het is namelijk rijk aan ijzer en eiwitten en bevat weinig calorieën. Onderzoeken van stichting Natuur en Milieu en het Voedingscentrum hebben aangetoond dat wild vlees duurzaam is. De dieren leven namelijk vrij in de natuur dus er zijn geen voer, stallen, medicatie, of landbouwmachines nodig. Wild vlees heeft op die manier van álle soorten vlees het minste impact op het milieu. Hierbij gaat het wel om ‘echt’ wild, in supermarkten ligt helaas ook een aanbod afkomstig uit de vleesindustrie. En dat is weer absoluut NIET duurzaam!

Tip 2: Een stoofgerecht kan nooit mis gaan

Een stoofgerechten bereiden kan iedereen. Van wildpoulet (vleesblokjes vaak afkomstig van de schouder of nek) kun je de heerlijkste stoofgerechten maken. Het leuke van stoofgerechten is dat je de vrijheid hebt om te variëren met ingrediënten die jij zelf lekker vindt! Als vulling kun je voor de hand liggende ingrediënten gebruiken als; wortel, aardappel of ui. Maar denk ook eens aan andere groenten met aardse tonen zoals pastinaak of knolselderij.

Tip 3: investeer in gereedschap

Wil je er zeker van zijn dat je vlees perfect ‘raw’ of ‘medium’ gebakken is? Investeer in een vleesthermometer! Voor maar vijftien euro koop je een digitale thermometer die met vlees en al de oven in kan. Hou voor zwijn en hert dezelfde kerntemperaturen aan als voor varken en rund. En voor wild gevogelte als fazant dezelfde kerntemperatuur als voor kip.

Tip voor het bereiden van wild
Foto: Unsplash

Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild? Of weet je dit al maar zoek je naar een eerlijk stuk wild van fijne kwaliteit? Je kunt bij Leendert (h)eerlijk wild bestellen.

Wil je nog meer tips voor de bereiding van wild? Ga bij hem langs of kijk eens naar de kookworkshops die hij verzorgt.

Op zoek naar een uniek cadeau?

Middenin het centrum van Ede vind je het atelier van Leendert, gevuld met dierlijke cadeaus. Je vindt hier kleurrijke vlinders, vogels, geweien en veel andere decoratie voor in huis. Kijk eens of er iets voor jouw huisje tussen zit?

Prachtige cadeaus bij Leendert in het centrum van Ede
Foto: indebuurt Ede

Wist je dat?

Er onlangs een kookboek uitgebracht is met heerlijke Hollandse streek producten en gerechten? Het kookboek heet ‘Nederlands kookboek’ en is samengesteld door Laura de Grave, Leendert staat hier ook in met een heerlijk recept. Nóg een cadeautip!

Leendert Houweling, preparateur en wild specialist

Grotestraat 90, 6711 AN Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Leendert Houweling, preparateur en wild specialist

Grotestraat 90, 6711 AN Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Leendert Houweling, preparateur en wild specialist

Grotestraat 90, 6711 AN Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Kijktip: Rudolph van Veen bakt Engse roggestoet en Edeneesjes in Bennekom”

Kijktip: Rudolph van Veen bakt Engse roggestoet en Edeneesjes in Bennekom

Ga naar “Nieuw! 7000 m² SmaakPark in Ede: dit kun je er allemaal beleven”

Nieuw! 7000 m² SmaakPark in Ede: dit kun je er allemaal beleven

Aangeboden door Het SmaakPark

Ga naar “Bij deze restaurants in Ede en omgeving geniet je in september van een goedkoop driegangenmenu”

Bij deze restaurants in Ede en omgeving geniet je in september van een goedkoop driegangenmenu

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

  • Verbindelaarsweg 51
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Buitenzorg”

Restaurant Buitenzorg

  • Amsterdamseweg 19
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “STALL”

STALL

  • Verbindelaarsweg 138, gebouw 22
  • Tuincentra
  • Gesloten
STALL

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis waardebepaling van je woning”

Gratis waardebepaling van je woning

  • Domicilie makelaars Ede
  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

  • Domicilie makelaars Ede
  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Dames huispak* St/m XL € 9,99”

Dames huispak* St/m XL € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Möberg teddy dames- of herenvest € 24,99”

Möberg teddy dames- of herenvest € 24,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Leuke vacatures bij De Beren Ede”

Leuke vacatures bij De Beren Ede

  • De Beren Ede
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Freelancer voor indebuurt Veenendaal”

Freelancer voor indebuurt Veenendaal

  • indebuurt Ede
  • Freelance
Ga naar “Koerier”

Koerier

  • Van Nes + Plaisier personeelsdiensten b.v.
  • Fulltime
Ga naar “Helpende”

Helpende

  • Werkwijzer
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Post sorteerder bijbaan”

Post sorteerder bijbaan

  • Timing Uitzendbureau
  • Parttime

Agenda

Ga naar “Wandel & lunch”

Wandel & lunch

  • Het SmaakPark
  • 25 september 2021
Ga naar “Yoga: Boost your immunesystem”

Yoga: Boost your immunesystem

  • Het SmaakPark
  • 26 september 2021
Ga naar “Sunday Roast bij SmaakPark”

Sunday Roast bij SmaakPark

  • Het SmaakPark
  • 26 september 2021
Ga naar “Airborne Ede-maand”

Airborne Ede-maand

  • Gemeente Ede
  • 27 augustus 2021
Ginkelse Heide