Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerkverbod in Ede, ja of nee? Dit vinden jullie!

Door Hanneke van Olst 18 januari 2020

Rotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Moet Ede volgen? De meningen zijn in ieder geval verdeeld, blijkt uit een poll op indebuurt. 

Sinds de jaarwisseling wordt er in heel Nederland stevig gediscussieerd over een mogelijke ban op consumentenvuurwerk. In Ede geldt nu nog geen verbod op het afsteken van vuurwerk, al zijn er sinds een paar jaar wel vuurwerkvrije zones ingesteld in onze stad.

Vuurwerkverbod

In de Tweede Kamer hebben CDA en VVD toegezegd een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te steunen wanneer het kabinet ermee komt. Veel burgemeesters in Nederland voelen ook wel wat voor een verbod, ook onze burgemeester René Verhulst. Hij is voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod na de incidenten van afgelopen jaarwisseling in Ede, waarbij hulpverleners bekogeld werden met vuurwerk, auto’s in brand werden gestoken en bushokjes vernield. De burgemeesters vinden dat een lokaal verbod daarentegen geen zin heeft, omdat dat kan zorgen voor onduidelijkheid bij de politie en inwoners.

F3-vuurwerk

Of er een landelijk vuurwerkverbod komt is nog onbekend. Toch is er al wel wat veranderd, want partijen maken de regels voor het afsteken van vuurwerk ietsje strenger. Zo mag er vanaf de jaarwisseling van 2020/2021 geen F3-vuurwerk meer worden verkocht, meldt Het Parool. Dat is heel zwaar consumentenvuurwerk, zoals ratelbanden en ‘Chinese rollen’. Ook wordt er gediscussieerd over het eventueel verbieden van single shots en zware vuurpijlen.

Droneshow

Die Chinese rollen mogen we in Ede dus sowieso niet meer afsteken. Als het sommige instanties en mensen, zoals dierenorganisatie PETA en het Zwolse CDA, ligt wordt het vuurwerk (of de Nationale Vuurwerk in Rotterdam) vervangen door een lichtshow met drones. Hetzelfde effect als vuurwerk, maar dan zonder harde knallen, betogen zij.

Dit vonden jullie

Maar wat vindt Ede eigenlijk? Wel of geen vuurwerkverbod? Onlangs plaatsten wij op Facebook een poll waarop maar liefst 1800 mensen hebben gestemd. 34 procent is voor een verbod en 66 procent is dus tegen; best een verschil en de reacties onder de poll liepen dan ook best uiteen. Kaily vindt dat het verbod er niet moet komen: ”Ik ben tegen maar dat komt omdat wij al in een vuurwerk vrije zone wonen. Het hoort er gewoon bij.. omdat er een paar rotte appels het verpesten voor anderen, moet heel Nederland er maar onder lijden?” Bas daarentegen is voor het verbod: ”Sowieso voor een verbod. De schade en ongevallen wegen niet op tegen het plezier van zelf een vuurpijl afsteken in plaats van er naar kijken.” Richard zou het liefst een gedeeltelijk verbod zien: “Ik mis de optie gedeeltelijk. Al het knalvuurwerk, pijlen en vuurwerk waar je mee kan gooien afschaffen. Alleen grote potten en compoudboxen behouden voor de liefhebbers. Het zou de zoveelste keer zijn dat de goede onder de kwade moeten lijden. Maar voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod zie ik het nut ook echt wel in.”

WEL OF GEEN VUURWERKVERBOD? 🎇🚫In Ede hebben we een aantal vuurwerkvrije zone's, in de buurt van het ziekenhuis en de…

Posted by Indebuurt Ede on Wednesday, January 8, 2020

Voor en tegen

Een droneshow, wel of geen vuurwerk: het is nog onduidelijk. De politiek is verdeeld, brandweer is voor een verbod en Edenaren reageren gemengd, aldus de pollresultaten. 

Lees ook:

Yes! Op deze datum opent restaurant De Beren in Ede

Tussen Pathé en winkelcentrum Stadspoort wordt gebouwd. Er komen appartementen, een nieuw hotel en -...
lp's tweedehands markt

Deze markten zijn de komende maanden in Ede

Jullie zijn dol op rommelmarkten, braderieën, markten en fairs en wij eigenlijk ook wel. Daarom hebb...

Geen koffie maar kinderen: dit gebeurt er met de oude ENKA-kantine

Het monumentale kantinegebouw van de oude ENKA-fabriek kent iedereen wel. Het heeft een opvallende v...

adv.