Wel of geen vuurwerkverbod: dit vindt Ede

Door Hanneke van Olst 5 december 2018

Rond de jaarwisseling is het altijd druk in het ziekenhuis met verwondingen door vuurwerk. Daarom is er ieder jaar weer discussie over het wel of niet afschaffen van vuurwerk voor consumenten. Sommige mensen vinden het zonde van de prachtige traditie, anderen vinden het niet meer dan logisch én veilig. Het AD deed onderzoek naar de mening van inwoners per gemeente. Dit zijn de resultaten in Ede!

Uit de gemeente Ede vulden in totaal 1114 mensen de enquête in, waarvan 68% man en 32% vrouw is. En wat blijkt? 60% is tegen een vuurwerkverbod en 38% voor. 2% heeft geen mening. De Edenaren willen zelf vuurwerk afsteken, dus. Een nipte meerderheid, 52%, is hier voorstander van. Want een centrale vuurwerkshow (die er overigens wel is dit jaar) ziet 60% niet zitten. 34% vindt dit wel een goed idee.

Landelijke resultaten

De uitkomsten in Ede zijn niet heel verwonderlijk, als je kijkt naar de landelijke resultaten. Daaruit blijkt dat de Nederlandse man wil dat consumentenvuurwerk blijft en vrouwen er wel klaar mee zijn. 65% van alle mannen die de enquête landelijk invulden, zijn tegen een vuurwerkverbod terwijl 61% van de vrouwen juist voor is.

Gezelligheid, traditie en geeft een kick

Hoe dat komt? 72 procent vindt het gewoon leuk om zelf vuurwerk af te steken. Bij de vrouwen die vuurwerk willen behouden, speelt dat argument veel minder een rol: 43 procent steekt graag af. ‘Gezelligheid’ en ‘traditie’ zijn de meest genoemde termen die de doorslag geven om consumentenvuurwerk te houden. En ‘het geeft een kick’, al neemt dat argument wel af met de leeftijd van de invullers van de enquête.

Zoveel geld besteden Edenaren aan vuurwerk

Hoeveel geld geven Edenaren eigenlijk uit aan vuurwerk? De grootste groep besteedt 101 tot 500 euro: 37%. De tweede meest gekozen antwoord is 51 tot 100 euro (29%) en 21% geeft 10 tot 50 euro uit. Slechts 5% geeft meer dan duizend euro uit.

Lees ook:

Vuurwerk

Er is dit jaar een professionele vuurwerkshow in Ede met oud en nieuw

Over een verbod op het zelfstandig afsteken van vuurwerk kun je lang discusseren. Een grote vuurwerk...

adv.