Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel procent van de Edese (sociale) huurders heeft eigenlijk een te laag inkomen om de huur te betalen

Door Hanneke van Olst 23 juni 2019

Ai. Uit de laatst gepubliceerde Lokale Monitor Wonen 2019 blijkt dat best veel huishoudens die wonen in (sociale) huur eigenlijk een te laag inkomen hebben. Landelijk kan zo’n twaalf procent eigenlijk de woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven niet betalen. Hoe zit dat in Ede?

Deze zogenaamde corporatiehuurders hebben een te laag inkomen om woonlasten en noodzakelijke uitgaven te betalen en lopen dus een betaalrisico. De cijfers gaan over 2017, het meest recente jaar waar cijfers over zijn. Vooral in Flevoland zijn relatief veel huishoudens met een betaalrisico. Ook in Overijssel, Limburg en in de provincie Groningen ligt het aantal huurders met een betaalrisico hoog. In Utrecht zijn het er juist relatief weinig.

Hoe zit het in Ede?

In Ede loopt 11,8 procent van de huishouders die in (sociale) huur wonen een betaalrisico, 1020 huishoudens. Dat is wel iets minder dan een jaar daarvoor (2016). Toen was het 12,7 procent, 1080 huishoudens. In 2015 was het nog 15,7 procent, dus er is een daling te zien. Ook landelijk is een dalende lijn te zien. In 2014 lag het landelijke percentage op 14,1 procent. Voor de crisis lag het gemiddeld rond de 8 procent.

Vergeleken met andere gemeenten

In Arnhem loopt 14,1 procent van de huishoudens een betaalrisico, in Barneveld 10,7 procent en in Apeldoorn 12,5 procent. Die percentages vallen nog mee, in de gemeente Westvoorne ligt het aantal huishoudens met een betaalrisico het hoogst. Meer dan een kwart van de huishoudens heeft daar moeite met het opbrengen van de maandelijkse lasten.

Bekijk de cijfers per gemeente:

Betaalrisico

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur valt hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen. Twaalf procent houdt na betaling van deze lasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en ‘sociale participatiekosten’: naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie. Zij worden door de onderzoekers  aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen. Let op: dit is slechts een indicatie: huishoudens met een betaalrisico hoeven in feite geen financiële problemen te hebben.

Meer over

Nieuws Wonen

adv.