Zoveel miljonairs wonen in Ede

Door Hanneke van Olst 11 september 2018

Als we over de Arnhemseweg rijden, zien we heel wat bloedjes van huizen langs de weg. Maar betekent dat dat Ede een aardig aantal miljonairs telt? Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1,7 procent van de Edese huishoudens een vermogen heeft van meer dan een miljoen. 

De gemeente Ede telde in 2016 47.028 huishoudens. 1,7 procent daarvan heeft dus een vermogen van een miljoen of meer (gemeten op 1 januari 2016). Dat zijn ongeveer 799 huishoudens in Ede die het meer dan dik voor elkaar hebben. Is dat veel? Even vergelijken dan maar. Van onze zuiderburen in Arnhem is 0,7 procent miljonair, in Barneveld 2,6 procent, in Wageningen 1,1 procent en in Veenendaal 0,9 procent. We zitten mooi gemiddeld dus!

Landelijk gezien valt het mee

Is het percentage Edenaren met zes nullen op de bankrekening landelijk veel? Dat valt mee. Laren heeft de meeste miljonairs met 10,9 procent, op de voet gevolgd door Bloemendaal met tien procent. Dat zijn nog eens cijfers! In Kerkrade wonen de minste miljonairs, ‘slechts’ 0,3% mag zich hier schatrijk rekenen. Opvallend is trouwens de gemeente Baarle-Nassau. Deze gemeente stond in hetzelfde onderzoek in 2009 op de 113e plek, maar is gestegen naar een plek in de top tien met 4,3 procent miljonairs.

Op 1 januari 2016 waren er 112 duizend miljonairshuishoudens in heel Nederland; 1,5 procent van de bevolking. Dat aantal is de laatste jaren lekker gestegen: elf jaar geleden waren het er nog 72 duizend. Sinds 2006 neemt het aantal miljonairs in ons landje elk jaar al toe, met uitzondering van 2009. In de periode van 2009 tot 2016 is het aantal zelfs ongeveer met een kwart gegroeid. Bij het berekenen is de waarde van een eventuele eigen woning en hypotheekschuld niet meegeteld.

Word boer of ga zaken doen

Nog wat leuke feitjes over de Nederlandse miljonairs: ze zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs. Het grootste gedeelte is vijftig jaar of ouder, met een gemiddelde leeftijd van eind vijftig. Uit een rapport uit 2017 van het CBS bleek al dat acht op de tien miljonairs zelfstandige ondernemers zijn in de landbouw, handel en financiële of zakelijke dienstverlening. Daar moet je het zoeken dus, als je rijk wilt worden.

Als je dan die miljoenen binnen hebt geharkt, kun je die prima uitgeven in Ede. Er staan aardig wat mooie optrekjes te koop, daar maakten we al eerder dit lijstje met villa’s van. Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld.

Huis te koop: Stationsweg 69 Ede, Foto 1 | Foto: Funda

Miljoentje over? Deze peperdure huizen staan te koop in Ede

Groeit het geld op je rug? Dan zit je goed in Ede, want het stikt hier van de hartstikke dure huizen...

adv.