Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

3 x tips voor de bereiding van wild

Aangeboden door Leendert Houweling, preparateur en wild specialist 29 november 2019

De Veluwe is niet alleen prachtig voor lange wandelingen en insta-proof kiekjes. Je kunt ook van de Veluwe genieten op je bord; herten, reeën, fazanten en zwijnen lopen hier volop rond. Hun aantallen moeten in evenwicht blijven voor de gezondheid van de populatie, voedselaanbod en onze verkeersveiligheid. Nieuwsgierig hoe wild smaakt? Of wil je tips bij de bereiding van wild? Lees verder;

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Proeven van de Veluwe

Mals wild of smaakvol gevogelte. Voor fijnproevers is het wildseizoen een onmisbaar culinair seizoen! De jacht op wild begint meestal in oktober en eindigt op tweede kerstdag. Leendert Houweling woont tegen de rand van de Veluwe en is al jaren betrokken bij het wildbeheer in de Gemeente Ede. Dit is erg belangrijk, zelfs noodzakelijk voor het behoud van gezonde dieren. “Hun aantallen moeten voor het gezond houden van de wildstand, voedselaanbod en onze verkeersveiligheid binnen de perken worden gehouden,” aldus Leendert. Respectvol omgaan met elkaar, de natuur en het wild wat er leeft, dat is zijn passie! Daar is hij dagelijks op verschillende manieren mee bezig: als wandelgids, wildbeheerder en preparateur organiseert Leendert wildexcursies, kookworkshops in de buitenlucht en catering aan huis. Daarmee is hij dé aangewezen persoon voor drie tips bij de bereiding van wild.

Tip 1: Maak het jezelf niet te moeilijk!

Hou het simpel en puur. Wild heeft een uitgesproken smaak. Dit komt doordat het dier voldoende beweging heeft gehad, daardoor is het vlees goed doorbloed. Het éne dier heeft een sterkere smaak dan het ander; hertenbiefstuk of fazant is een veilige starter. Niet zo overweldigend qua smaak en makkelijk te bereiden. Een hertenbiefstuk bereid je net zoals een gewone biefstuk: peper en zout toevoegen naar smaak en aanbakken in boter. Vervolgens een paar minuten braden op beide zijden. De duur is afhankelijk van de grootte van de biefstuk, gemiddeld kun je uit gaan van 3 minuten per kant. Daarna haal je de biefstuk van het vuur en laat het minimaal 5 minuten rusten voordat je het aansnijd.

Gebruik dus geen marinade bij de bereiding van wild! Laat het vlees zo puur mogelijk, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Echte boter, peper, zout en de juiste bereiding will do the trick!

Heerlijk wild uit de Veluwe; Hertenbiefstuk
Foto: Marco Brinkhorst, W&G Groep

Wist je dat?

Wild gezond, duurzaam én goed voor de lijn is? Het is namelijk rijk aan ijzer en eiwitten en bevat weinig calorieën. Onderzoeken van stichting Natuur en Milieu en het Voedingscentrum hebben aangetoond dat wild vlees duurzaam is. De dieren leven namelijk vrij in de natuur dus er zijn geen voer, stallen, medicatie, of landbouwmachines nodig. Wild vlees heeft op die manier van álle soorten vlees het minste impact op het milieu. Hierbij gaat het wel om ‘echt’ wild, in supermarkten ligt helaas ook een aanbod afkomstig uit de vleesindustrie. En dat is weer absoluut NIET duurzaam!

Tip 2: Een stoofgerecht kan nooit mis gaan

Een stoofgerechten bereiden kan iedereen. Van wildpoulet (vleesblokjes vaak afkomstig van de schouder of nek) kun je de heerlijkste stoofgerechten maken. Het leuke van stoofgerechten is dat je de vrijheid hebt om te variëren met ingrediënten die jij zelf lekker vindt! Als vulling kun je voor de hand liggende ingrediënten gebruiken als; wortel, aardappel of ui. Maar denk ook eens aan andere groenten met aardse tonen zoals pastinaak of knolselderij.

Tip 3: investeer in gereedschap

Wil je er zeker van zijn dat je vlees perfect ‘raw’ of ‘medium’ gebakken is? Investeer in een vleesthermometer! Voor maar vijftien euro koop je een digitale thermometer die met vlees en al de oven in kan. Hou voor zwijn en hert dezelfde kerntemperaturen aan als voor varken en rund. En voor wild gevogelte als fazant dezelfde kerntemperatuur als voor kip.

Tip voor het bereiden van wild
Foto: Unsplash

Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild? Of weet je dit al maar zoek je naar een eerlijk stuk wild van fijne kwaliteit? Je kunt bij Leendert (h)eerlijk wild bestellen.

Wil je nog meer tips voor de bereiding van wild? Ga bij hem langs of kijk eens naar de kookworkshops die hij verzorgt.

Op zoek naar een uniek cadeau?

Middenin het centrum van Ede vind je het atelier van Leendert, gevuld met dierlijke cadeaus. Je vindt hier kleurrijke vlinders, vogels, geweien en veel andere decoratie voor in huis. Kijk eens of er iets voor jouw huisje tussen zit?

Prachtige cadeaus bij Leendert in het centrum van Ede
Foto: indebuurt Ede

Wist je dat?

Er onlangs een kookboek uitgebracht is met heerlijke Hollandse streek producten en gerechten? Het kookboek heet ‘Nederlands kookboek’ en is samengesteld door Laura de Grave, Leendert staat hier ook in met een heerlijk recept. Nóg een cadeautip!


Meer over Leendert Houweling, preparateur en wild specialist ontdekken?

Leendert Houweling, preparateur en wild specialist speciaalzaken

Vandaag gesloten

Grotestraat 90, Ede

Bekijk meer:speciaalzaken
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.